Dzisiaj wtorek, a w menu naleśniki. Zrobiłam górę naleśników na słodko z dżemem porzeczkowym i twarogiem, ale dla odmiany przygotowałam także specjalnie nowy przepis na wytrawne naleśniki w stylu śródziemnomorskim, bo z gorgonzolą, suszonymi pomidorami i zielonymi, moimi ulubionymi oliwkami , które ostatnio zrobiłam. Danie to najsmaczniejsze jest na ciepło, gdy ciasto jest chrupiące, a ser idealnie roztopiony. Świeżości potrawie nadaje(...)cytrusowa w smaku natka pietruszki i skórka otarta z cytryny. Pyszności! Jeśli również planujecie naleśniki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Naleśnik z gorgonzolą, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: 1 naleśnik 4 kawałki suszonych pomidorów 4 łyżki gorgonzoli 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki 2 oliwki zielone z pestkami marynowane w ziołowej oliwie 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny, tylko
Moja smaczna kuchniaZapiekane naleśniki z serem to pomysł na piątkowy obiad. Naleśniki przygotowane w poniższy sposób wsiąkną sos waniliowy, a dzięki temu będą miękkie i delikatne w smaku. Upieczone naleśniki przed podaniem możecie posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami. Składniki na porcję dla 4 osób: ciasto na naleśniki (12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mineralnej(...)pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Patelnie wraz z dodatkiem odrobiny oleju bardzo mocno rozgrzać. Partiami smażyć naleśniki. Ostudzić. W międzyczasie składniki na sos wymieszać ze sobą. Jajka muszą połączyć się z mlekiem i śmietaną. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Każdy naleśnik posmarować masą serową
UgotowaćNaleśniki to danie, które ma tyle przepisów ilu kucharzy je wykonuje. Właściwie, znając podstawowe składniki, możemy zrobić je "na oko". Dużo zależy od mąki jakiej użyjemy. Jedna zabierze więcej płynu a inna mniej. Praktyka czyni mistrza. Musimy metodą prób i błędów wyczuć jaka konsystencja będzie odpowiednia. Moje pierwsze próby z mąką razową nie były zbyt udane. Ciasto się rozwalało(...)przywierało do patelni. Moim błędem było to, że nie dałam mu odpocząć. Takie ciasto musi odczekać kilkanaście minut zanim zaczniemy smażyć naleśniki. Nie zniechęcajcie się :) Naleśniki z mąki razowej Składniki: szklanka mąki (mieszanka mąki pszennej razowej i orkiszowej) szklanka mleka szklanka wody 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju
Pyza i SurówkaMoja siostra opowiadała ostatnio jakie danie zaserwowała swoim gościom i jak bardzo smakowały im naleśniki po gruzińsku. Postanowiłam przekonać się na własnym żołądku ;) czy faktycznie są tak pyszne jak opowiadała. I co? Rewelacja! Smaczne, syte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól(...)praskę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, żeby się zeszkliła. Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naleśniki: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Na naleśnik nakładamy farsz
paapilotkaaDelikatne, puszyste naleśniki biszkoptowe z nadzieniem serowo-makowym, czyli… seromak w wersji naleśnikowej :D Pomysł na nie zrodził się pod wpływem chwili. Miałam w planach zrobienie naleśników z serem, ale koniecznie chciałam je czymś wzbogacić, aby nie były takie zwykłe… Na dodanie do nich masy makowej wpływ miała niewątpliwie puszka „gotowca” znaleziona w czeluściach spiżarni oraz (a może przede wszystkim(...)udzielający mi się klimat nadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo bardziej puszystą wersję ciasta. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem pomarańczowym. A może macie własny pomysł na ich podanie? Składniki (na ok. 8-9 szt.): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2-3 łyżki wody gazowanej 4 jajka
MyCookBook.plkrokiety z kapustą i pieczarkami. Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu: Cebulę kroimy(...)kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśniki: Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu, aż ciasto się zetnie, po czym na chwilę przekładamy naleśnika na drugą stronę. Ja smażę
Smak mojego domuNaleśniki Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów. Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre, cieniutkie, mięciutkie, elastyczne(...)najważniejsze bardzo smaczne! Naleśniki tradycyjne - przepis: Składniki na ok. 10 naleśników: Szklanka mleka (250 ml) Szklanka wody (250 ml) 2 jajka 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju olej do smażenia Przygotowanie: W misie łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę, olej, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą
