Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery FajeryKrokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba
Cztery FajeryKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery FajeryTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery FajeryLubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajerypracy. Dziś mam w nim mały miszmasz - na śniadanie naleśniki z białym serem, a na lunch szwedzkie pulpeciki z różnymi dodatkami, czyli czyszczenie lodówki przed wyjazdem ;) Śniadanie: Naleśniki z białym serem, plus trochę dżemu truskawkowego od mamy Lunch: Szwedzkie klopsiki na brązowym ryżu z dodatkiem warzyw (papryka, rzodkiewka, awokado), polane sosem na bazie pasty tahini (pasta tahini
Codzienne Gotowaniepomysł na obiad dla całej rodziny. Możesz też przygotować więcej mięsnego farszu i zrobić np. naleśniki z mięsem . Zobacz też mój sprawdzony, uniwersalny przepis na ciasto na naleśniki
AniaGotuje.plprzepisu) z bananem i płatkami owsianymi. By jeszcze sobie dogodzić, tą górkę naleśników podałam rozpuszczoną czekoladą. Jak dla mnie jest to idealna wersja śniadania do łózka ;) Tymi amerykańskimi naleśnikami można spokojnie się z kimś podzielić, bo z podanego przepisu wychodzi na 2 porcje. No chyba, że […] Artykuł Pancakes z bananem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopenaleśniki uwielbiam to Wy dobrze wiecie! Dziś zabieram Was na nie do Tajlandii, gdzie spróbujecie ROTI – pysznych, tajskich naleśników ( które do dietetycznych nie należą! hahahah ). Podaje się je na slodko, najczęściej z bananem, mlekiem skondensowanym i Nutellą ( serio! ). Ja zrobiłam z bananem i słodkim syropem klonowym – Wy śmiało możecie skomponować swoją wersję. Najważniejsze w nich jest
Ostra na SłodkoMini Pancakes Dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem. Uwielbiam śniadania na słodko i uwielbiam zapach smażonych naleśników roznoszących się po kuchni. A może by tak zaniast zwyczajnych naleśników przygotować małe i puszyste Amerykańskie pancakes. Idealne na weekendowe śniadanie. Składniki: 40g mąki owsianej, 1 jajko, 80-100ml mleka lub napoju roślinnego, odrobina tłuszczu do smażenia (ja... Artykuł
Fit Food BrunetkiZapraszam po moje ulubione i zdecydowanie najlepsze naleśniki z mięsem gotowanym , warzywami i kapustą kiszoną. Wbrew pozorom zrobienie tych naleśników jest niezwykle proste. Są super i na obiad i na kolację! Bardzo lubię podpiec je lekko na patelni z odrobiną oleju. Ciasto naleśnikowe robi się wtedy przyjemnie chrupiące. Do tego jeszcze odrobina cebulki podsmażonej na rumiano
AniaGotuje.pldziś Współczesna kuchnia polska w dużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu PRL-u. Nadal dominują w niej potrawy tłuste, głównie mięsne, a także potrawy mączne: pierogi, naleśniki, knedle. Głównym dodatkiem do obiadu jest ciągle tradycyjny ziemniak oraz niewielki dodatek warzyw pod postacią surówek. Zauważyć można również pewne różnice w rozumieniu współczesnej kuchni polskiej. Zależą one przede(...)kuchni tradycyjnej, jednak dostosowuje dawne potrawy do współczesnych zaleceń dietetyków. Współcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę
365 dni dookoła kuchniidealność polega na tym, że są elastyczne i nie łamią się. Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów jak i sera, dżemu czy szpinaku. Składniki: 2 jaja 150 ml mąki kukurydzianej 50 ml skrobi ziemniaczanej 50 ml mleka 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli ok. 20 ml oleju rzepakowego Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, żeby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, rzadsze niż na naleśniki z mąki pszennej. Nalewać cienką warstwą - jeśli będą za grube mogą się łamać. Przed nalaniem ciasta na patelnię należy je zamieszać ponieważ ma tendencję do osiadania na dnie
Ze smakiem bez glutenuDzisiaj przepis na puszyste naleśniki. Ostatnio robiłam czekoladowe powidła śliwkowe , które idealnie sprawdzają się jako dodatek do naleśników. Wystarczy dodać tylko ulubione owoce i mamy gotowe śniadanie lub deser. Przygotowanie Do miski dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy, dodajemy mleko i jajko, miksujemy wszystko razem, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na małej
Kurnikowonie zajmuje dużo czasu. Placuszki bardzo ładnie i szybko się smażą oraz bezproblemowo dają się przewrócić ;) Takie placki są wprost idealne na weekendowe śniadanie. Składniki (8 dużych naleśników): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 szklanki mleka
Healthy food explorer