Składniki na 4 porcje: po 1 małej cebuli białej i czerwonej 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki fasoli
Anioszek w kuchniRacuchy na kefirze Szybkie racuszki na kefirze (bez drożdży!), z jabłkami to prosty przepis na pyszny deser, drugie śniadanie lub kolacje. Lekkie, puszyste i chrupiące placuszki
Blog z ApetytemTortilla z farszem warzywnym zapiekana w sosie beszamelowym i serem Dzień dobry Chodząc po sklepie zastanawiałam się co dziś dobrego przygotować i tak
Mój pomysł naSkładniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula
Blondynka GotujeKebab- a także kebap i kabab- pochodzi ze Środkowego wschodu danie z kawałków mięsa lub ryby z warzywami. Dzisiaj zapraszam Was na doner kebap-kebab- danie
Smaki EdytyNaleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce(...)spring rolls mają być małe na tyle, by dały się zjeść w 3-4 kęsach. Nie róbcie gigantycznych, wypełnionych po brzegi pakunków. To nie burrito czy krokiety na obiad z teściami. Nakładamy potrzebną ilość farszu nieco poniżej środka namoczonego wcześniej papieru ryżowego. Ściskamy farsz tak, żeby stanowił jedną całość, obrazowo mówiąc – balasek. Dolny brzeg zawijamy na farsz, następnie delikatnie zbieramy
Karo in the KitchenJuż gdzieś wspominałam, że ze szparagami mam do czynienia od zaledwie kilku lat, góra trzech. W sumie to chyba gdzieś od momentu założenia bloga, kiedy stwierdziłam
Kuchnia w czekoladzieDziś podzielę się z Wami przepisem na fantastyczny dżem, który w zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi
Cooking Monsterchodzimy do Jagody na pyszną kawę i jedyne takie słodkości w tym rejonie kraju. Był to nasz kolejny dzień pobytu, głodni, po różnych wrażeniach, przystaliśmy na propozycję pójścia na obiad do Karczmy Obrochtówka . Błędem moich znajomych był fakt, iż powiedzieli mi o przeprowadzonych w tej restauracji rewolucjach przez znaną Panią w blond. Z pewnością informacja ta nie wpłynęła korzystnie(...)właśnie niespełnionej zachciance się kończy. Dodam, że nawet teraz, gdy wracam do karty w wersji elektronicznej nie mogę sobie przypomnieć co ja tam jadłem. Żona Ma, jest smakoszem naleśników i muszę przyznać, że jest w pierwszej trójce, tych które udało mi się do tej pory wrzucić na jęzor. Tak technicznie rzecz biorąc w dwójce, bo Świętej Pamięci Babcia
BaRepasDumałam, dumałam i w końcu wydumałam. Nie będę ukrywała, że jest to przepis czysto konkursowy. Bardzo mi zależy na mikserze planetarnym. Mój stary poczciwy robot jest
Malinowe PocałunkiTo był piękny weekend w jednym z najcudowniejszych regionów Polski – na Warmii. Te wszystkie wąskie drogi ze starymi drzewami w skrajni jezdni, te jeziora, ci
GRUBY WAŁEKDzisiaj trochę o plackach, wyjątkowo w wersji warzywnej. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem większości Polaków byłyby placki ziemniaczane. Jednak dzisiaj chciałbym Wam zaproponować wersję alternatywną: opartą na włoszczyźnie
Gar ZdrowiaJesień może być piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w
Moja smaczna kuchniaprogramu „Dorota, Karol i goście” wystąpiła Anna Mucha – znana z telewizji i kina młoda polska aktorka. Prywatnie wielbicielka dobrego jedzenia i talentu mistrzów kuchni. Po dobrym obiedzie nie umie sobie odmówić deseru, a nawet deserów… Anna Mucha, goszcząc w programie, udowodniła, że robienie konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé! Domowe powidła(...)smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier
WojnaNaSmaki.pl