Zamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :) Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka
Chocolate Muffin Blogwłaśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej mowa, nie jest
Ratunku obiadZostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa
e-PrzepisyKulinarneMyślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia
Kuchnia Beatyciąg dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu
KUCHARNIApara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z książki Serniki, szarlotki, makowce Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem jedna z najlepszych szarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę
Na słodko lub wytrawnieSłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie znalezienie
Słodkie Przyjemnościostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze
Słodkie PrzyjemnościŚwięta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami.Makowce … serniki z makiem … rolady itd.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce
Ostra na Słodkominęły tak szybko, że nawet nie zdążyłam wyjść z piżamy :) Oczywiście żartuję ale nie odmówiłam sobie dwóch dni piżamowca. Czytanie w pozycji horyzontalnej z kubkiem kawy i kawałkiem makowca obok należy się czasem każdemu!Odwiedziliśmy też rodziców Małżona a wczoraj wybraliśmy się nawet do kina. Niestety na "Hobbita". Pierwsza część mnie zawiodła, druga
Dzieje kuchennej Wiewióryznikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli prąd >.<) Dla rodziców najlepiej zrobić w prezencie domowe czekoladki. Uśmiech niezastąpiony. ;)Zamiast zwykłego makowca, miała być plecionka z makiem, coś jak wieniec, no, ale w wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji
More food, love and dreamsbloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis
Bon Appetit MałgorzatyMyślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu
Mango PapajaBoże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek
W kuchennym oknie EwyBoże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem. Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne.Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :)Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy
NA MOIM TALERZU