obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Pochodzi
Smaczne Zdrowelubiane. Można ser łączyć z różnymi dodatkami. Chciałam również zwrócić Waszą uwagę na ciasto, które już od jakiegoś czasu zagniatam z wodą gazowaną. Woda gazowana sprawdza się w naleśnikach, więc pomyślałam, że tym bardziej w cieście na pierogi. Polecam, bo ciasto jest fantastyczne! Pierogi z białym serem z ziarnami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem Ciasto 500g mąki pszennej
Leśny Zakątekglutenu sól himalajska lub kłodawska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek Rozgrzać dobrą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. U mnie patelnia do naleśników. W tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być plastyczna, niezbyt gęsta ale i nie lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki mają inne makro
Ola la LCHFpiątkowy obiad miałam pyszne a zarazem lekkie naleśniki. Pomyślałam sobie, że może i Wy zechcielibyście takich spróbować, więc ten wpis poświęcony będzie postnemu jedzonku. No i jest to świetna forma przemycenia warzyw w posiłku. Potrzebujemy
Tylko pysznieSmaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki, proste danie mączne znane na całym świecie. Każdy z nas ma swoją ulubioną recepturę, ale czasami przychodzi ochota, by spróbować czegoś innego. Naleśniczki wyszły delikatne, puszyste i świetnie zaspokoiły chęć na coś słodkiego. Potrzebujemy
Tylko pyszniezmiksuj w blenderze kielichowym. Mleko przecedź przez gazę i wlej do buteleczki. Możesz je przechowywać 3-4 dni w lodówce. Wiórki z migdałów zużyj do owsianki czy do naleśników. Mleko migdałowe spieniamy dyszą od ekspresu bądź spieniaczem elektrycznym, trwa to około minuty dłużej niż przy spienianiu mleka krowiego. Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki. Płatki migdałowe zrumień na suchej
SMYKWKUCHNIrównie pyszny, także zachęcam do sprawdzenia receptury. Ten z kolei jest mega kremowy, puszysty, mocno czekoladowy i słodziutki. Ma idealną konsystencję, która świetnie sprawdza się do smarowania placuszków, omletów, naleśników, pieczywa, niczym popularny krem orzechowo-kakaowy. Tak przygotowane tofu może posłużyć także jako deser lub dodatek do innych potraw, np. do owsianki czy jako nadzienie do muffinek. Polecam, jest przepyszny
Zdrowie na języku :Pobniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Pochodzi
Smaczne Zdrowedżem ok godziny, jest bardzo gęsty za sprawą pektyn zawartych w pestkach. Smakuje cytrusowo, ale nie tak jak konfitura z pomarańczy, jest chyba też bardziej aromatyczny. Jest doskonały do naleśników, twarogu czy grzanek z kozim serem, nie wspominając o wyjadaniu go prosto ze słoika;) Zdecydowanie polecam zrobić i sama chętnie jeszcze kiedyś ugotuję, gdy dorwę kumkwaty w atrakcyjnej cenie;) Składniki
Obiad gotowypachną i super smakują. Moje dzieci wybrały tą z orzeszkami ziemnymi z białą czekoladą i truskawkami. Chyba tęsknią już za wiosną :-) Taką mixitellę może być świetnym dodatkiem do pieczywa, naleśników, a nawet smoothie czy jogurtu :-) Moje dzieci bardzo chciały też wypróbować batoniki czyli Mixitki , które również są zdrowe, bo są bez cukru, bez laktozy i bez glutenu. Mamy tutaj kilka
kruche babeczkidobrze jak zaraz po upieczeniu. W mikrofali Sposób najszybszy, ale wymagający uwagi. Pewnie nie jeden raz wyciągnęliście z mikrofali solidnie podgrzany kawałek, z parującym serem, ale ciastem miękkim jak naleśnik, który później twardniał na kamień. Gdzie podziała się jego chrupkość? Przepadła w procesie podgrzewania. Nie wchodząc z naukowe dywagacje, rzecz polega na tym, że gdy temperatura w mikrofali jest zbyt
Niedzielny kucharzJeśli jednak zdecydujecie się dodać olej kokosowy nierafinowany, zmienicie nieco smak domowej nutelli, nadając jej aromat kokosa, co nie każdemu może odpowiadać. Domowy krem a'la nutella do pieczywa, naleśników czy słodkich wypieków to dosłownie kilka minut pracy, a efekt znacznie lepszy i o całe niebo zdrowszy. Wystarczy kilka składników i mocny blender, aby po niespełna 30 minutach móc zajadać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata