na sernik - 2049 przepisów (strona:99/137)

Frużelina truskawkowa 238

mazią, którą można zobaczyć na stoiskach z goframi, tak, tą w dziwnych, często nienaturalnych kolorach ;-).Aż nadszedł dzień, że sama postanowiłam ją zrobić, żeby zimą móc sobie posmarować nią sernik, nadziać babeczki, czy też zjeść z naleśnikiem lub gofrem. Czym jest frużelina? To coś w rodzaju kisielu połączonego z galaretką ;-).Ja postanowiłam swoją przygotować z dodatkiem prawdziwej wanilii, polecam

Pora coś zjeść
Syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie 152

Dzień dobry!Dzisiaj chciałabym Wam pokazać pyszny i słodki syrop, którym możecie polać lody, sernik, czy każdy inny deser jaki sobie wymarzycie. Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny.Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
Świąteczne mini keksy 141

Dzień dobry!Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako

Pora coś zjeść
Mini serniczki z kremem truskawkowym 515

Mini serniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie

Smakołyki Bereniki
Wielkanocne wypieki. 112

pieczenia i majonez. Na koniec dodałą wcześniej ubite na sztywno białka. Wymieszałam delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelałam do małej keksówki. Piekłam ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.  SERNIK DALMATYŃCZYK. (ten sam, co tutaj.)   Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Czas na wielkanocną...CYNAMONOWĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ. 199

grozi. Wielkanocą właśnie nie mogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie mau mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast,króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy"  i ona. Baba drożdżowa.Tym razem troszkę inna niż zwykle. CYNAMONOWA BABA DROŻDŻOWA  Z RODZYNKAMI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka 1/2 szklanki

W kuchni Karmel-itki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 294

Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 171

ślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razurzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem!Powstała masa sernikowa, jak na sernik na zimno. Dodając mniej żelatyny, uzyskałam mniej zwartąkonsystencję, pasującą do konsystencji kremu.Okazja? Przyjaciółka moja, J., zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest todziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała

W kuchni Karmel-itki
Dla Mamy. MALINÓWKA. 172

pewno nie taką.Dzięki Tobie mam serce otwarte na innych i pełne uczuć jak Twoje. I oczy widzące to, czego inni nie widzą,albo boją się zobaczyć.Sernik dla Ciebie, Mamo kochana, dopiero się piecze.Ale wznieśmy toast za Twe zdrowie pyszną malinówką. Zrobioną z myślą o Tobie.Wdzięczność powinnam okazywać Ci na co dzień.Ale nie zawsze się

W kuchni Karmel-itki
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 146

moim dorastaniem, drobiazgów charakterystycznych tylkodla tego miejsca, dla domu rodzinnego.I piekarnika. Ach, jak raduje się moje serce, kiedy mogę coś upiec!Nawet, jeśli to nie ciasto, nie ulubiony sernik, a zwykłe PIECZARKOWE KOSZYCZKI.Mała uwaga na wstępie. Ostrożnie z doborem wędliny, by nie była słona bądź z solanki. Sól wydzieli się w trakcie pieczenia,a farsz ją wchłonie, przez

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 187

pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ----   Cytrynowy pstrąg łososiowy.Tilapia w ziołowej panierce.Seromakowiec.Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu.Makowiec drożdżowy.Zupa z suszonych grzybów.Pasztet świąteczny.Sernik gotowany na herbatnikach.Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami.    Pierniczki dla spóźnialskich.    Lukier królewski.  Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik

W kuchni Karmel-itki
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 174

cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. 184

Ostatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny niejadek ulegnie i odczuje głód, niepohamowaną ochotę na coś do podjadania.Ostatnie ruchy odkurzaczem, machnięcia miotłą czy trzepnięcie dywanu. Ostatnie przygotowania.Z racji swojego "stanu", pasztet mięsny nie wchodzi w grę. Szczerze mówiąc, nigdy

W kuchni Karmel-itki
Liebster Awards 152

twoje ulubione smaki z dzieciństwa?Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych  :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja?Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz i jedzenie łakoci :) 8. Czy zwracasz uwagę na to co jesz (jakość

Słodkości i nie tylko