nerki wieprzowe - 27 przepisów

Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym 137

przypadku wieprzowe. Kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, ale ostatnio przechodzą swój renesans. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, gdyż trzeba je dokładnie oczyścić, długo moczyć w wodzie i obgotować. Podobnie sporo zachodu zajmuje przygotowanie flaczków wołowych, czy wieprzowych. Ale warto spróbować ten przysmak! Polecam też przepis na cynaderki wieprzowe w sosie pieczeniowym. Składniki(...)łyżki masła lub oleju rzepakowego, pół szklanki śmietany 30%, 1 łyżka mąki pszennej Przepis na cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym: Cynaderki kroimy na pół, wycinamy moczowody i żyłki, zalewamy zimną wodą na około godzinę, kilka razy odlewając i zmieniając wodę. Wkładamy nerki do wrzącej wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Gotujemy na średnim ogniu przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cynaderki w marchewce 176

boję a nerki potraktowałam jako kolejne wyzwanie kulinarne. Podpytałam mamę jak je przygotować do gotowania. Reszta to moja improwizacja :)  Wyszło zaskakująco smaczne danie. 1 kg nerek wieprzowych 3 duże marchewki 5 cebul 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4-6 kulek ziela angielskiego 1 kostka o smaku wędzonych żeberek 4 łyżki oleju 2-3 łyżki(...)masła 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól  pieprz 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3-4 szklanki wody Nerki przeciąć wzdłuż o oczyścić z żył. Moczyć w wodzie ok 1 godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę, aby pozbyć się niechcianego zapachu. Przełożyć do garnka z wodą i zagotować. Wylać szum i raz jeszcze zagotować. Na oleju i maśle

Jemy Pijemy
Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle 155

Cynadry wieprzowe czyli nerki wieprzowe nie są częstym gościem na naszym stole a to tylko dlatego że sporo z nimi pracy. Jednak raz na jakiś czas pokuszę się i obrabiam niezbyt ładnie pachnące na starcie nerki bo takie już gotowe do spożycia są pyszne. Są kruche, pachnące przyprawami i znakomite z makaronem. Polecam, pokuście się czasami(...)pyszne danie. Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym 156

Cynaderki. Dla niektórych słowo-tajemnica. Dla innych coś, czego (jak się zarzekają) nigdy do ust nie wezmą. Cóż to takiego te cynaderki? To po prostu nerki, w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś uwielbiane i często goszczące na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tydzień z podrobami: Cynaderki duszone w ciemnozłotym sosie z cebulą 155

długi czas czyszczenia i bardzo charakterystyczny zapach podczas przyrządzania. Myślę jednak, że akurat one mogłyby wielu osobom zasmakować. CYNADERKI DUSZONE W CIEMNOZŁOTYM SOSIE Z CEBULĄ Składniki: - 600 gram nerek wieprzowych - 30 gram mąki - 60 gram tłuszczu - 250 mililitrów wywaru/rosołu - 50 gram cebuli - pieprz - sól Przygotowanie: Nerki płuczemy, rozcinamy wzdłuż, ale nie przekrawamy całkowicie. Zalewamy zimną wodą

Życie zamknięte w smaku
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 157

to danie, które naprawdę trzeba dobrze przemyśleć. Jest z nimi sporo roboty, jednak raz na dłuższy czas, jest to fajne rozwiązanie obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego(...)ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki na początek moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, przy czym w tym czasie dość często należy tę wodę zmieniać. Po czasie moczenia, przekrajamy mięso wzdłuż, jednak tylko z jednej strony tak, by dało radę wykroić ze środka żyłki i tkankę tłuszczową. Wykonujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 144

Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa wieprzowego 300g

Moja Książka Kucharska
Cynaderki w sosie cebulowym 179

Blueberry Corner by "jagodzianka" No i stało się! Na blogu pojawiają się kolejne podroby. Tym razem są to cynaderki, czyli wieprzowe nerki. To potrawa … Przeczytaj cały artykuł Post Cynaderki w sosie cebulowym pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Salceson wieprzowo drobiowy (cwaniak) w kątnicy. 224

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg -kątnica(żołądek) PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy(...)godz Nerki -rozkroić po dł. i sparzyć  woda 75 st.czas 15 min zmieniamy wodę i powtarzamy parzenie.Czekamy aż wystygnie, nerki pozbawiamy białych części ze środka robimy to bardzo dokładnie ponieważ wydzielają specyficzny zapach .Myjemy pod bieżącą wodą.Solimy 24-48 godz Nóżki- rozkrawamy na pół i solimy 24-48 godz. Serce wieprzowe i drobiowe- wieprzowe

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 136

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg INNE -słoiki najlepiej szklankowe PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz(...)godz Nerki-rozkroić po dł. i sparzyć  woda 75 st.czas 15 min zmieniamy wodę i powtarzamy parzenie.Czekamy aż wystygnie, nerki pozbawiamy białych części ze środka robimy to bardzo dokładnie ponieważ wydzielają specyficzny zapach .Myjemy pod bieżącą wodą.Solimy 24-48 godz Nóżki-rozkrawamy na pół i solimy 24-48 godz. Serce wieprzowe i drobiowe-wieprzowe

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wiejska kaszanka 142

uwielbia moja rodzina, przyjaciele i znajomi. Nie znajdziecie w niej chemii, konserwantów. Kaszanka zstała zrobiona według dawnej receptury. 1 głowa wieprzowa 1kg skórek wieprzowych ½ kg płuca wieprzowe ½ szt wątroby 1 nerka 1 serce 2 ½ kg kaszy gryczanej ½ litra krwi Przyprawy na 1 kg farszu 20g soli 2g pieprzu 1 g majeranku

Kulinarne pyszności Molki
Wątróbka w sosie z majerankiem 121

majerankiem. W moim domu jadamy różne dania, które dla innym mogą wydać się dziwne, niejadalne, obrzydliwe. Są to między innymi: nerki , ozory , serca , czy wątrobę . Ale cóż mamy zrobić jak uwielbiamy wszelakie podroby! Ostatnio zajadaliśmy się pyszną wątróbką wieprzową w jeszcze pyszniejszym majerankowym sosie. Dla smakoszy wątróbki to będzie idealna propozycja na obiad. Tanio i smacznie to nasza dewiza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
5 ćwiartka podroby 123

bycze jądra bycze jądra/boczniaki/pak choi  cynaderki - nerki cielęce   flaki    gęsie pipki - nadziewane gęsie szyje gulasz z żołądków drobiowych móżdżek cielęcy nóżki wieprzowe w galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą   serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka

królestwo garów
Ozory w sosie koperkowym 121

dowiecie się jak przygotować Ozory w sosie koperkowym. Ozory to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje, niektórzy na samą myśl czują obrzydzenie . Ozory wraz z innymi podrobami: nerkami, wątróbką, płuckami, sercami czy żołądkami, to produkty, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jedni się nimi zachwycają a inni mówią że to ohyda. Jeśli ktoś nigdy nie jadł ozorków(...)się w ustach, no i do tego podaje się do nich sosy, ja polecam sos koperkowy, chrzanowy, czy musztardowy. Prosty przepis na Ozory w sosie koperkowym : składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 1 płaska łyżeczka soli sos: 150 ml gęstej śmietanki 30% 2 łyżki mąki 2 łyżki siekanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię