nieustannie chodzą za mną różnego rodzaju placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec
Smakowy RajWszelkie wypieki z jabłkami, a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej
Poranek na słodkonaleśniki z tego przepisu ← Farsz: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (bez zalewy) 1 cebula 1/3 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżka suszonej słodkiej papryki(...)praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą) i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy jak na krokiety i układamy w naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około
Oryginalny smakWegańskie pancakes czyli amerykańskie naleśniki w wersji wege. Jest to znakomite rozwiązanie dla osób preferujących dietę na produktach pochodzenia roślinnego. Te niewielkie, okrągłe, pulchne placuszki, które z pewnością przypadną do gustu wielu osobom. Są proste w wykonaniu i idealnie sprawdzą się gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Jest to też doskonały pomysł na pożywne i smaczne śniadanie. Szybki przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!później cieszyć się aromatycznymi owocami w gęstym i słodkim syropie. A im dłużej postoi w słoikach tym gęściejszy syrop powstanie. To dzięki temu, że owoce pigwy same w sobie zawierają bardzo dużo pektyn. Tak przygotowana pigwa nadaje się nie tylko do herbaty - będzie również świetnym dodatkiem np. do gofrów czy naleśników. Z podanej porcji wyszły mi 3 małe słoiki
My simple kitchenKorzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami. Pachnące pierwszymi powiewami jesiennego wiatru, przepełnione aromatem orientalnych przypraw - goździków, gałki muszkatołowej i kory cynamonowej. Pyszne, odpowiednie na każdą porę roku. Naturalnie słodkie, bez dodatku cukru i zagęszczaczy. Wolno smażone przez wiele, wiele
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadoprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Na naleśniki nakładać łyżkę farszu, rozprowadzić, posypać trochę tartym żółtym serem, zwinąć jak krokiety. 5. Panierować w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego!!! A poniżej przepis na krokiety ze słodką kapustą, ale nieco inaczej przyrządzone. Wystarczy kliknąć
Kuchnia domowa AniBananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe (dla dzieci i dorosłych). Moje dzieci uwielbiają najróżniejsze placki, placuszki i naleśniki. Często urozmaicam ich menu przygotowując co rusz inne placuszki
Słodkie okruszkiKiedy nadchodzi weekend człowiek ma więcej wolnego czasu. Leniwe poranki sprawiają, że marzy nam się zjedzenie czegoś wykwintnego! Moją propozycją są bez jajeczne naleśniki z
Truskawkowa FiestaQesadillas to meksykańskie danie w tortilli. Pierwszy raz jadłam je w meksykańskiej knajpce i totalnie podbiło moje serducho. Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na swoją
Ostra na Słodkoktóry zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Niepowtarzalny, aromatyczny, słodko-kwaśny i orzeźwiający smak marakui nie powinen być zagłuszony innymi dodatkami, najlepiej by występował solo. Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masła i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje się do ciast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów. To rodzaj kremu bardzo popularny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!który możecie użyć do pizzy, do pierogów, do naleśników, do pasztecików drożdżowych i wiele innych pomysłów :). A więc nie przedłużając, zapraszam :) Składniki: 0,5kg pieczarek 1-2 cebule (w zależności ile lubicie, czy dużo czy mało ) oliwa 1 płaska mała łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1 szczuba łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej Przygotowanie: Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy
Gotuj z MąkąPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. W zasadzie możecie je przyrządzić na słodko, lub
Di gotujecytryny sól oliwa z oliwek natka pietruszki słodka papryka Odsączoną ciecierzycę, czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata wodę i mieszać, tak długo aż powstanie gęsta, aksamitna masa. Gotowy hummus skropić oliwą. Idealne do podania z surowymi warzywami, naleśnikami pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek
Lajtkraft food intolerancekarmelem bardzo ich zaskoczy! Jest to super słodki prezent, ale też nieco odchudzony – na cukrze kokosowym zamiast białego, z dodatkiem oleju kokosowego zamiast masła, ale za to z whisky by dodać mu nieco nonszalancji. Mój karmel nie jest tak gęsty jak tradycyjny, dlatego znakomicie sprawdzi się jako polewa do naleśników, dip (gruszki zamoczone w karmelu smakują jak niebo!), albo
Fill The Bowl