na sernik - 2049 przepisów (strona:95/137)

Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 169

Zresztą zróbcie go sami w domu to przekonacie się jak bardzo są smaczne. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, drożdżówki własnego wyrobu itp. nie ma pyszniejszego ciasta według mnie, no może sernik mógłby powalczyć o pierwsze miejsce. Uwielbiam zapas drożdżowego gdy roznosi się po domu, nic tylko kubek mleka w garść i zajadać się pysznym świeżym ciastem. Pamiętam, że babcia mnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ostatni weekend przed świętami. 151

jajkiem,  klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy  Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem

Kolizje Smaków
Domowe nalewki: Miętówka - nalewka z mięty 4481

Wspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach, galaretkach, pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce, wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;)Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi, tym razem obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szarlotka z bezą kokosową 198

zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną firmy Skworcu. Zapach podczas pieczenia nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne  :) Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cmCzas pieczenia : 30 minut + 30 minutTemp. pieczenia : 180 C ; 150 CSkładniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka

Słodkości i nie tylko
Ja pierniczę! 156

końca wstydem bym tego nie nazwała, ale nie umiem na ten moment znaleźć odpowiedniego określenia. Po prostu nie było i tyle. Mama zawsze robiła w to miejsce sernik i makowiec. Ale skoro zaopatrzyliśmy się z Misiem w gotowe ciasto piernikowe, warto coś z nim zrobić. W Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie

bastalena
Upichcimy... w lipcu? 229

zdarza się czasem zawiesić oko na inne, zaprzyjaźnione blogi. Czasem do zrobienia jakiegoś dania skusi mnie pięknie wykonane focisze. Dziś pierwsza dawka inspiracji. Upichcimy w lipcu??? sernik z jabłkami i cynamonem Do wykonania "kusi" pomysłowe podanie jabłek. mocny czekoladowiec ze słonymi pistacjami Pierwszy raz przepis ten wypatrzyłam u Sióstr. Jednak w tym są nieco uproszczone proporcje. A do wykonania

bastalena
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 288

ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W jej łaskach pozostają dokładnie trzy mamine ciasta: sernik krakowski, proste ucierane ciasto z cynamonem i gruszkami( inne owoce nie wchodzą w grę), oraz tarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy

Mia Cucina Sofieta
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1126

formie którą otrzymałam od firmy Tupperware. Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom na zimno, pasztetom. Posiada tzw"kominek" dzięki czemu uzyskamy ładny kształt a także przygotowany deser możemy zamknąć pokrywką dzięki czemu w lodówce nie będzie pochłaniać zapachów. Wszystkie produkty Tupperware znajdziecie

Ala piecze i gotuje
Bosssski sernikobrownies 160

Najpierw upały, więc ani gotować, ani jeść, ani tym bardziej siedzieć przy komputerze.  Teraz z kolei prawie listopadowa aura, więc pomyślałam, że jak nie zjem sernika (w dodatku nie piekłam już baaardzo dawno), to nie przeżyję następnego dnia;) Padło na sernikobrownies z jagodami z tego przepisu , więc zanim na dobre zaczęło lać zdążyłam jeszcze pojechać na targ po świeże jagody

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wielkanoc 2013 159

ubiegłym. Ale i tak było pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz.  za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz tegoroczny stół :) święcone do tradycyjnego dzielenia się z bliskimi

Pasja Smaku
POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY 279

orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady mlecznej -100g czekolady gorzkiej -100g czekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto

Smaczne Zdrowe
GALARETKOWIEC NA JOGURCIE GRECKIM 1714

Składniki:- 3-4 galaretki w różnych kolorach (u mnie malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa i agrestowa) - najlepiej bez cukru, cukier zastępujemy ksylitolem- 500g jogurtu greckiego lub serka homo (serek do serników)- 2 galaretki malinowe lub cytrynowe (jeszcze dodatkowo) Galaretki (z tych 3-4) przygotowujemy każdą osobno - w połowie zalecanej ilości wody. Tzn. jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, dokładnie mieszamy(...)gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.Gdy galaretki są już zimne, ale jeszcze nie mogą tężeć, wykładamy do miski jogurt grecki lub serek homo (do serników) i mieszamy lekko mikserem. Do rozmieszanego jogurtu (lub serka) wlewamy stopniowo schłodzone 2 galaretki i cały czas mieszamy, do dokładnego połączenia składników.Do rozmieszanej, jednolitej masy jogurtowej wrzucamy pokrojone w dużą

Smaczne Zdrowe
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 148

ok.10min, zostawiając w chłodnym miejscu. Następnie szybko, ale ostrożnie wydostajemy z foremek i kładziemy prosto na talerz. Ricottę polewamy miodem, musem oraz posypujemy migdałami! Smacznego! Deser lekko przypomina sernik, jednak jest dużo delikatniejszy i lżejszy zarówno w smaku jak i w konsystencji . W połączeniu z miodem, wyraziście imbirowym musem i migdałami nastaje harmonia między lekkim serowym smakiem, a wyrazistymi

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania