Pieczone omlety to jeden z moich ulubionych tak zwanych 'kryzysowych obiadów'. Ratują mnie kiedy brak pomysłu lub czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego. Jajka i
HealthyCreationsmałym ogniu drugą porcję mięsa z warzywami. Po około 3 godzinach gotowania consomme przecedzamy, klarujemy, dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą i podgrzewamy przed podaniem. * CO MOŻEMY PODAĆ DO ROSOŁU: - makaron, łazanki, kołduny lub pierogi - makaron z naleśników - kluski lane, kładzione - groszek ptysiowy - małe grzanki
Moja Książka Kucharskanaczyniu zaroodpornym i zapiekami chwilę w piekarniku. Ja nie zapiekałam naleśników, Zjadłam na ciepło, z patelni. Nie chciało mi się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę. Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin 15 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: do jogurtu dodać maliny(...)chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno szczypiorek, całość wymieszać Ja zrobiłam twaróg z warzywami. Dziś dzień wolny, więc trochę dłużej dane było pospać. Śniadanie zjadłam o 10:30. Pomidor z suchym chlebem to nie jest to, o czym marzę myśląc o posiłku
KucharzycaZnakomity, intensywny w smaku, rosół. Ponieważ mój wolnowar ma pojemność 3.5 l, po włożeniu mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale dzięki temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję(...)możemy mięso zjeść bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z wywaru. Możemy też ugotowane mięso przerobić na pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę. . składniki
Stare Garykaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą wykorzystywany jest od pokoleń. Różnica polega na tym, że tam orzechy dodaje się do sałatek majonezowych, przygotowanych z gotowanych warzyw, a na naszych stołach coraz częściej
Trzeci talerzsmażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie nie ma po tym zmywania, robi się samo i wszystkim smakuje. Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: tortilla 1 opakowanie/szpinakowa, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, mięso mielone 30 dag, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięwarzywa na jakie nas tylko najdzie ochota i soczyste kawałki kurczaka zamarynowane w ulubionych przyprawach. Domowy fast food jest doskonałą alternatywą dla fanów tego typu jedzenia. Moje bułki z patelni nie są typowymi do kebabu ( nie mają kieszonki, w której znajdują się składniki). Są natomiast treściwe i na pewno zaspokoją największy głód. Przygotowując je użyłam patelni do naleśników(...)mały ok. 200 gr) - 1 mały ogórek zielony - 1 średni ząbek czosnku - 1/4 pęczka kopru - sól Sos: Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać z jogurtem i solą. Odstawić na kilka minut aby sos nabrał smaku. Mięso: Filet oczyścić z błonek. Jeżeli jest kostka to ją usunąć. Mięso pokroić w paseczki. Obsypać przyprawami
kawawszklancemały drobiazg, który potrafi rozjaśnić niejedną dziecięcą buzię i uprzyjemnić każdy niedzielny poranek. Dlatego też wybraliśmy się z M. w sobotę na Plac Imbramowski, duże krakowskie targowisko z owocami, warzywami, jajkami, mięsem i chrupiącym pieczywem. Naszym celem była dynia, śliczna, obła i intensywnie pomarańczowa. Taka dynia samą swoją obecnością potrafi zdziałać cuda, tworzy niezastąpiony klimat i zwykłą imprezę zamienia(...)się za odcięcie czapeczki i wydrążenie środka. M. oddzielił pestki od miąższu, zjadając połowę tych pierwszych. Po zmieleniu powstała urocza, pomarańczowa papka, z której następnie usmażyłam niewielką, dwuosobową stertkę naleśników z oryginalnego, brytyjskiego przepisu. Dyniowe naleśniki 1 szklanka mąki 1,5 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto odstawiam na godzinę. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków. Zupa: Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję
wesoła kuchniagotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która została mi jeszcze z hummusu i ser feta, bo akurat poprzedniego dnia wykorzystałem pół kostki do naleśników ze szpinakiem. Akcja pt. sprzątanie lodówki
Food Squarerazem. Do soczewicy dodać warzywa oraz sól do smaku. Wszystko wymieszać lekko rozcierając. Można użyć widelca lub drewnianej łyżki. Na końcu wlać resztę oleju i ponownie wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną pastę można podawać od razu na stół lub zapiec najpierw jak tradycyjny pasztet. Wypróbujcie tę pastę także jako dodatek do naleśników lub krokietów. Gwarantuję, że smakuje rewelacyjnie
Codzienna kuchnia niecodziennametalowe , przecierając przez nie rozgotowane warzywa . Do przecedzonego , przetartego sosu , dolewamy 200 ml kwaśnej śmietany wymieszanej z mąką i doprowadzamy do wrzenia . Ponownie wkładamy do sosu kurczaki i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu , żeby się zagrzały . kluski : Roztrzepujemy jajko , dodajemy mąkę , odrobinę soli i mleka . Ucieramy , tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników . Rozprowadzamy ciasto na drewnianej wilgotnej
Ogrodnik w podróżyKrokiety to teoretycznie pracochłonne danie. Teoretycznie, bo jak się dobrze rozplanuje pracę to będziemy się szybko cieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki
Kolorowy PrzepisownikZupa cebulowa i warzywa z patelni z fetą i pieczonymi ziemniakami I dzień: starówka i Wyspa św. Małgorzaty. II dzień: zabytki Pesztu, Planetarium (niestety nie było czynne bo Węgrzy akurat obchodzili narodowe święto 20.08.), wieczorne ognie z tej okazji. Rafał i langosz (dość tłusty placek z dodatkami) III dzień: Lasek Miejski, naleśniki w Plascintazoja (naleśnikarni
Qlinarnie i Qlinarnie