należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam zwrócić na coś uwagę. Ładny, świeży ziemniak, świeża sałata, zielony ogórek, majonezowy dresing. To nie jest majątek. Nie jest to też coś trudnego do przygotowania. Powiedziałabym, że to nawet pewien minimalizm, ale człowiek ma wrażenie, że je warzywa dobrej jakości(...)warunkach hodowli kurczaków i jaj nikomu chyba mówić nie trzeba. Jesteśmy jeszcze tym pokoleniem, które pamięta, że kiedyś było inaczej. Niektórzy mają wspomnienia związane z duszną szklarnią pełną zielonych ogórków. Ja takie wspomnienia mam. Mam też odruch wymiotny, kiedy wchodzę do pełnego ludzi i plastiku supermarketu i odruch morderczy, kiedy widzę, że kupiona rzodkiewka nie przetrwała dwóch
W kuchni wieczorempamiętać o piciu soków warzywnych z dużą zawartością witaminy C i tych z grupy B, a także potasu, wapnia i żelaza. Na poprawę naszego samopoczucia doskonale wpłynie: sok z ogórków kiszonych, sok z kapusty kiszonej, zakwas buraczany. Soki te szybko uzupełnią „wypłukane” przez alkohol niedobory witamin i pierwiastków, ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcoli- 1 szklanka ketchupu „Z piekła rodem”- sól, pieprz- 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru- chilli w płatkach (dałam sporo)- wędzona papryka- tymianekSos tzatziki:- jogurt grecki- czosnek- sól, pieprz- świeży ogórek- sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym cukrem, chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia worek rozcinamy, aby żeberka się podrumieniły. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie
mojewypiekiinietylkołyżki soku z cytrynyopakowanie serka śmietankowego (naturalnego)inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta) 2 plasterki zielonego ogórka do dekoracjiświeżo mielony pieprz do dekoracji Ogórka myjemy i obieramy ze skórki. Do blendera dajemy pokrojonego w kostkę ogórka, kefir, pieprz, sól, ziołowy pieprz, oraz zioła a także serek
Bon Appetit Małgorzatykartonu np. z Hortexu o nazwie "barszczyk czerwony"zsiadłe mleko albo kefir1 ogórek zielonypęczek rzodkiewekszczypiorekkoperekjajka - ilość wg upodobańmłode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść.Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków. Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach
Bon Appetit Małgorzatyjadłam po raz pierwszy. Smakują jak zwyczajna ryba ;) Składniki:2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) ok. 1 szklanki zsiadłego mleka albo kefiru / maślanki70 g mascarpone1 ogórek zielony2 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji na kleksykilka rzodkiewek1 łyżeczka cukrusok z cytryny (do zupy i przegrzebek)sól, pieprz do smakuszczypiorekkoperek (do zupy i do przegrzebek)1 opakowanie - mrożone przegrzebki1 ząbek(...)cytryny, aby pozostał ładny kolor. Oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż botwinka będzie miękka (max do 10 minut, nie dłużej bo się rozpadnie). Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w kostkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy.Po ugotowaniu zupy całkowicie ją studzimy.Maślankę
Bon Appetit Małgorzatygreckiego)2 ząbki czosnkupół łyżeczki cukrusól i pieprz do smaku2-3 łyżki świeżego siekanego koperkuodrobina soku z cytrynySposób przygotowania:1. Obranego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej. Odciskamy z nadmiaru soku.2. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, cukrem, ogórkami, solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Całość mieszamy.3. Sos chłodzimy przed podaniem.4. Sos podajemy do grillowanych mięs, warzyw
Kuchnia domowa Anisoli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiSos:2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa wierzch:1 pomidor1 czerwona cebulka1/2 zielonej paprykikilka plasterków salami1 ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce(...)letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy
Kuchnia domowa Animojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami.Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :)Polecam!2-3 porcje:* schab- 6 plastrów* cebula- 1 duża* ogórek kiszony- 1 duży* papryka żółta- 1 mała* papryczka(...)minuty z każdej ze stron), odłożyć.Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dolać oliwy) wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić.Dodać mięso wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem i obiema paprykami, chwilę poddusić i zalać bulionem.Kiedy bulion zacznie wrzeć, wrzucić przyprawy i całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (u mnie około 35 minut- w razie potrzeby poddusić
Kraina Miodem Płynącaparboiled- 100 g* pomidorki koktajlowe- około 10 szt.* ogórek kiszony- 2 średniej wielkości* jajka- 3 szt.* szczypiorek- 3 gałązki* oliwa z pestek winogron- 2 łyżki* sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić.Do miski z ryżem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka i szczypiorek.Całość polać oliwą
Kraina Miodem Płynącapizze:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka cukru1/3 szklanki olejuSos do pizzy:używam takiego ze słoikówhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.htmldodatki:40 dag piersi z kurczakapuszka kukurydzy1 czerwona cebula8 ogórków konserwowych- ja użyłam z chili1 ser mozzarella classic Mlekovita30 dag pieczarekpomidory z czosnkiem i bazylią- przyprawa PiątnicaWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam(...)zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Wykładam połowę pieczarek,wykładam połowę pieczarek, ogórka pokrojonego w kostkę, cebuli pokrojonej w piórka, kukurydzy. Posypuję pomidorami z czosnkiem i bazylią dośc obficie. Zapiekam 15 minut w 170 stDo pizzy użyłam sera mozzarella classic Mlekovita:Całośc doprawiłam
Z Majeczką w kuchnisałata masłowa – 1 główka* pomidory – 2 szt* ogórek świeży – 1 szt* czarny ryż – 50 g* grzanki tzatziki – 50 g* papryka czerwona – 1 szt* oliwki czarne – 50 g* Sos sałatkowy francuski – 1 op* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Sałatę myjemy , rwiemy na kawałki.Paprykę , pomidory , ogórki kroimy w kosteczkę.Ryż gotujemy wg. przepisu
Ostra na SłodkoZapraszam :) Składniki :1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero 400 g śmietany kwaśnej 2 łyżki majonezu1 duże jabłko1 cebula1lub 2 ogórki korniszony szczypiorek suszony pieprz zielony(...)Skworcusól , szczypta cukru Wykonanie :Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka drobno pokroić lub zetrzeć.Śmietanę wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku .Dodać do pokrojonych śledzi i wymieszać . Posypać suszonym szczypiorkiem . Podawać samodzielnie lub z ziemniakami .SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chili