Bliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Bliny przypominają
Kuchcik gotujePo wolnej, świątecznej środzie dwa kolejne dni okazały się wyzwaniem. W pracy dużo się działo. Odbyła się próbna ewakuacja, trzeba było rozwiązać nowe problemy. Kiedy dziś
W mojej kuchniDziś coś wyjątkowego dla wszystkich miłośników połączenia bananów z czekoladą…. Ale nie, nie będzie to deser, czy ciasto, a naleśniki, które świetnie sprawdzą się na
Smaki Na TalerzuA cóż to za dziwnie brzmiąca nazwa? Taratuszki (таратушки, akcent na U) to rodzaj pączków, faworków albo racuszków. Trudno określić, co przypominają bardziej. Pamiętam je jeszcze
Obiad gotowyRobienie krokietów zawsze kojarzyło mi się z mordęgą w kuchni, podwójne smażenie i ciągłe stanie przy patelni. Teraz dzielę to na dwa dni i robienie tych
Gotowanie i blogowanieważne w terapii anemii oraz witaminy B1,B2,B6. Osoby na diecie redukcyjnej nie muszą się jej bać. Dlaczego? Jaglanka zawiera krzem, który przyspiesza metabolizm. Skład : woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza jaglana 17%, teksturowane białkosojowe, cebula, marchew 8,5%, przyprawy (zawierają: seler), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja(...)kanapki, dla początkujących w kuchni wegan/wegetarian lub po prostu dla osób, które chcą urozmaicić i uzdrowić swoje kanapki. Pasty smakują bardzo dobrze na chlebie, waflach ryżowych, w tortilli czy naleśniku, a nawet jako dip do pokrojonych surowych warzyw - są wiec bardzo uniwersalne :) Ich cena wacha się w granicach 5-7zł, a możecie kupić je w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach
breakfast of dreamsmogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które na samą myśl kręcą głową i nosem oznajmiając wszem(...)środku większą truskawkę i dokładnie zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Przed przygotowaniem klusek, do misy w której było ciasto nalewamy ok 1½l wody. Parowar smarujemy delikatnie olejem, a następnie ustawiamy na pokrywie i uruchamiamy program „Steam” na 1 godzinę. Po ok 20 minutach układamy pierwszą partię klusek robiąc ok 2cm odstępy z każdej strony. Parujemy przez
Kuchnia w czekoladziesubstancji, w 100 % wolnych od PFOA. Powierzchnia jest idealnie gładka, żadne potrawy (nawet ryby) do niej nie przywierają i nie przypalają się, a umożliwia nam smażenie z jedną kroplą oleju. To doskonałe rozwiązanie, bo nie tylko możemy smażyć niskotłuszczowe potrawy, ale też dzięki tej gładkości patelnia jest bezproblemowa do umycia. Sama patelnia wykonana jest w taki sposób, że szybko(...)żeby napisać dobrą, subiektywną opinię musiałam ją sprawdzić w różnych warunkach i na różnych potrawach. I tak doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze
Kolorowy Przepisownikhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placuszki smakują rewelacyjnie i nadają się nie tylko na szybkie śniadanie. Są delikatne, a jednocześnie zwarte
Di gotujeD ziś Dzień Dziecka, więc cofamy się parę lat wstecz i wspominamy nasze ulubione dania! Ja, gdy byłem mały, mogłem wcinać naleśniki trzy razy dziennie: na
Food SquareRacuchy drożdżowe nie mogą nie smakować. Ja przynajmniej nie znam nikogo kto by odmówił Ładnie wyrośnięte, delikatne w smaku, pachnące świeżymi drożdżami, delikatnym cynamonem i gorącymi
Zasmakuj KuchniCzy u Was też się to sprawdza, że nieszczęścia chodzą parami? Ja mam wrażenie, że wędrują co najmniej czwórkami i mocno trzymają się pod ręce, by
W mojej kuchniŚniadaniowe mini ruchanki. Takie, że... Łoo! ;) No dobra. Łapka w górę, kto domyślił się, że chodzi o pyszne śniadanie. ;) Placki, naleśniki i racuchy wszelakie uwielbiamy rodzinnie, niezmiennie i niezmiernie. Z racji klimatu i dalekich od tropikalnych temperatur, doskonale wpasowują się one w zimowe i zdrowe śniadanie. Możliwości są tu nieograniczone, jednak tym razem padło na odświeżoną kuchnię regionalną(...)świeżych drożdży * 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 25 g masła 150 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej typ 650 szczypta soli 2 jaja olej lub klarowane masło do smażenia dodatkowo dżem prozdrowotny Łowicz 100% owoców Dzika róża cukier puder do oprószenia Drożdże rozetrzeć w kubku z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać 4 łyżki letniego mleka
Pełny talerzWitam znowu po przerwie, tym razem jednodniowej. Moje hotelowe przenosiny strony są zakończone. Mam nadzieję, że wszystko będzie działać profesjonalnie i bezproblematycznie. Czeka mnie jeszcze jedna
codojedzeniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam pastę tahini, ponieważ dzięki niej można nadać chałwowego smaku (który uwielbiam) - pozornie prostym rzeczom
Di gotuje