Domowa granola z płatkami Corn Flakes to idealny dodatek do jogurtu, który spałaszujesz w domu lub zabierzesz ze sobą do pracy. Biorę udział wakcji kulinarnej
Rusty ForkCo może być lepszego niż gofry w niedzielę na śniadanie? Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis
Ratunku obiadDzisiejsze danie może wydawać się skomplikowane lub trudne. Nic z tych rzeczy! Jest proste, a najwięcej czasu zajmuje zapiekanie 😊 Bakłażanowe roladki, bo o nich dziś mowa
Codzienna kuchnia niecodziennapasty owocowe. Miłośnicy tradycyjnej herbaty także nie będą zawiedzeni. Do wyboru jest całkiem pokaźna seria naturalnych mieszanek czarnych, ziołowych i owocowych. Tak więc śniadanie przygotujemy bez problemu. Z obiadem będzie podobnie. Dostępny jest bowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania(...)tradycyjnych kotletów. Ich bazę stanowi ciecierzyca. Po przygotowaniu mają ciekawy, orientalny i pikantny (!) smak. Mieszanka zawiera sporo białka i błonnika, a do tego jest wegańska i bezglutenowa. Kotleciki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a więc świetnie sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciepłego i jednocześnie zdrowego posiłku. * Miks tapioki i maranty to dla mnie
Poranek na słodkonatto), kobachi (małe naczynia, zwykle zawierajace warzywa) i zielona sałata. Pomimo że tradycyjne japońskie śniadanie zawiera, dla osoby z Zachodu, cały posiłek przeznaczony na lunch lub obiad, nie powinno ono być ciężkie i zbyt zapychajace. Porcje sa dostosowane do indywidualnego apetytu, a dania sa zwykle lżejsze, nie smażone, bogate i tłuste. Jak przygotować tradycyjne japońskie śniadanie? Mimo(...)zależnie od preferencji gotujacego), a mleko dodaje się, lub nie, dla uzyskania puszystszej struktury. Czeęstym dodatkiem jest starta japońska rzodkiew daikon ; grillowana ryba (yakizakana) - ryba (grillowana, lub szybko smażona na patelni) jest popularnym wyborem śniadaniowego białka. Często jest przyprawiana bardzo prosto sola. Ulubionym gatunkiem jest łosoś, ale suszony ostrobok pospolity (horse mackerel - aji) jest też
Lejdi of the housewiem po co, ale dodam;), że dawniej na śniadanie nigdy, przenigdy nie jadłam tego typu dania. Naleśniki, omlety i placki, jeśli już, bo rzadko jadałam, to tylko na obiad! Na starość widać gusta się zmieniają i człowiek staje się otwarty na nowe;) Pomysł na dodanie serka wziął się stąd, że jak zobaczyłam omlet Kaiserschmarren, to skojarzył mi się właśnie(...)placek się już dobrze przysmażył (na małym ogniu) z jednej strony, to rozgrzałam drugą część masła na innej patelni, patelnię przyłożyłam do placka i i szybko przewróciłam placek prosto na nią, zamiast przekładać najpierw na talerz, a potem z powrotem na patelnię! Dzięki temu placuszek w całości się zachował. Nie kroiłam go też już na patelni, tylko
Zdrowa Kuchnia SowyRyż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością
Kuchnia MagdaLenyKiszona kapusta zasmażana z kminkiem to przepis prosty, stary i znany zapewne każdej polskiej gospodyni. Ile gospodyń tyle sposobów na zasmażaną kapustę, z kminkiem lub bez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfunkcjonuje po kuchennych rewolucjach z Magdą Gessler. Zawsze jakoś było nie po drodze. Tym razem jednak nie spieszyliśmy się, a i w domu nie za bardzo było coś na obiad. Przyznam się nawet, że pierwotnie nie miałam w planach tworzyć wpisu na temat tego miejsca. W efekcie jednak postanowiłam, że opiszę Wam moje odczucia. "Karczma pod Łosiem na Farmie Wawrzyńca(...)kilku godzinach....na szczęście byliśmy już w domu. Na sali tłumów nie było, ale na zewnątrz jest ogródek, więc być może tam siedzieli goście. Zamówienie zostało przyjęte dość szybko, a na jedzenie nie trzeba było długo czekać. Potem jednak nikt już na nas nie zwracał uwagi. Personel w głównej mierze zajęty był sobą i telefonem jednej z pań. Pewnie
Codzienna kuchnia niecodziennaCukinia w cieście to moja propozycja wykorzystania dużych cukinii. Kabaczek w cieście na blogu już jest od dawna, cukinię smażoną w cieście przygotowuję tak samo. Usmażone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort przygotowany z okazji urodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe
moj przepis nazimno, w których ostatnio bardzo gustuję. Składniki: kilka liści sałaty (u mnie lodowa i czerwona masłowa) kilka pomidorków koktajlowych pieczony lub smażony łosoś (może być taki, który został z obiadu) szczypiorek lub dymka 2 łyżki ziaren słonecznika pół łyżeczki mielonego ostropestu 2 łyżki oleju ostropestowego pół łyżki octu jabłkowego sól pieprz Sałatę dobrze wypłukać i porwać na kawałki. Wrzucić(...)Ostatniej bitwy templariusza" Arturo Pérez-Reverte z pewnością dopatrzą się podobnych wątków z szukaniem kolejnych śladów lub rozszyfrowywaniem zapisów na kartach starej księgi. Choć książki nie czyta się tak szybko (może dlatego, że jest zdecydowanie grubsza; ponad 500 stron), jak wspomnianych wcześniej, jest świetną sensacyjno - obyczajową powieścią na czas urlopu. To moje pierwsze spotkanie z Autorką i z pewnością
Weekendy w domu i ogrodzieDziś bardzo dotkliwie odczułam pewna swą kulinarną ułomność - ciągłe poszukiwanie nowości. Nawet jak ugotuję coś naprawdę pysznego to przepis ten w mej głowie - nawet aby nie
sierotka maRysia w kuchniUrocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt
głodny alergikJuż w piątek zrobiłam ich kilkanaście sztuk, by wczoraj podzielić się z Wami przepisem. Nie udało się. Stwierdziłam że skoro nie wczoraj, to może w nocy
Kuchnia w czekoladzieNajlepsze pierogi z kurkami z podsmażoną cebulką i obsypane resztą kurek z farszu to wspomnienie lata. Ekspertem od przygotowywania pierogów był nasz tata, to pod jego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię