Dzień dobry :) Sajgonki to małe pyszne krokieciki zawijane w cieniutkie naleśniki z mąki ryżowej i wody ( inaczej papier ryżowy). Nadziewane najczęściej farszem mięsno warzywnym i smażone na oleju. Sajgonki to popularne danie kuchni Chińskiej, podawane z sosami, np: sojowym, słodko kwaśnym chili lub dipami. Ich zaletą jest to że możecie do nich dawać dowolny farsz, jak pisałam wcześniej mięsno
Sama słodycz i szczypta chiliwodę i sól. Całość porządnie roztrzepujemy rózgą. Patelnię rozgrzewamy z 1 łyżką masła. Następnie wlewamy na nią jajka, rozprowadzając je równomiernie na całej patelni (najlepiej użyć oczywiście patelni do naleśników, ale każda inna teflonowa również się sprawdzi). Omlet smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód zacznie się ścinać, delikatnie łopatką przesuwamy surową masę ku brzegom patelni równocześnie delikatnie przechylając patelnię, żeby
PatiGotujepieprz PRZYGOTOWANIE: W misce roztrzepuję rózgą kuchenną jajka, solę i pieprzę. Wsypuję mąkę, mieszam rózgą do połączenia tak, by nie było grudek. Ciasto jest nieco gęstsze niż na naleśniki. Ciasto wlewam cienką strużką na gorący rosół po całej powierzchni, na końcu lekko mieszam łyżką. Zupę podaję z koprem i dodatkami. Smacznego
Zasmakuj KuchniPomysł podpatrzyłam gdzieś w internecie, z tym, że tam krokiety miały farsz z pieczarek. Ja zrobiłam krokiety na słodko. Bardzo nam smakowały. Roboty zdecydowanie było mniej, nie potrzebowałam smażyć naleśników :) Składniki : wafel (28 cm x 28 cm) ok.10-12 dag białego sera 2 jajka śmietana, cukier, cynamon tłuszcz do smażenia woda do posmarowania wafla Przygotowanie : Wafel rozłożyć na desce, posmarować dość
Proste Potrawyczyli frużelina. Domowa jest najsmaczniejsza. W ten sposób można utrwalać sezonowe owoce. Gorącą frużelinę wystarczy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić. Wykorzystuję ją do deserów, naleśników, lodów, a najczęściej wykorzystuje ją do tortów. Każdy rodzaj owoców wykorzystany do frużeliny, nada jej niepowtarzalny smak, kolor i konsystencję. Składniki: 500g wiśni świeżych lub mrożonych, 6 łyżek cukru
Słodki Zakątekrazy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Można go także włączyć do posiłków. Mnie miód Manuka osładzał ostatnimi dniami różne posiłki. Podawałam go razem z placuszkami śniadaniowymi, do omletu, z naleśnikami, na chlebku czy nawet przygotowałam z nim deser. Jeźeli ktoś lubi herbatę osłodzoną miodem, należy pamiętać, by nie dodawać go do wrzątku, gdyż straci swoje właściwości. 1 op. ciasta francuskiego
Smaki Na TalerzuNigdy nie pytajcie dzieci co chcą zjeść na kolację, jeżeli macie ochotę odpocząć Wczoraj naleśniki, dzisiaj oponki twarogowe… Pewnie każdy ma jakiś swój ulubiony przepis oponki- ja przedstawię Wam swój. Oponki robią się błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej. Są mięciutkie, puszyste i na drugi dzień smakują tak samo wyśmienicie. Polecam Składniki: – 360g twarogu półtłustego drobno mielonego
Smaki Arminecieszyły się największą popularnością w 2019 roku! Ciasto Popapnianiec Kostka Alpejska Sałatka z kurczakiem gyros Sałatka ziemniaczana Sernik gotowany z pierniczkami Schab pieczony w niskiej temperaturze Placki na maślance Naleśniki budyniowe Ciasto jogurtowe na gofrach Paprykowy kapuśniak
Lena Gotujesposobów – na miękko, omlet, na twardo, sadzone, smażone, w koszulce. Stanowią niezbędny składnik wielu potraw i wypieków. Przygotowuje się z nich omlety, jajecznicę, faszeruje się je, smaży z nich naleśniki, gotuje makarony, robi pasty do chleba, farsze i sałatki. Żółtka jaj są podstawowym składnikiem majonezów, kremów, ciast i deserów. W kuchni można również korzystać z jajek przepiórczych (w sprzedaży dostępne
codojedzeniatwarogiem i rzodkiewką Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym Roladki schabowe panierowane Roladki z tortilli z szynką i warzywami naleśnikowe roladki i klops drobiowy faszerowany papryką , Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki Tartinki z łososiem i serkiem Tatar ze śledzia na pumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Koreczki Caprese Pieczarki faszerowane wołowiną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist
kruche babeczkiolej lub smalec cukier puder Wykonanie: W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy: jajka, cukier, mleko i mąki, aż otrzymamy jednolitą masę. Ciasto ma podobną konsystencję do ciasta na naleśniki, tylko gęściejszą. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Olej rozgrzewamy jak na faworki, ok 190ºC. Metalową foremkę do rozetek wkładamy
Słodki Pomysłprzez ok. 5 minut. Najtrudniejsza czynność w tym wszystkim to chyba obrócenie omleta na drugą stronę. Tu okazało się, że moja pomoc jest wskazana. Użyłam do tego łopatek do naleśników. Udało się !Drugą stronę podpieka się już dużo krócej do 2 minut. Najlepsze do tego omletu są pomidorki koktajlowe, ale w domu takich nie było, to dodałyśmy zwykłe. Lidka Artykuł
Pieprzyć z Fantazjąpłatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki, bo trzeba dać jej tyle by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki. Każdy kawałek kurczaka obtaczałam w cieście naleśnikowym a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Płatki kukurydziane rozdrobniłam wcześniej za pomocą blendera na prawie miałką konsystencję. Taka kombinacja daje chrupkości
Pieprzyć z Fantazjąktórej użyłam była idealna ( jak dla mnie oczywiście ). Potrzeba wtedy tylko więcej makaronu do lazanii. * Robiąc sos beszamelowy trzeba przyglądać się jego konsystencji. Ja robię taki przypominający ciasto na naleśniki. Po przestygnięciu i tak gęstnieje. * Nie ma potrzeby gotować makaronu do lazanii. * Zamiast świeżych liści szpinaku można użyć szpinaku mrożonego, uprzednio tylko rozmrozić. * Przyprawiać wedle smaku Smacznego
Pieprzyć z Fantazją