Kurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę
mojewypiekiinietylkoZupa przygotowana z przepisu w książce A. Ciesielskiej "Filozofia zdrowia" , czyli zgodnie z Kuchnią 5 Przemian. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, pikantna zupa, wystarczyła mi za cały obiad:) Składniki na 2 porcje: * 2 -3 ziemniaki * 300 g porów * kawałek kapusty włoskiej - dodałam od siebie * łyżka masła * przyprawy: tymianek, kurkuma, kminek, imbir, pieprz cayenne, sól W Kuchni 5 Przemian ważna jest(...)się on strasznie skomplikowany. Wtedy zdecydowałam się na Montignaca (który dla wielu osób też prosty nie jest;) Kuchnia 5 przemian wymaga czasu przede wszystkim, nie jest to kuchnia szybka - ja nigdy dotąd nie spędzałam w kuchni tyle czasu, hehe. Natomiast nie powiedziałabym teraz, że jest skomplikowana, trzeba nabrać trochę wprawy w operowaniu produktami i mieć tabele pod ręką
Zdrowa Kuchnia SowyJukejka kuleczki są podobne do poppingu amarantusowego, tylko posmaczek mają lekko czekoladowy - fajny dodatek do owsianki, jaglanki i innych śniadaniowo-deserowych dań. Deser polecam, a teraz robię sobie na obiad ryż z truskawkami i mleczkiem kokosowym - już kolejny raz ostatnio:) dusiowaa 2012/06/26 15:49:04 smakowicie się prezentuje majanaboxing 2012/06/26 19:52:08 Mniam, smakowity :) sowa_nie_sowa 2012/06/27(...)jest przyklad amaranusa , ktory ma IG 35 ,a prazony czy dmuchany IG 70 . Oczywiscie jak ktos nie ma problemow z nadwaga czy cukrzyca deser jest super . Sama uwielbiam takie szybkie i reprezentacyjne desery.. a na II fazie MM jest do polecenia
Zdrowa Kuchnia SowyZeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U
Cooking for EmilyU mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu
Moja Delicja{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Uwielbiam piero\u017cki. Sma\u017cone, pieczone, duszone i tradycyjne. Dzi\u015b przedstawiam Wam proste i niesamowicie smaczne piero\u017cki z
Mostek w kuchnikompromisu. 6. Roślinki też czują. Kiedy wkładam widelec do usta, słyszę ich krzyk i zawodzenie: "Nie jedz nas, nie jedz nas!". Nie zapominaj, że schabowy, którego jadłeś dziś na obiad, jeszcze kilka dni temu biegał i chrumkał. Oko za oko, ząb za ząb i mamy 1:1. 7. Ryby to nie mięso. Pomijam fakt, że ryby zjadam, rzadko, ale zdarza(...)nogi, idąc swoją, żebyś czasem nie potknął się o własną głupotę. 19. Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami
W kuchni Karmel-itkiIle kucharek, tyle przepisów na gołąbki, a każdy z nich inny. I każda pani domu twierdzi, że jej gołąbki są najwłaściwsze, przygotowane według najbardziej tradycyjnego przepisu
Kuchenne zapiski Edytyrosół! Klarowny i złoty rosół- tak powinien wyglądać każdy prawidłowo przygotowany bulion. Rosół pachnie mięsem i warzywami, działa rozgrzewająco i dla wielu z Nas jest typowym daniem na niedzielny obiad. Czy wiesz jak prawidłowo przygotować rosół? Dzisiaj zdradzę Wam wszystkie triki na tą zupę! Zrobienie rosołu wcale nie wydaje się trudne, ale w praktyce to już bywa różnie. W gruncie(...)rosół powinien być podawany na podgrzewanych talerzach? Dlaczego? A no dlatego, że należy go jeść wtedy kiedy jest prawie gorący, jeśli na duży talerz nalejemy małą porcje rosołu, ten szybko wystygnie i straci na smaku. Dlatego warto talerze czy miseczki po prostu zalać wrzątkiem na chwilę przed podaniem i nalewać rosół do ciepłych talerzy by dłużej móc delektować się
SMYKWKUCHNISk ł adniki 1 ½ batata 2 cukinie 500 g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 6-7 z ą bk ó w czosnku opcjonalnie 2 ł y
mojej kuchniSk ł adniki 1 ½ batata 2 cukinie 500 g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 6-7 z ą bk ó w czosnku opcjonalnie 2 ł y
w mojej kuchniGazpacho – hiszpański chłodnik Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona
BlendmanRyż – ziarna, które podbiły świat. Jada go na co dzień połowa ludzkości. W mojej kuchni najczęściej używam ryżu jaśminowego, ale nie tylko. Ostatnio, za sprawą mojej
mojewypiekiinietylkoKto nie lubi nuggetsów? Myślę, że większość osób lubi :) A co jeśli chodzi o takie domowe? (nie te z McDonalda) To pewnie jeszcze większe grono miłośników
Jedzeniomaniaktóre dalej regularnie blogują w ciąży. Ja po prostu nie mam sił na komputer, ba, nawet na gotowanie, które kiedyś kochałam. Dziś męczy mnie myśl, że trzeba ugotować kolejny obiad. Jakoś sobie jednak z tym ostatnim radzę, bo jeść trzeba. :) Ale w ciągu dnia zwykle nie znajduję czasu na włączenie komputera. W ostatnim czasie wygląda to tak, że planuję(...)pomagało. Ale nie zawsze. Przy silniejszych mdłościach, raczej było na odwrót. Dużo naraz jeść się po prostu nie dało, więc szybciej byłam głodna. A gdy czułam głód, szybko robiło mi się niedobrze. Dlatego jeszcze do niedawna dzień zaczynałam od małej kanapki, zanim jeszcze wstałam z łóżka. Jeśli mąż był rano w domu, to jego prosiłam o kanapkę, aby samej
Anioszek w kuchniPikantne skrzydełka a’la KFC Skrzydełka z KFC , są mega smaczne i tak samo mega niezdrowe , ale cóż ,życie składa się nie tylko ze zdrowych
Ogrodnik w podróżyKurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników
Poezja smaku