Gotowe w : 2 h Dżemy, musy malinowe i galaretki wszyscy już znamy, więc dziś chce Wam zaproponować smakową petardę “dżem malinowo-bananowy”. Idealny dodatek do naleśników oraz ciast. Jeśli zdaży się tak, że wyjecie wszystkie zapasy, to można go wykonać również z mrożonych malin. Składniki 1 kg. malin 40 dkg. cukru (ilość cukru może ulec zmianie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyNaleśnikowe Papryczki Papryczki nadziewane mięsem, otulone w naleśniku. Niespotykane danie lub przekąska. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 4 papryki czerwone · Przyprawa do kurczaka · Sól · Olej do smażenia
Kulinarna Chwilagęstymi powidłami z dojrzałych śliwek czekają już na chłodne jesienne poranki. Muszę przyznać, że ciężko mi się oprzeć, żeby ich nie otwierać już teraz, bo powidła śliwkowe uwielbiam. Do naleśników, gofrów czy piernika są idealnym dodatkiem. POWIDŁA ŚLIWKOWE Składniki: 3-4 kg dojrzałych śliwek węgierek 3/4 szkl wody 3/4 szkl cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Śliwki myjemy i drylujemy. Wydrylowane
Bon appetit mon amieDzień dobry :-) Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na gofry z dodatkiem budyniu waniliowego. Moje dzieci ostatnio uwielbiają placuszki, naleśniki z budyniem właśnie. Dlatego też dodałam budyń do gofrów. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące i delikatne. Najlepsze na świeżo, więc najlepiej zrobić jedną porcję, a potem ewentualnie dorobić. Nam smakowały bardzo, polecam Wam i miłego poniedziałku życzę :-) Składni na około
kruche babeczkiogień pójdzie ciasto pomidorowe z kremem daktylowym, bo strasznie mnie ciekawi jego smak. Wracając do książki to została podzielona na 10 rozdziałów: ciasta, serniki, torty, ciasteczka i drobne słodkości, naleśniki i placuszki, desery, zdrowe słodkie śniadania, chleby bułeczki pizze, drożdżówki i słodkie bułeczki i smarowidła, musy kremy. Samych przepisów znajdziecie całe mnóstwo, większość ciekawa i dość oryginalna. Do tego jeszcze
Cynamonowe szczęścieDomowa frużelina truskawkowa - czyli owoce skąpane w pysznym, gęstym sosie. Idealna do deserów, gofrów, naleśników, lodów. Z tym przepisem przygotujecie każdą frużelinę, wystarczy truskawki zamienić na inne owoce. W sezonie przygotowuję ze świeżych owoców, natomiast zimą korzystam z zapasów mrożonych owoców. Poza tym zamykam też taką frużelinę w słoikach - ale wtedy pomijam dodatek żelatyny, a frużelinę w słoiczkach pasteryzuję. Przepis
Kocham..lubię..gotuję..używała 1 kg cukru. Podczas sezonu wiśniowego oprócz dżemów niskosłodzonych zawsze robię partię takich prawdziwych konfitur. Nie ma nic lepszego, niż słoiczek pysznych konfitur otwarty w środku zimy do naleśnika, kanapki lub jako nadzienie do rogalików czy pączków. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 kg wydrylowanych wiśni 2 kg cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać 1 szklanką cukru i pozostawić
Kocham..lubię..gotuję..czosnek. Wszystko wymieszać. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodać naturalny jogurt. Wszystko doprawić solą himalajską z przyprawami. Można polać oliwą extra vergine. Ta pasta może być świetnym nadzieniem do naleśników na ostro lub dodatkiem lekkich przekąsek
Gotujemy i jemyKotlety z kurczaka z nadzieniem kurkowym 8 Kurki na maśle z natką pietruszki 9 Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 10 Kurki w śmietanie. Kurki w śmietankowym sosie 11 Naleśniki z serem i kurkami 12 Omlet z kurkami i kiełbasą 13 Omlet z kurkami i pomidorami 14 Papryka faszerowana kurkami i mięsem 15 Penne i Gulasz z kurkami 16 Najlepsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMuszę powiedzieć, że bardzo przyjemny kremik wyszedł. Zjadliwy niesamowicie i doskonały w zastępstwie, na przykład, za bardzo słodkiej oraz niestety nieetycznej Nutelli. W sam raz do naleśników, czy do posmarowania porannego tosta. A dodatkowo, tak sobie myślę, gdyby wlać nieco więcej mleka, można by było osiagnać całkiem sympatyczny budyń. I zajadać z kleksem bitej śmietany, dla zrównoważenia tej całej zdrowości
Lejdi of the houseRacuchy, naleśniki i inne mączne cuda mogłabym jeść prawie codziennie. Gorzej z tymi wszystkimi dodatkowymi kaloriami, ale na wszystko jest rada. Dziś zapraszam Was na racuchy z malinami . Wyszły pysznie! Składniki; 2 szklanki mąki pszennej lub fariny Skworcu 1 szkl. wody niskozmineralizowanej 3 łyżki trzcinowego cukru Skworcu 1 jajko 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś w słodką podróż zabieram Was do Szkocji. Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie, puszyste pancakes. Nazwa kojarzy się z popularnymi bułeczkami Scones ( które też znajdziecie u mnie na blogu ! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego. Są delikatne, puszyste, lekkie! Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej konfitury
Ostra na SłodkoBędzie pysznie! Do ich przygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär , o której już kiedyś Wam pisałam. Mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär jest to uniwersalny mix zarówno do przygotowywania naleśników, pancakes, makaronów, jak i do pieczenia! Muffinki bezglutenowe tak przygotowane są niesamowicie puszyste! Takie wręcz piórkowe! Gwarantuję, że każdy z ogromną przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka bezglutenowa
Ostra na Słodkowierz mi nie pożałujesz. Jest to idealne rozwiązanie wtedy kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie na co dzień. Sos paprykowy sprawdzi się jako: - sos na kanapki - sos do naleśników czy gofrów na wytrawnie - sos do dań głównych, mięsnych czy z makaronem - jako sos do pizzy - jako sos do zapiekanek makaronowych - jako sos do sosów mięsnych Jest niezastąpiony w mojej
SMYKWKUCHNIobiad. Spróbujcie, polecam. Jeśli szukacie innych obiadowych inspiracji mój blog kulinarny jest ich naprawdę pełny. Wystarczy zajrzeć do zakładki Obiady . Znajdziecie tam najróżniejsze mięsne propozycje, zupy, ryżowe kotleciki, naleśniki, gofry, kluseczki na słono i słodko i wiele więcej. Zachęcam do przeglądania tej zakładki. Mam nadzieję, że mój blog kulinarny będzie dla Was inspiracją i każdy znajdzie tu coś dla siebie
Słodkie okruszki