Likier Kawowo-krówkowy Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję również w strefie alkoholowej. Warto czasem poczęstować gości domowej roboty nalewkami, są przepyszne i wzbudzają podziw wśród innych, a są bardzo proste w przygotowaniu. Mogą też stanowić ciekawą alternatywę jako podarunek. Składniki: 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka wódki czystej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml mleka Przygotowanie: Kawę rozpuścić w gorącym mleku(...)odstawić do wystudzenia. Masę kajmakową zmiksować z wystudzonym mlekiem z kawą. Małymi partami wlewać wódkę, miksować na małych obrotach. (Likier ten jest rzadki, więc nie trzeba się martwić, iż będzie go trzeba wyciągać łyżeczką). Przelać do butelki. Jeśli chcemy wykorzystać likier w tym samym dniu, najlepiej odstawić go na min. 3 godz. do lodówki, by smaki zdążyły się bardziej
My sweet a lifeczasie zlewam alkohol a żurawinę zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry do kawy Można wykorzystać wszystkie trzy metody, ja zazwyczaj korzystam tylko
Mango Papajanalewki wody różanej, by wzbogacić jeszcze jej smak, jeśli tak uczynię z pewnością podam Wam proporcje jakich użyłam do nalewki. Wypróbujcie, nie pożałujecie. Składniki (około 550 ml nalewki po przefiltrowaniu): 500 gram owoców dzikiej róży 250 ml spirytusu 300 ml wódki skórka z jednej pomarańczy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu Owoce myję dokładnie, mrożę przez dobę(...)czasie zlewam alkohol a owoce zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 2 miesiące. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry do kawy Można wykorzystać wszystkie trzy metody, ja zazwyczaj korzystam
Mango PapajaCzekoladnica to niekwestionowany hit sezonu! Ten likier musiałam chować sama przed sobą… no i nie udało się, zniknął w oka mgnieniu
To co kochamNalewki powoli dochodzą, parę już wypróbowanych zostało, parę powoli zdobywa status "kultowych". Dobrze, dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy na cukierkach wszelakich. Jakiś czas temu wrzucałem przepis na likier na kukułkach , potem na Ice Ice Baby , czyli niebieski likier na cukierkach Ice. Teraz pora na obróbkę kolejnych cukierasów. Na warsztat poszły właśnie tytułowe(...)cukierki kopiko. Na dwa ostatnie postaram się jeszcze w trym roku przepis wrzucić, tak żeby był pyszny likier do udekorowania świątecznego stołu. To raczej takie kobiece napitki, bardzo delikatne. Likier na kukułkach sprzed paru miesięcy był dość mocny i Madzia poprosiła mnie żebym tym razem słabsze zrobił. Więc zrobiłem. Jak na mój gust smakują doskonale tylko nieznacznie bym jednak zwiększył
Marder&Marder ManufactureAnanasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 1-1,5 l Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki
KuchniaWeDwoje.pllodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Kompot z suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Smoothie z natką pietruszki i pokrzywą Sok z aronii
Aga w kuchni35min w temp. 175st. Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części.Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.Krem: 600ml śmietanki 36%, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają
Z miłości do słodkościZimno, szaro, mokro...Na rozgrzewkę proponuję malinówkę. Typowo babski likier A ja dzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś
Anioły w kuchniwykonania: Na początek do kieliszka typu shot nalewamy 2/3 likieru kawowego Kahlua następnie jako drugi składnik za pomocą łyżeczki nalewamy 1/3 likieru irlandzkiego Baileys Przepis Wideo: Artykuł Shot Baby Guinness pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiateż przygotować domową esencję waniliową i cukier waniliowy . Warto też pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie napojów alkoholowych -, które wymagają kilku tygodni na przegryzienie się. Dziś natomiast zapraszam Was na nalewkę na Boże Narodzenie, którą wypatrzyłam u Edyty z bloga Madame Edith . Edytka zrobiła ją na bazie wódki
Kulinarne przygody Gatity(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier podbił moje serce :) Jest pyszny i szybki w wykonaniu :) Spróbujcie koniecznie! Na odstresowujący weekend
Kulinarne Przebojehighball wypełnij lodem. Wlej wódkę oraz sok pomarańczowy. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką barową. Na końcu na powierzchnię drinka dolej likier Galliano. Szklankę ozdabiamy plasterkiem limonki oraz gałązką mięty. Artykuł Harvey Wallbanger pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiakolejny owoc mojej letniej pracy nad darami lata. w tym roku szczególnie postawiłam na nalewki, gdyż są łatwe do zrobienia a przy okazji idealnie rozgrzewające na pierwsze jesienne wieczory, które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga
Mango PapajaLimoncello to tradycyjna sycylijska nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać. Składniki: 8 dużych cytryn 250ml spirytusu 250ml wódki 500ml mleka 600g cukru 400g (puszka) mleka zagęszczonego niesłodzonego Wykonanie: Cytryny obieramy cieniutko obieraczką
Pyry na Gaz