naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:87/194)

Zielone naleśniki z ruskim farszem 138

białego sera 1 cebula 6 łyżki  oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników . Usmażyć na rumiano na  łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą

Buniabaje w kuchni
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 647

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej(...)rozgrzanej patelni topimy masło i za pomocą chochli formujemy naleśniki (smażymy maksymalnie po dwa placuszki). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 6457

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej(...)rozgrzanej patelni topimy masło i za pomocą chochli formujemy naleśniki (smażymy maksymalnie po dwa placuszki). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Amerykańskie naleśniki z serkiem waniliowym dżemem wiśniowym i sosem czekoladowym 119

ukrywam, gdy tylko zobaczyłam akcję na durszlaku- Dżem dobry pobudka od razu wiedziałam,  że zrobię moje ulubione naleśniki z serkiem waniliowym,  soczystym dżemem wiśniowym i rozpływającą się w ustach polewą czekoladową,całe przygotowanie zajęło mi 30 minut więc jak najbardziej polecam na śniadanie! Małe okrągłe placuszki z pyszną warstwową wkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt(...)konkursowej akcji..:) Składniki Ciasto: 3 jajka 1 szklanka mleka 3,2% 1 czubata szklanka mąki pszennej masło lub olej do smażenia Nadzienie: dżem wiśniowy Łowicz 200 g serka homogenizowanego waniliowego Sos czekoladowy: 1 szklanka mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Jajka ubić na pulchną pianę

Wanilia i Kardamon
Pancakes (naleśniki) z serkiem waniliowym i karmelizowaną śliwką 118

sztuk- 10 sztuk: - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki maślanki - 0,5 szklanki oleju - 0,25 szklanki cukru - szczypta soli - 1 jajko - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki wymieszać ze sobą ( blenderem/rózgą ). Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię, nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć do zezłocenia. Przełożenie: - 200 g serka kremowego - cukier(...)waniliowy Śliwkowy karmel: - 8 węgielek - 4 łyżki cukru - 1 łyżka masła Na suchą patelnię wsypać cukier i masło. Rozpuścić. Dodać wydrylowane śliwki w połówkach. Podgrzewać do zeszklenia owoców. Naleśniki układać w stosik przekładając serkiem. Na wierzchu polać śliwkowym karmelem z owocami. Wpis przygotowany na  konkurs serka Almette . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 276

słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów. Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko(...)oleju 200 g mozzarella Sos pomidorowy 1 cebula 1 czosnek solo 2 łyżki masła 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Do panierowania mąka migdałowa lub tarta bułka 2 jajka Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale naleśniki

codojedzenia
Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą 692

jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju szczypta cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Ponadto: 6 małych bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż na pół) nutella Na wierzch: 5 dag czekolady chipsy bananowe 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. 2. Patelnię rozgrzać (można(...)dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki.  4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem

Kto ugości moich gości?
Placuszki z bananami 116

cukier puder do obsypania placków olej do smażenia Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je w mleku a białka ubijamy na sztywną pianę. Gotowe żółtka z mlekiem dodajemy do sypkiej części ciasta i mieszamy, następnie dodajemy ubite białka powoli mieszając aby ciasto było pulchniejsze i nabrało powietrza.  Banany kroimy(...)stron. Odsączamy z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i smacznego :) Ja smażyłam na patelni przeznaczonej do naleśników z małą ilością tłuszczu - wersja dla ludzi, którzy nie lubią nadmiaru oleju

W Moim Magicznym Domu
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym 397

faszerowane naleśniki? Ja bardzo:). Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki.  Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia(...)oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany,  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy

Szefowa kuchni
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 125

łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego - 1 niepełna szklanka mleka - 2 łyżeczki syropu imbirowego - szczypta soli (u mnie różowa himalajska) - 1 duże jabłko - cukier puder - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego ) W misce dokładnie łączę mąkę z mlekiem, olejem, solą, syropem z imbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie(...)pudrem i polewam starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce.  Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka  i ciasta, na rozgrzanej patelni smażę naleśniki, kładąc na każdym z nich plasterki jabłka. Smażę z dwóch stron, aż się delikatnie zarumienią.  Już na talerzu posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze

Wielopokoleniowo
Naleśnikarka z redcoon.pl 140

szpatułki do wygładzania ciasta...[ dałam znać o tym komu trzeba i wszystko się wyjaśni ] ..taka szpatułka jest potrzebna aby rozprowadzić równomiernie ciasto po blacie naleśnikarki..była tylko szpatułka do przewracania ciasta. Severin CM 2198 -naleśnikarka posiada powłokę nieprzywierającą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta i tym samym ułatwia czyszczenie urządzenia. Smażenie na naleśnikarce nie wymaga użycia oleju(...)inną....oczywiście też drewnianą..i przewracanie pancakes odbywało się bez problemu.. Na naleśnikarce smażyłam również naleśniki koronkowe...smażenie odbywało się bez żadnego problemu.. No i przyszła pora na tradycyjne  naleśniki...pomimo tego, że nie mam szpatułki do wygładzania ciasta [mam nadzieję, że niedługo to się zmieni]..udało mi się usmażyć naleśniki...nie były

Moje domowe kucharzenie
Szpinakowe naleśniki 137

tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe.     Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki:  100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1,5 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody szczypta soli Wykonanie: Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wkładamy go do blendera, dolewając(...)szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy. Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki szpinakowe na słodko 82

szpinaku Hortex 1 szkl mąki 1 jajko 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek Przygotowanie: Szpinak blendujemy razem z mlekiem, następnie przelewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na naleśniki. Miksujemy razem i odstawiamy ciasto na 30 minut. W tym czasie myjemy truskawki, odcinamy szypułki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśniki z klopsikami, warzywami i awokado 139

Uformować klopsy. Smażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć około 2-3 minut z jednej strony i 2-3 minut z drugiej strony. Klopsy muszą się przesmażyć i nabrać koloru. Przygotowanie naleśników – wszystkie składniki na naleśniki wymieszać razem. Musi powstać gładka jednolita masa. Na rozgrzaną patelnię wylać część ciasta, rozprowadzić ciasto na całej patelni. Smażyć tak długo

Kuchnia Pokoleń
Koktajl kokosowo-bananowy z zsiadłym mlekiem 102

witaminy D i K.  Czym się różni od oleju kokosowego? Ma bardziej zwartą konsystencję i jest produktem gotowym do spożycia w formie kremu. Świetnie sprawdza się też jako zamiennik masła do smarowania pieczywa.  Po za tym doskonale podkreśla smak przeróżnych deserów, koktajli, owsianek, ciast, ciasteczek, czy naleśników. Kto się skusi na porcyjkę zdrowia? (1 porcja

Di gotuje