nalewki likiery - 316 przepisów (strona:15/22)

Likier z pigwy pospolitej 175

Aura niestety nie sprzyja dobrym zdjęciom... Sprzyja za to na pewno zbiorom jesiennych nalewek, które u mnie właśnie dojrzewają. Wśród nich jest także likier z pigwy, która w tej chwili dostępna jest właściwie w każdym większym sklepie. Polecam nie omijać tego owocu, bo wyroby nie tylko alkoholowe, są z niej naprawdę przepyszne. :) 500g pigwy pospolitej (duże owoce, wyglądające jak jabłka

Kuchenna Kontrrewolucya
Likier bazyliowo-limonkowy 141

Nie jest to przepis na taki likier bazyliowy, jaki spotykany jest w internecie, ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione

Kuchenna Kontrrewolucya
Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 203

Ajerkoniak, czyli domowy likier jajeczny. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a w przeciwieństwie do wielu domowych nalewek można pić go niemal od razu po przygotowaniu (choć najlepszy jest co najmniej po tygodniu). Moja babcia przygotowywała zawsze ajerkoniak na imieniny. Jej likier był tak gęsty, że z butelki trzeba było go wyciągać nożem. Podobno smakował

Poezja smaku
Ciasto potrójnie czekoladowe 568

40ml likieru kawowego Mus biały: 100g masła 100g białej czkolady 100g cukru 3 jaja 3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku 20ml wody 40ml nalewki śliwkowej do dekoracji starta gorzka czekolada. Ciasto: Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu, dodać cukier i kawę, mieszać, aż do połączenia składników. Czekoladę połamać w kostki, wrzucić do rondelka, roztopić i dokładnie wymieszać z pozostałą(...)masę czekoladową i rozpuszczoną w likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Mus biały:  Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy nalewkę śliwkową i podgrzewamy. Białka ubijamy

Zapiski Młodej Żony
Najlepszy domowy likier jajeczny. Advocat 278

leżakowanie, krótkie bo tylko 1-2 tygodnie a nie wiele miesięcy czy nawet lat jak to bywa w przypadku domowych nalewek . Potem można delektować się pełnią smaku mleczno jajecznego, wzmocnionego procentami, kremu. To co, zachęciłam Was do zrobienia takiego likieru jajecznego? Mam nadzieję, że tak więc służę przepisem. Smaczna Pyza serdecznie poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Nalewka śliwkowa 136

odkie śliwki węgierki zalane alkoholem tworzą czerwony gęsty likier. Im bardziej dojrzałe owoce tym słodszy ma smak i mocniejszą barwę. Składniki: Na każdy kilogram śliwek bez pestek Kilogram cukru Litr wódki 40% W butelce z ciemnego szkła mieszamy(...)liwki (bez pestek). Nakrywamy gazą a następnego dnia zalewamy wódką. Odstawiamy na 3 - 6 miesięcy a następnie filtrujemy. Nalewka na zdjęciu ma dopiero miesiąc ale już wspaniale smakuje

prawdziwe jedzenie
Likier Kawowo-krówkowy 150

Likier Kawowo-krówkowy Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję również w strefie alkoholowej. Warto czasem poczęstować gości domowej roboty nalewkami, są przepyszne i wzbudzają podziw wśród innych, a są bardzo proste w przygotowaniu. Mogą też stanowić ciekawą alternatywę jako podarunek. Składniki: 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka wódki czystej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml mleka Przygotowanie: Kawę rozpuścić w gorącym mleku(...)odstawić do wystudzenia.  Masę kajmakową zmiksować z wystudzonym mlekiem z kawą. Małymi partami wlewać wódkę, miksować na małych obrotach. (Likier ten jest rzadki, więc nie trzeba się martwić, iż będzie go trzeba wyciągać łyżeczką). Przelać do butelki. Jeśli chcemy wykorzystać likier w tym samym dniu, najlepiej odstawić go na min. 3 godz. do lodówki, by smaki zdążyły się bardziej

My sweet a life
Nalewka żurawinowa 117

czasie zlewam alkohol a żurawinę zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry do kawy Można wykorzystać wszystkie trzy metody, ja zazwyczaj korzystam tylko

Mango Papaja
Nalewka z dzikiej róży 131

nalewki wody różanej, by wzbogacić jeszcze jej smak, jeśli tak uczynię z pewnością podam Wam proporcje jakich użyłam do nalewki. Wypróbujcie, nie pożałujecie. Składniki (około 550 ml nalewki po przefiltrowaniu): 500 gram owoców dzikiej róży 250 ml spirytusu 300 ml wódki skórka z jednej pomarańczy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu Owoce myję dokładnie, mrożę przez dobę(...)czasie zlewam alkohol a owoce zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 2 miesiące. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry do kawy Można wykorzystać wszystkie trzy metody, ja zazwyczaj korzystam

Mango Papaja
Likier Czekoladnica 107

Czekoladnica to niekwestionowany hit sezonu! Ten likier musiałam chować sama przed sobą… no i nie udało się, zniknął w oka mgnieniu

To co kocham
Likier na cukierkach Werther's Original 34043

Nalewki powoli dochodzą, parę już wypróbowanych zostało, parę powoli zdobywa status "kultowych". Dobrze, dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy na cukierkach wszelakich. Jakiś czas temu wrzucałem przepis na likier na kukułkach , potem na Ice Ice Baby , czyli niebieski likier na cukierkach Ice. Teraz pora na obróbkę kolejnych cukierasów. Na warsztat poszły właśnie tytułowe(...)cukierki kopiko. Na dwa ostatnie postaram się jeszcze w trym roku przepis wrzucić, tak żeby był pyszny likier do udekorowania świątecznego stołu. To raczej takie kobiece napitki, bardzo delikatne. Likier na kukułkach sprzed paru miesięcy był dość mocny i Madzia poprosiła mnie żebym tym razem słabsze zrobił. Więc zrobiłem. Jak na mój gust smakują doskonale tylko nieznacznie bym jednak zwiększył

Marder&Marder Manufacture
Ananasówka z cytryną 298

Ananasówka z cytryną jest jedną z pierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 1-1,5 l Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki

KuchniaWeDwoje.pl
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe 129

lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Kompot z suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Smoothie z natką pietruszki i pokrzywą Sok z aronii

Aga w kuchni
Tort w kształcie gitary 200

35min w temp. 175st. Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części.Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.Krem:  600ml śmietanki 36%,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady,  4 łyżki cukru pudru,  2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają

Z miłości do słodkości
Malinówka 154

Zimno, szaro, mokro...Na rozgrzewkę proponuję malinówkę. Typowo babski likier  A ja dzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś

Anioły w kuchni