Kuchnia ŁukaszaNaleśniki możemy przygotować na podwieczorek lub kolację. Bardzo lubię naleśniki na słodko, szczególnie z serem i owocami. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Farsz: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 18% 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram borówek Sposób przygotowania(...)miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, dodajemy jajka, odrobinę soli,miksujemy mikserem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, nalewając niewielkie porcje. Ser biały przekładamy od miski, dodajemy śmietanę, cukier i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy, borówki myjemy, osuszamy. Na każdy naleśnik nakładamy porcję sera białego, rozprowadzamy po całym naleśniku, układamy borówki. Naleśniki składamy, naleśniki możemy udekorować borówkami, wkładając je w zewnętrzną część
Bajeczna Kuchnialekki miks kurczaka i indyka. Z tego pierwszego wybieram np. ćwiartki, a z tego większego ptaka skrzydełka i koniecznie szyję. Zamiast tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest nieco odmieniona. Proporcje produktów do naleśników zawsze biorę na oko - w zależności od tego jakiej grubości chcę naleśniki - więcej mąki to naleśnik grubszy(...)usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli jest OK, nie zmieniamy nic i wysmażamy resztę ciasta. Naleśniki: 2 jajka, mleko, mąka, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz Rosół: 1 szyja z indyka, 2 skrzydełka z indyka, 1 ćwiartka z kurczaka
Right Behind The KitchenPyszne i łatwe do wykonania, każdy będzie zadowolony. Często w sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić(...)paprykę. Doprawić solą pieprzem, ostrą papryką i obsypać przyprawą gyros. Smażyć, aż kurczak będzie przesmażony. Sos – majonez wymieszać z ketchupem. Rozgrzać patelnię, jeśli macie patelnię do smażenia naleśników to wystarczy tylko skropić patelnię olejem tylko na pierwszy naleśnik, a potem już można smażyć bez oleju. Usmażyć cienkie naleśniki i zaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę
Kuchnia PokoleńNaleśniki z kremowym serkiem i owocami. Goździki, cynamon i anyż gwiaździsty dodają jabłkom i gruszkom ciepłego aromatu. Lekki, szybki i słodki obiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do głębokiej miski. Całość około 5 minut miksujemy najpierw na wysokich, potem na średnich obrotach miksera, do uzyskania ciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło(...)wytworzyło silne wiązania glutenu. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu naleśniki. Z tej porcji ciasta wychodzi 20 dużych naleśników o średnicy 24cm lub około 26-28 mniejszych, o średnicy 18-20cm. Gruszkę i jabłko obieramy ze skóry, pozbawiamy oba owoce gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę lub małe plasterki. Serek twarogowy mieszamy z cukrem, przyprawą korzenną
Karo in the KitchenJedno z dań, które najbardziej pod słońcem przypomina mi dzieciństwo, to naleśniki takie z jabłkami i cynamonem - albo, najnormalniej w świecie, z dżemem truskawkowym, Nutellą czy z białym serem. Dzisiaj pokażę Wam, jak ja robię naleśniki - puszyste, lekkie, słodkie o zapachu wanilii. Do naleśników zrobię coś na kształt salsy z mięty, żurawiny, miodu oraz soku z limonki(...)Potrzebne będą nam: około 2-3 szklanek mąki 3 łyżki cukru mleko 2-3 szklanki 1 laska wanilii 3 jajka Na nasze nadzienie do naleśników: 15-20 deko suszonej żurawiny garść liści świeżej mięty 1 limonka 2 łyżki miodu Przygotujcie sobie dwie miski; jedną na zrobienie naleśników; drugą (mniejszą) na przetrzymanie żółtek przez chwilkę i rozrobienie ich z cukrem
Kuba GotujeWielu z nas - fanów i fanatyków naleśników poświęca lata na poszukiwania tego jedynego ... przepisu na naleśniki idealne. Ja go znalazłam :) :D Według mnie w tym przepisie nic nie należy poprawiać - oczywiście jest to kwestia gustu i każdemu smakuje coś innego. Mnie jednak naleśniki według przepisu z książki Smaki świata FRANCJA Beverly Leblan smakują najbardziej(...)Przepis już prezentowałam wcześniej w wersji z cynamonowym twarożkiem, tym razem proponuje wersję letnią :) z malinami :) Składniki (na 6 cieńkich naleśników na patelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron
cucinarecodzienny, pożywny obiad. Delikatny sos szpinakowy z wyjątkowym w smaku łososiem tworzy idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Składniki: (na 10 dużych naleśników) Ciasto Naleśnikowe: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody(...)masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol 100-150 g śmietany 12-18% ok. 250-300 g surowego łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Sposób przygotoania: Ciasto Naleśnikowe: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron
Słodka Strona