Wciąż czekam aż moje owocowe nalewki osiągną dojrzałość. I trochę jeszcze sobie poczekam. Nalewki naprawdę uczą cierpliwości. I powiem wam, że już się nie mogę doczekać. A jednocześnie trochę się boję, bo nie wiem co z tego wyjdzie. Czekać 6 czy 9 miesięcy (a czasami rok lub dłużej) tylko po to żeby się dowiedzieć, ze wyszedł zajzajer to tak głupio
Marder&Marder Manufacturełyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem i stopniowo dodaję do niej serki, następnie partiami wsypuję mleko w proszku oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody(...)Wykładam na chałwowo-otrębowy spód. Można udekorować wedle uznania. Ja użyłam wiśni z nalewki i startej czekolady, ale świetnie pasować będą też np. truskawki
Cynamonowe szczęściegarnek z rumem. Ale za to z jakim rumem! Więcej w nim owoców i ich pysznego soku niż alkoholu, jest pachnący i intensywny w smaku. To nie jest tylko nalewka . W rumtopfie można wyczuć w nim aromat nagrzanych słońcem, różnorodnych, letnich owoców, poczuć ich słodycz i cieszyć się jego bogatym smakiem. Pracy przy nim niedużo - ot, dorzucamy co jakiś czas(...)trochę świeżych owoców i cukru, dolewamy rumu i odstawiamy żeby dojrzewał. A kiedy przyjdzie zima delektujemy się! To co, może przyłączycie się i nastawicie też swoją nalewkę rumowo-owocową? Tradycyjnie rumtopf serwuje się w Boże Narodzenie, w świąteczny czas, bo doskonale rozgrzewa i poprawia humor a także przypomina słoneczne, letnie dni. Na zimowych imprezach doskonale sprawdza się poncz herbaciany
Smaczna PyzaO tej porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama
Salonik smakówNie można przejść obojętnie obok straganu, na którym pojawiła się fasolka szparagowa. Kupiłam i przygotowałam rewelacyjne roladki drobiowe. Składniki: 2 filety z kurczaka ok
Salonik smakówPrzepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy. Składniki: Biszkopt jasny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku
Salonik smakówmożna przygotować z owoców pozostałych po wyrobie nalewki morelowej . Pięć minut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :) Składniki: owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g), 400 g gęstego jogurtu. Przygotowanie bez maszynki do lodów: Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny
SzczyptaSmaQskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120 ml nalewki owocowej (np. wiśniowej) kakao wykonanie: Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie schładzamy, dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy, na jednolity, gładki krem(...)pucharkach układamy warstwowo: nasączone w nalewce biszkopty – pokrojone w talarki truskawki – krem – i ponownie nasączone biszkopty – truskawki – krem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Przed podaniem możemy oprószyć kakao i udekorować truskawkami
Domowy Smak Jedzeniadałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki wiśniowej (można pominąć) dodatkowo: cukier trzcinowy do karmelizacji - 1 łyżka na kokilkę (użyłam cukru dekoracyjnego w kolorze czerwonym) Przygotowanie: 1. Żółtka ubić z cukrem na jasnożółtą masę (miksować 2-3 minuty(...)gęstnieć, tzn. pokrywać łyżkę. Ważne, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, przyda się termometr spożywczy - temperatura nie powinna przekroczyć 73°C. 5. Zdjąć rondel z ognia, dodać nalewkę wiśniową i wymieszać. 6. Następnie przelać masę przez sito i rozlać do kokilek. Po całkowitym ostudzeniu wstawić crème brûlée do lodówki na min. 5 godzin, najlepiej na całą
Domowa Cookierenka Agimożna go zabrać wszędzie. Życzyłabym sobie, żeby takie przypadki przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało po wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany(...)połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować kilka słoiczków lub pucharków (wyszło mi 6 słoiczków) . Na dnie każdego wysypać ok. 2 łyżki pokruszonego ciasta i skropić je delikatnie nalewką. Na ciasto wycisnąć warstwę masy czekoladowej, a na nią warstwę masy truskawkowej. Czynność powtórzyć aż do zapełnienia słoiczków, starając się wykończyć deser warstwą ciasta - aby można było wbić łodyżki mięty
Domowa Cookierenka Agikranu się nie nadaje. Teraz koniec z tym, podpuszczka bardzo się polubiła z wodą z filtra Puricom Stella. Wkrótce też chcę wzbogacić naszego bloga o przepisy na domowe nalewki. Tutaj też planowałem kupować całymi zgrzewkami wodę w butelkach. Teraz już nie będę musiał, moje nalewki zyskają głębię smaku dzięki temu filtrowi. Poza tym na kubkach i filiżankach nie tworzy się
Marder&Marder Manufacturejednocześnie sś fanami sorbetów. Zdecydowanie zaliczam się do tej grupy :) Wypróbujcie :) Składniki : 3 szklanki malin szklanka cukru pudru (może być też drobny cukier) pół cytryny (wyciśnięty sok) łyżeczka nalewki ( u mnie wiśniowa, propozycja opcjonalna) 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Cukier, maliny, jogurt, sok z cytryny oraz nalewkę umieszczamy w dużej misce. Dokładnie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Warto pamiętać
ChilliJemyTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
Salonik smakówWszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna
Salonik smakówpłynie czas Cisza gryzie jak zły pies Gdzieś daleko stąd Noc oddycha kolorami... " Czekolada i wiśnie to duet idealny. Ale czekolada i czereśnia to także znakomite połączenie. W towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) a krem jest juz moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru(...)łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie
My simple kitchen