czyli zajadać prosto z torebki 😄, ale także stosować jako baza do ciast, słodzik do owsianek, budyni, różnych wypieków czy stworzyć pyszny karmel daktylowy i polewać nim placuszki, omlety czy naleśniki. Składniki: dowolna ilość daktyli (Dukatki.pl) odrobina napoju roślinnego lub wody, w której moczyły się daktyle szczypta soli Przygotowanie: Daktyle zalej wrzątkiem, tak aby wszystkie były zakryte
Zdrowie na języku :Pcały post (na końcu postu mała niespodzianka ;)). Patelnię testuję już ponad miesiąc. Zaczynałam od usmażenia jajka sadzonego, jajecznicy, podsmażenia cebulki. Te proste czynności zdały egzamin, więc przeszłam do usmażenia naleśników, a jak wiadomo, przy ich smażeniu patelnia jest dość długo nagrzewana i trzymana na palniku grzewczym, ciekawa byłam czy i tu na patelni nie pozostaną ślady smażenia. Ku mojemu zaskoczeniu
Zrób to smacznieprzygotowała Agnieszka Szyszkowska podczas naszych kolejnych kulinarno-fotograficznych szaleństw. To wyjątkowo prosty do przygotowania dodatek, który świetnie komponuje się z takim smakołykami jak mus lub krem czekoladowy, racuchy czy naleśniki. Truskawki na ciepło super smakują także z lodami. Karmelizowane truskawki z whisky można przygotować dosłownie w 10 minut. Są przepyszne i żałuję, że nie znałam tego przepisu wcześniej. Truskawki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPlacek smażymy na średnim ogniu kilka minut a gdy jego wierzch będzie ścięty przekładamy go łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę. Ja użyłam do smażenia patelni do naleśników takiej niskiej i placek idealnie się udał ;). Gotowy placek polewamy jogurtem i dekorujemy owocami u mnie były to jabłka i kiwi. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszafamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Frużelina - owoce w żelu To pyszny dodatek do deserów z bitą śmietaną, do gofrów, naleśników lub kruchych babeczek Składniki: 5 gruszek niestety nie znam ich gatunku ale te, których użyłam były bardzo aromatyczne i słodkie 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka
W garach u Gosijest marmolada zrobiona tylko i wyłącznie z niego. Nie wymaga dużo czasu, ponieważ podczas gotowania, rabarbar szybko się rozpada na gęstą papkę. Taka konfitura świetnie smakuje z drożdżową chałką, naleśnikami, jako dodatek do granoli i jogurtu, a także na kromce żytniego chleba z twarożkiem. Jest lekko kwaskowa, przez co bardzo orzeźwiająca. Podczas przygotowywania tej marmolady, nie używam żadnych cukrów żelujących
Analiza SmakuAlternatywa dla klasycznych powideł czyli CZEKOŚLIWKA świetny dodatek do naleśników, placuszków,deserów czy ciast. 2 kg śliwek 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao (Tak pół szklanki) 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka olejku waniliowego Śliwki myjemy ,kroimy na połowę,usuwamy pestki. Do dużego garnka wlewamy pół szklanki wody dodajemy przygotowane śliwki i cukier dusimy na wolnym ogniu do miękkości
Andzia PichciSmaczny niesamowicie aromatyczny dżem świetny sposób na dynię .Idalny do naleśników deserów i ciast. 1 i pół kilograma miąższu z dyni moja była bardzo twarda i krucha pół szklanki cukru 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 galaretka o smaku pomarańczowym 5 łyżek soku z cytryny 2 solidne łyżki octu 8 goździków 2 łyżeczki otartej skórki pomrańczy pół szklanki wody
Andzia Pichcisię co mi to przypomina. Trochę granaty, trochę szyszki, ale postanowiłem poprosić o pomoc google. Wkleiłem zdjęcie do przeglądarki, uruchamiając wyszukiwanie obrazem i uzyskałem wynik - bungeo-ppang, czyli naleśnik w kształcie karpia z nadzieniem z pasty fasolowej. No cóż, tu nie ma pasty z fasoli, ale kształt może trochę podobny, dlatego taka nazwa. Przepis jest ze mną
Kryzysowa Książka KucharskaZapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koniec kompot można lekko dosłodzić (ja dodaję 3 łyżki syropu z agawy). Kompot studzimy w garnku i przecedzamy. Gotowe! Ugotowane w kompocie owoce można na przykład dodać do nadzienia naleśników
Dieta bez mlekaPlacuszki śniadaniowe kocham od dzieciństwa aż do dziś. Pamiętam, jak często prosiłam o takie (lub w formie naleśników) i za każdym razem smakowały tak samo! Mama robi najlepsze 😉 Dziś sama eksperymentuję w kuchni z moimi dziećmi i prawie zawsze… Artykuł Placuszki śniadaniowe bananowe pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikdanie w duchu Zero Waste, by przetworzyć, zrobić kolejne, smaczne danie z jedzenia, które nam zostanie. Mięso po gotowaniu rosołu często wykorzystuję do zrobienia farszu do pierogów, pyzów czy naleśników, ale znakomicie sprawdza się również do sałatek czy do dań makaronowych – koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM Składniki na pierogi z mięsem: ciasto: 2 szkl mąki łyżka masła szczypta
Dorota Smakuje