Naleśniki z mąki gryczanej. 1 i 1/2 szklanki maki gryczanej 3/4 szklanki wody sól do smaku jajo olej rzepakowy do smażeniu lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Wymieszaj składniki na ciasto. Powinno mieć dość luźną konsystencje. Smaż cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. Ugotuj różyczki brokuła i drobno posiekaj. Zetrzyj ser feta na tarce. Rozłóż
AZgotuj!drożdżówek z serem), druga – bardzo kremowa (idealna ze szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie
mojewypiekiinietylkoNiespodziewanie dostałam- okazałą, świeżą i zerwaną prosto z ogródka- botwinkę od sąsiadki (dziękuję Pani Wiesiu) i już miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu) , ale
Kraina Miodem Płynącaserem, pokrojoną w kostkę szynką i ułożyć szparagi. Omlet złożyć na pół i jeszcze przez 15-20 sekund smażyć (cały czas na niezbyt dużym ogniu), następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie przez kilkanaście sekund dosmażać. Omlet powinien być ścięty, a nie wysmażony. Trzeba uważać, aby nie przypiekł się, gdyż będzie przypominać naleśnik :) Lepiej jest
Codzienna kuchnia niecodziennaCZYTANE POSTY: 1. Pasztet Wegetariański http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/pasztet-wegetarianski.html 2. Souvlaki http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/souvlaki.html 3. Rolada Serowa http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/rolada-serowa-z-oliwkami-i-pieczarkami.html 4. Białko http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/biako.html 5. Naleśniki Inaczej http://kulinariada.blogspot.com/2013/05/nalesniki-inaczej.html 6. Chłodnik z Arbuza http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/orzezwiajacy-chodnik-z-arbuza-z-serem.html 7. Placki ziemniaczane http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/placki-ziemniaczane.html 8. Ciasto Bounty z Bananami(...)czosnek http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/marynowany-czosnek-w-chilli.html 10. Quiche Śródziemnomorska http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/quiche-srodziemnomorskie.html 11. Zapiekane Jajka http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/dieta-dzien-2-czyli-zapiekane-jajka.html 12. Szarlotka z Budyniem http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/szarlotka-z-budyniem.html 13. Ser Żółty Panierowany http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/ser-zoty-panierowany.html 14.Mufinki z Krówką http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/muffinki-z-krowka.html 15. Deserek w Czekoladowym Kubku http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/deserek-w-czekoladowej-szklaneczce.html
NaKońcuJęzykaCamembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego
Cztery FajeryNaleśniki z proszkiem budyniowym to ostatnio HIT internetowy, więc i ja postanowiłam spróbować. Przyznam, że są naprawdę smaczne. Proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie, jako przekąska
Zrób to smaczniePlacuszki z dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia
wesoła kuchniaNaleśniki robię bardzo często i przeważnie na dwa dni. Jeden dzień na słodko, a drugi dzień wytrawny. Przepadam za jednymi i drugimi, ale gdybym miała wybierać
bistro mamabiały ser razem? Taaak! I zapewniam, że to jest idealne połączenie, które smakuje rewelacyjnie. Mi odrobinę przypomina najpyszniejszy serek homogenizowany (bo nie za wszystkimi przepadam), bardziej kemowy i delikatny. Naprawdę... pyyycha! Taki krem nie tylko świetnie smakuje w wersji solo, ale również sprawdzi się jako baza do przeróżnych deserów, czy chociażby nadzienie do babeczek, naleśników oraz rurek. Jego smak
Di gotujeskładniki na naleśniki dokładnie zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno swobodnie rozlewać się po patelni, jeśli nie rozrzedzić dodatkiem wody wylewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć po kilka minut z każdej strony. Układać w stosik i przechowywać w cieple podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z białym serem i sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny przepis z cukinią w roli głównej. Były już raz pieczone placki z dodatkiem marchewki i ziemniaków, były tosty cukiniowe czy
HealthyCreationswędlin i serów. Moja starsza córka jest skłonna próbować tych nowości, młodsza natomiast uznaje kanapki suche, z masłem albo z jednym typem powideł. Dobre i to przy Jej fobii żywieniowej. Kanapki więc to moja zmora. Ja sama ich właściwie nie jadam, choć zdarzają się wyjątki. Za to bardzo lubię takie smarowidła i sama używam ich do naleśników, wytrawnych placuszków
Przysmaki KarolkiSezon truskawkowy w pełni, dlatego też z powodu braku czasu na blogu mały przestój. Muszę jednak podzielić się z Wami przepisem na naprawdę pyszne i bardzo
Z miłości do słodkościChwalę się! Za fantastyczną cenę udało mi się nabyć tacę do smażenia, pieczenia etc. Jedyne 5 noków. Głupi to ma szczęście. Na pierwszy teflon
bastalena