Pierogi ruskie to ulubione danie mojego syna. Nie miałam nastroju do lepienia więc przygotowałam zielone krokiety z farszem ziemniaczano- serowym. Wzbogaciłam je siemieniem lnianym i morwą
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego są doskonałym pomysłem na wykorzystanie kurczaka, który został z niedzielnego obiadu. To nic innego jak kukurydziane tortille wypełnione
DefinicjaSmakuniedużą nawet piekarnią to pikuś ); przynoszę ze sobą do domu znakomite bochenki, nie ma więc potrzeby męczenia domowego piekarnika. Gdy chleba zabraknie, raczymy się na śniadanie granolą lub naleśnikami, i uwierzcie - nikt nie narzeka. Szczególnie, że weekendowe, spokojne śniadanie na słodko właśnie, to według nas ideał. Pewnego pięknego, wolnego dnia C. szedł do pracy bardzo wcześnie. Co zaskakujące(...)wypróbowania tego przepisu...? Kukurydziane muffiny z łososiem, serkiem i pesto Składniki: (na 14 sztuk) 230 g mąki pszennej 120 g kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g żółtego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki pieprzu 60 ml oliwy 250 ml maślanki 2 łyżeczki zielonego pesto 2 jajka 14 pomidorków koktajlowych kilka gałązek koperku do podania: łosoś wędzony serek kremowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOwoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów . Gruszki w winie Mam całą gamę moich ulubionych owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu(...)potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam w winie z dodatkiem przypraw takich jak kardamon czy goździk. Po ugotowaniu wino oczywiście wypiłam
mecooksLangosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: tortilla 1 opakowanie/szpinakowa, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, mięso mielone 30 dag, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięMoim uzależnieniem stała się ostatnio czekolada. Przez długi czas przyjmowałam ją nieprzetworzoną w ilościach nieograniczonych (zmęczony mózg uparcie dopominał się glukozy w czystej postaci), czasem udało
Słodkie inspiracjePrzepyszna włoska wersja kopytek, które zrobiłam z bardzo zdrową ricottą i dodatkiem mąki amarantusowej, którą niedawno odkryłam i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo dobrze jest idealna do naleśników, wypieków i wielu innych dań, a do tego jest bezglutenowa i zawiera bardzo dużo białka i innych cennych składników, koniecznie wypróbujcie ją jako zamiennik zwykłej mąki. Uwielbiam włoską(...)kaloryczne ale równie smaczne. Składniki : 250g ricotty 1/2 szklanki mąki amarantusowej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mrożonego szpinaku (ja użyłam hortex) 3/4 szklanki startego żółtego sera 1 jajko i 1 żółtko Przygotowanie : W misce wymieszać wszystkie składniki (zostawić trochę sera do posypania na wierzch) uformować kulę ciasta i w razie potrzeby dosypać mąki, odrywać małe kawałki
zdrowa vege kuchniaZazwyczaj smażę placki ziemniaczane bez jakichkolwiek dodatków. Dzieciakom najbardziej smakują obsypane cukrem. Tym razem przygotowałam wersję z nadzieniem pieczarkowo-serowym. Zakładałam, że za farsz będą robić
zadanie-gotowaniePrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. W zasadzie możecie je przyrządzić na słodko, lub w
Di gotujeNajwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole
Monia miesza i gotujeząbki czosnku 2 łyżki kopru 4 jajka 400 ml mleka 150 g mąki 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 150 g wędzonego łososia 200 g sera philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe(...)solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz naleśnik przez około 25 – 30 minut. Wyjmij i ostudź lekko, po czym oderwij od papieru i zroluj. Kiedy naleśnik przestygnie, rozwiń go. Posmaruj naleśnik serkiem, a na nim ułóż plastry
codojedzeniaNaleśniki są o tyle wdzięcznym daniem, że można przy nich pokombinować zarówno z ciastem, jak i z nadzieniem. Do tego są proste do przygotowania, łatwe do odgrzania a nawet dobre na zimno. W tym przepisie do ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną, która jest bardzo zdrowa i bezglutenowa. Do jej charakterystycznego smaku z nutą goryczki doskonale pasuje świeży, krótko podsmażony(...)maśle szpinak. Do tego szynka szwarcwaldzka, żółty ser i odrobina gorgonzoli. Całość jest naprawdę pyszna a do tego zdrowa i pożywna. Atrakcyjny sposób podania sprawia, że jest to też ciekawa kulinarna pozycja na kolację we dwoje
Milion SmakówRösti -czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków lub z surowych ziemniaków z dowolnymi dodatkami lub bez .. Placek zazwyczaj smażony jest
Moje domowe kucharzeniePyszne naleśniki wytrawne zapiekane z kurczakiem i warzywami. Polecam każdemu. SKŁADNIKI: Naleśniki OK 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1. 5 szklanki wody gazowanej 1.5
Gotowanie Patki