patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy. Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu(...)ostro , kurczak – ok, ale bez rewelacji.Za to surówki przepyszne – domowe , świeże , fajnie doprawione!Nie mieliśmy już siły na deser , a wiedzieliśmy , że to nas nie ominie.Szalotka i sernik pojawiły się na stole.edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.Czuć , że ciasta świeże , domowe …Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście.Sernik
Ostra na Słodkopotocznie zwany, pardon maj frencz, "przednajebką". To czas, w którym przygotowuje się organizm do dalszej maltretacji alkoholowej, jednocześnie będąc litościwym dla kieszeni. Właśnie podczas takiej "rozgrzewki" mieliśmy szansę pić najlepszą na świecie cytrynówkę Hanza, lecz zazwyczaj trunki serwowane na tym etapie nie należą do wyszukanych. Czasem jednak spotykają się same panie, one również chcą się rozpędzić przed czekającym je wieczorem(...)system podając galaretkę z musującego wina. I jeszcze dodać do niej kwiaty. Na przykład bzu. Bam! Level Master:-) U mirabelek jedliśmy już kwiaty bzu- w sconsach i na gruszkowym serniku. Przypomnę tylko, że są specyficzne w smaku, takie zielono-ostrawe, zaskakujące w porównaniu z zapachem. Te które chcemy zjeść, powinny być zerwane w czystym miejscu, z dala od drogi
les mirabellesCiemno. Pada. Śnieg? Deszcz? I jedno, i drugie. W sumie najlepsza pogoda do pieczenia ciasteczek. Ale skoro nawet kawa nie stawia dziś na nogi to wolę nie ryzykować katastrofy cukierniczej :P Zapowiada się leniwe po południe... Chociaż nie - młoda pewnie zapewni mi setki atrakcji byle bym tylko nie usiadła na tyłek :P Czas ucieka niemiłosiernie jak tykająca bomba zegarowa. Dopiero(...)była w brzuszku a już lada dzień miną 3 miesiące, odkąd jest z nami. Rozpycha się w naszym życiu w każdym możliwym zakamarku, wypełniając je uśmiechem i swoją obecnością... Sernik gotowany w wersji na bogato. Zapewniam Was, że był przepyszny! I ładnie prezentował się na stole :) Placków miodowych nie trzeba dodatkowo obciążać, bo dość szybko miękną. Ciasto długo zachowuje
My simple kitchenAbsolutnie zakochana jestem w nowym stole, z ukośnymi nogami i najpiękniejszym, rustykalnym, drewnianym blatem. Kocham jego krzywizny i już sobie wyobrażam, jakie piękne tło będzie stanowił dla tych wszystkich serników, które upiekę w mojej nowej kuchni... Po zakupach, rozochoceni mimo rachunku, który przyprawił mnie o lekką palpitację, pojechaliśmy do rodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym(...)razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest więc biszkopt z wiórkami, który niespodziewanie zyskał na wilgotności, najlepszy na świecie kokosowy krem, tak delikatny i lekki, że nie można mu się oprzeć, oraz kokosowa śmietanka zdobiąca dumnie wierzch tortu. Ja moją zebrałam z mleczka, bo nigdzie samej śmietanki znaleźć nie mogłam... Ubija
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i
moj przepis namojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek , które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i z
moj przepis nasiostra Anya, a drugim jej ciastem popisowym był sernik z brzoskwiniami. Druga siostra Ula specjalizowała się w pychotce i wuzetce, brat Adam w serniku i szarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta(...)niestety mało przypominał oryginał, poprosiłam więc Anyę o jej przepis. Zamierzam więc niedługo zrobić sobie drugie. Moim snikersem poczęstowałam znajomego i powiedział, że to najlepsze ciasto, jakie jadł do tej pory. Dostał spory kawałek dla całej rodziny, ale z nikim się nie podzielił, nawet nie przyznał się i zjadł po drodze
To co kochammiejsce 5 pkt). W taki sam sposób będziecie mogli zagłosować i Wy. Na blogu po lewej stronie znajduje się ankieta, w której możecie oddać głos na najlepszy przepis. Trzy pierwsze miejsca zdobędą analogicznie taką samą ilość punktów (5, 10, 15). Pozostałe miejsca (od 4 do 10) otrzyma po 2 pkt. Po zsumowaniu moich i waszych typów wygra propozycja, która zdobędzie(...)Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 7. Czekoladowy suflet 8. Deser malinowy z nutką cytryny 9. Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12. Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian
Tradycyjna KuchniaZ mazurkami mam problem. Jako dziecko ich nie jadłam (a przynajmniej nie pamiętam), bo ani Mama, ani żadna z Babć ich nie robiły. W ogóle u
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis naWielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce od stuleci. Baba Czy wiecie, że historycy sztuki kulinarnej są zgodni, że baba powstała w polskiej kuchni pod koniec XVII wieku za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich(...)tradycyjny wypiek jest w naszym kraju bardzo popularny. Z czasem stał się jednym ze sztandarowych ciast wielkanocnych. Dawnymi czasy przyrządzanie bab wielkanocnych rozpoczynano przed świętami zaraz po Niedzieli Palmowej. Najlepszą mąkę pszenną przesiewano przez gęste sita i ogrzewano. W donicach kręcono setki żółtek cukrem, ubijano pianę z białek, rozpuszczano w araku lub wódce szafran, mielono migdały, tłuczono w moździerzach
Ciastka - domowe słodkościLegumina przodowała, a powinna być dodatkiem. Okiem Kesji: Kelner był chyba na nas zły, że śmiałyśmy usiąść przy stoliku. Na szczęście podał nam jedzenie i było ono smaczne. Najlepsza była legumina cytrynowa, którą mogłabym jeść łyżkami. Mięso też w porządku. 7/10 6. Lokal 7/10 pkt Zapomniane - dzikie. Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree(...)zieloną herbatą Pani była przesympatyczna i uśmiechała się radośnie. Danie podane było jednak bez przemyślenia, chaotyczne i niedbałe. Ciasto ze spodu rozmokło. Konfitura za to bardzo smaczna. W samym serniku zbyt dużo gałki muszkatołowej. Herbatka, jak herbatka, wodnista. Okiem Kesji: Nie lubię koziego sera i nigdy nie polubię. Nie ma, czego oceniać. 10. Spółdzielnia 7/10 pkt Comber z królika
Życie zamknięte w smakuPo krótkiej przerwie Witam ponownie Obiecany przepis na ciasto ze śliwkami. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki . Z braku składników musiałam go troszeczkę zmodyfikować i tak
moj przepis naroztworze z wodą, sodą oczyszczoną, octu czy cytryny. Znajdziemy wszystkie sposoby w internecie. Na dwa dni przed Wigilią wybierz już zastawę i obrus. Jeśli chcesz żywą choinkę to najlepszy czas, aby ją kupić i ubrać. Ewentualnie możesz to zrobić też jutro , ale to już naprawdę ostatni dzwonek. Sztuczną choinkę warto znieść ze strychu, umyć i oczywiście ubrać(...)pory tego nie zrobiliśmy. Z samego rana w samą Wigilię wyciąg z zamrażarki uszka. Karpia zacznij smażyć tuż przed podaniem. 2-3 dni przed świętami przygotuj ciasta: sernik, makowiec. Na samą Wigilię zostaw sobie przygotowanie mas czy bitej śmietany. Dzień wcześniej możesz ubiec biszkopt, którym będziesz przekładać ciasta, aby w sam dzień wigilijny nie pracować na pełnych obrotach
Gotuję Testuję