naleśnik - 11212 przepisów (strona:360/748)

Tempura 112

której dorzucam kilka kostek lodu. Mąki mieszam rózgą lub widelcem i zaczynam powoli dolewać lodowatą wodę. Dolewam i mieszam dotąd aż ciasto będzie miało konsystencję rzadkiego ciasta na naleśniki. Ma spływać z kawałka warzywa ale zostawiać cieniutką warstwę. Kawałki warzyw, krewetki czy kurczaka zanurzam pojedynczo w tempurze i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę po 3 minuty z każdej strony

ladykitchen
Powidła śliwkowe z piekarnika 103

dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się ze słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami. Udostępnij Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki 2 kg śliwek węgierek

niecodziennikpary
Bananowy chlebek na śniadanie 89

dziś macie na śniadanie? U mnie bananowy chlebek, a to tylko dlatego, że wczoraj skończyło mi się pieczywo. Długo dumałam nad naleśnikami, ale stwierdziłam, że trochę urozmaicę mój ulubiony przepis i jest. Chlebek z lekką nutą przypraw korzennych i orzechów. Koniecznie wypróbujcie :)  Porcja forma keksowa  Składniki:  0,5 szklanki cukru 4 jajka 200 g masła

Niezły Młynek
Mus dyniowo gruszkowy z kardamonem – delikatny, pyszny i lekkostrawny 76

nikt nie zgadł, że jest to połączenie dyni z gruszką. Mus z dyni i gruszek możemy zjadać razem z owsianką, jogurtem, budyniem mlecznym lub jaglanym. Możemy polewać nim naleśniki, racuchy, a nawet placki ziemniaczane. Polecam placki ziemniaczane z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką tego musu, pyszota.  Dominika poleca również przygotować budyń na bazie musu dyniowo gruszkowego i mleka kokosowego

Tajemnice Smaku
Jak wybrać patelnię? Jaką patelnię kupić? PRZECZYTAJ zanim wybierzesz! 58

wysokiej jakości, aniżeli regularnemu ponawianiu wydatku, co jest nieuniknione przy tańszych patelniach i prowadzi do większego zanieczyszczenia środowiska Nie ważne, czy ma to być najlepsza patelnia do grillowania , wypiekania naleśników, czy po prostu smażenia… Poradnik jest uniwersalny Artykuł Jak wybrać patelnię? Jaką patelnię kupić? PRZECZYTAJ zanim wybierzesz! pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 75

mięsem polecam ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczana – Placki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z burakami i kozim serem 84

Wypieki przygotowane z jej udziałem mają delikatny, lekko orzechowy smak. Pieczywo orkiszowe czy orkiszowe bułeczki to fantastyczny zamiennik popularnego, białego pieczywa. Mąką orkiszowa świetnie się sprawdzi także w tartach, naleśnikach, pancake’ach, ciastach i ciasteczkach, a także kluskach i makaronach. Orkisz może się pochwalić również wyjątkowymi walorami zdrowotnymi i na pewno można to prastare zboże zakwalifikować do kategorii superfoods

Na-talerzu.pl
GOFRY JAK Z BUDKI NAD MORZEM – NAJLEPSZE! + TEST GOFROWNICY DEZAL 307.1 PROFI 87

które mogłyby konkurować z tymi z profesjonalnych budek – i znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i świetnej jakości gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię właśnie te gofry marzeń

Ostra na Słodko
Pasta z fasoli i pieczonego buraka 76

Pasta z fasoli i pieczonego buraka to idealna propozycja na smaczny i zdrowy dodatek do świeżego pieczywa, placków, naleśników lub wafli ryżowych. Można ją nawet połączyć z żółtkami i nadziać jajka. Uwierzcie, że ta pasta smakuje rewelacyjnie oraz jak widzicie to także posiada apetyczny kolor! Kto się skusi na porcję zdrowia? Pasta z fasoli i pieczonego buraka - składniki: 100g białej

Di gotuje
Keto kostka dyniowo – orzechowa (Paleo, LowCarb) 177

zwykłą mąkę na zmielony len . Dałam go o połowę mniej, bo gdzieś wyczytałam, że taka jest właściwa proporcja tej konwersji. Ciasto się jak najbardziej udało, tylko wyszło cieniutkie jak naleśnik … Ale nie ma tego złego – przekroiłam je na pół i przełożyłam kremem na bazie domowej białej czekolady i śmietany kokosowej. Do tego orzechy włoskie i wyszło przepysznie! Keto ciasto dyniowe

Modern Cave Girl
Krokiety z mięsem 73

mięsem. Krokiety z mięsem Mamy problem jak wykorzystać mięso pozostałe z rosołu, można z nich przygotować krokiety. Proste w wykonaniu, a mięso z rosołu wykorzystane. Składniki na ok 12 naleśników : 1/4  litra mleka 350 g mąki 30ml oleju 2 jajka 1/4 litra gorącej wody (przegotowanej) Wykonanie Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę

Pomysłowa kuchnia
Frittata – przepis na szybki obiad z patelni 80

całość pokrywką i smażymy 5 minut, na małej mocy palnika. Po tym czasie energicznym ruchem przekładamy powstały placek na talerz (ja po prostu odwracam patelnię nad talerzem, trochę jak naleśniki). Następnie placek z talerza znów delikatnie zsuwamy na patelnię, by podsmażył się z drugiej strony. Teraz smażymy krócej, jakieś 2 minuty. Po tym czasie przekładamy tortillę z patelni na talerz

Wiszniówka
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 121

zawsze jest ona wybierana ze względu na swój charakterystyczny, gryczany smak, który potrafi znacząco wpłynąć na smak wypieku. Ja jednak ją bardzo lubię! Robię z niej na przykład pyszne naleśniki gryczane z tego przepisu. Bezglutenowy chleb bez mąki Tym razem jednak postanowiłam porwać się na wypiek, który od dawna mnie interesował: chodzi o chleb z kaszy gryczanej niepalonej. To dość

Wiszniówka
Pieczona papryka faszerowana wołowiną i bakłażanem 125

kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z przyprawami i wrzucamy na drugą, suchą i dobrze rozgrzaną patelnię. Prażmy go bez dodatku oleju małymi porcjami stale mieszając, aż zacznie pachnieć... naleśnikami! ;) Do ciepłego mięsa dodajemy bakłażan i zostawiamy pod przykryciem aż do wystygnięcia. Dzięki temu, że duszona wołowina zachowała dużo soków - bakłażan ma się czym nasączyć. Kiedy farsz wystygnie nadziewamy

Spektrum Smaku