Pomysł na wegetariański obiad - naleśniki nadziane farszem twarogowo-bananowym. Danie proste, tanie do przygotowania i bardzo sycące. Do farszu nie dodałam cukru, ponieważ dojrzały banan oddał swoją słodycz,a pod drugie - naleśniki podawałam niemowlakowi do jedzenia. Oczywiście, jeżeli lubicie słodsze dania to farsz dosłodźcie, np. cukrem wanilinowym. Naleśniki z farszem twarogowo-bananowym to idealny obiad dla dzieci 😊 Składniki(...)sztuk: 6 naleśników, np. przygotowane z TEGO przepisu farsz 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 1 dojrzały banan kilka kropelek aromatu waniliowego Do miski przełożyć twaróg, dodać obranego, pokrojonego banana. Wlać kilka kropelek aromatu waniliowego. Za pomocą blendera wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ewentualnie masę dosłodzić. Naleśniki nadziać farszem i złożyć w trójkąty. Naleśniki od razu podawać. Uwaga: farsz
UgotowaćMini naleśniki dla dzieci BLW to mój pomysł na danie dla niemowlaka przy rozszerzaniu jego diety. Można je podać od 8 miesiąca, choć tak naprawdę od czasu kiedy dziecko jest gotowe gryźć i rozdrabniać choćby dziąsełkami miękkie naleśniki bez ryzyka zakrztuszenia się. To danie, które maluch łatwo może wziąć w rączkę i uczyć się chwytać i jeść samodzielnie. Dla mniejszych(...)łatwiej im była je rozdrabniać. Jeśli wasze dzieci rozpoczynają przygodę z BLW i szukać inspiracji na dania, koniecznie zajrzyjcie do tagu BLW lub Dania dla niemowlaka . PRZEPIS NA MINI NALEŚNIKI DLA DZIECI BLW Składniki na mini naleśniki dla dzieci BLW: 1 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej 0,5 szkl mleka – u mnie mleko owsiane – przepis 1 jajko
Dorota Smakujekolejny pomysł na urozmaicenie naleśników. Poniższe ciasto przygotowałam na bazie budyniu (dokładnie wykorzystałam proszek budyniowy o smaku waniliowym) i jogurtem naturalnym. Naleśniki są nieco grubsze, a zarazem miękkie w smaku. Wymagającą odrobinę dłuższego czasu smażenia, ale nie przypalają się. Uwaga: podczas ich smażenia po całym mieszkaniu roznosi się piękny zapach wanilii! Takie naleśniki będą idealnie smakować ze słodkimi dodatkami(...)powidłami śliwkowymi, musami owocowymi. Do naleśników specjalnie nie dodałam cukru ani soli, ponieważ podałam je niemowlakowi do jedzenia. Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 mały jogurt naturalny (150 g) 1,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (40 g) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 kostki masła (25 g) 3 jajka Masło
UgotowaćDzień dobry :-) Znacie naleśniki a;la Gundel? Jeśli nie to już przybliżam to co za pyszności :-) Gundel palacsinta to naleśniki na słodko, które są charakterystyczne dla kuchni węgierskiej, będące kreacją Karola Gundela , właściciela budapeszteńskiej restauracji Gundel . Są pyszne, w środku masa z dodatkiem orzechów włoskich, skórki pomarańczowej i rodzynek. To wszystko zagotowane(...)śmietance i rumie. Naleśniki podawane są z polewą czekoladową, albo czekoladą. Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że na jednym nie poprzestaniecie :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2% około 200 ml wody gazowanej 3 jajka M Składniki farsz: 200 g orzechów włoskich garść rodzynek skórka otarta z 2 pomarańczy
kruche babeczkirazem pomysł na ciasto naleśnikowe wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany. Naleśniki z poniższego przepisu są miękkie i puszyste. Idealnie smakują ze słodkim nadzieniem. Uwaga: naleśników nie należy smażyć na dużym ogniu, ponieważ szybko się rumienią. Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1/2 szklanki śmietany 18% (100 g) 1,5 szklanki mleka 3 łyżki oleju(...)trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Po upływie czasu, wszystko jeszcze raz przemieszać. Ciasto powinno być lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (najlepiej na średnim ogniu, ponieważ szybko się rumienią!) . Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią bąbelki ( uwaga: 1 naleśnik
UgotowaćCzekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem Czekoladowe naleśniki , to deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Wszystko zależy od dodatków z jakimi je podamy. My dzisiaj proponujemy przepis z dodatkiem bananów z rumem, ale pyszne też są np. z masłem orzechowym, konfiturą z czarnej porzeczki itp. Czym spiżarnia bogata Naleśniki 30g masła 80g czekolady gorzkiej 300ml(...)szczypta soli Nadzienie opakowanie serka waniliowego karmelizowane banany Karmelizowane banany 2 dojrzałe banany 1 łyżka masła 1 łyżka cukru brązowego szczypta cynamonu sok z ½ pomarańczy 1 łyżka rumu Naleśniki Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy, do mleka dodajemy jajka, sól, kakao, ekstrakt waniliowy, cukier puder, mąkę i wszystko razem miksujemy . Następnie dodajemy masło z czekoladą
Tajemnice SmakuDzisiaj ponownie smażę naleśniki na słodko, w sam raz do pracy! Specjalnie dla Was zebrałam najlepsze przepisy na naleśniki, które są na blogu, mój faworyt to ostatnio krokiety z białą kapustą . Naleśniki kukurydziane Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i oliwkami Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami Naleśniki z masłem orzechowym i bananami Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi
Moja smaczna kuchniaKrokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać(...)końcu dodajemy posiekaną kapustę, majeranek i wlewamy 1/2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu grzybów. Dusimy około 10 min., aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek
Kuchnia MagdaLenyKrokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać(...)końcu dodajemy posiekaną kapustę, majeranek i wlewamy 1/2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu grzybów. Dusimy około 10 min., aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek
Kuchnia MagdaLenylekkim jesiennym urozmaiceniem. W domu znalazłam gruszki i jabłka po chwili myślenia stwierdziłam, że to będzie całkiem fajny smak kiedy połączymy to w całość. Warto było połączyć naleśniki z serem z musem gruszkowo-jabłkowym. Naleśniki z serem i musem gruszkowo-jabłkowym Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 2 jajka odrobina soli 1,5 szklanki mleka 1,5 łyżki cukru(...)patelnie z masełkiem. Podsmażamy ok. 6-7 min. Następnie wlewamy wodę. Dusimy ok 15 min co jakiś czas mieszając. Po tym czasie możemy przyprawić mus cynamonem oraz miodem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ciasto najlepiej jest nałożyć chochelką. Kiedy naleśniki będą usmażone możemy wysmarować je twarogiem, składamy na trójkąt, podgrzewamy z serem na patelni. Kiedy będą już zarumienione
Kuchnia moimi oczamiKrokiety po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszna i niecodzienna odmiana tej znanej wszystkim potrawy. Delikatne i elastyczne naleśniki z smakowitym, mięsno-serowo-pomidorowym farszem, obtoczone w chrupiącej panierce zawojują niejedne kubki smakowe. Jest to idealna przekąska na świąteczny czy imprezowy stół. https://youtu.be/uqh8YtLEqWY Składniki na krokiety po meksykańsku (12-13 sztuk): Na naleśniki: 2 szklanki mleka (szklanka(...)czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość
e-PrzepisyKulinarnePyszne naleśniki z mąki gryczanej są idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej, oraz dla tych, które zwracają uwagę na indeks glikemiczny. 300 g mąki gryczanej, 4 jajka, 600 – 700 ml mleka, sól, 40 g roztopionego masła, Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno(...)mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Smażyć naleśniki - p atelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry
królestwo garówjuż nieraz Wam wspominałam… zakochałam się w zapiekanych naleśnikach! Tym razem chciałabym zaprosić Was na rewelacyjny przepis, w trochę innej odsłonie niż zwykle. Zamiast mięsa, dziś w naleśnikach przepyszna prosciutto cotto z duszonym porem w śmietance. Przepis świetny na obiad w domu, jak i do lunchbox’a :). Składniki na 7-9 naleśników: – 7-9 naleśników gryczanych(...)200g śmietanki 30% – 100g prosciutto cotto lub innej szynki – 80-100g twardego sera (np. parmezan) – 1 łyżeczka masła – szczypta gałki muszkatołowej – sól, pieprz Naleśniki smażymy wg przepisu. Pora myjemy, zieloną część odkroić, a białą przekroić na pół i pokroić na cienkie paseczki. Obsmażamy je na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Wlewamy
Be Fit Be Strong