się już delektować pysznym, kremowym sernikiem. Spróbujcie. Składniki: (forma 24×24 cm) 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy duża paczka herbatników – u mnie pełnoziarniste 1 budyń śmietankowy 45 g bez cukru 1 budyń waniliowy 45 g bez cukru 150 ml mleka* ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 200 g masła(...)pieczenia – u mnie obustronnie powlekany Stella Przygotowanie: Dno formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć mniejszej (wyższy sernik) – wówczas można dodać dodatkową warstwę herbatników po środku) wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz. Układamy warstwę herbatników. W dużym garnku (najlepiej z grubszym dnem) rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i łyżkę cukru z prawdziwą wanilią, mieszamy
Słodkie okruszkizagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spodzie warstwę herbatników. Jeśli trzeba, niektóre dociąć aby cały spód był nimi wyłożony. Na herbatniki wyłożyć krem i równo go rozprowadzić. Najlepiej nakładać go sobie po łyżce i delikatnie rozprowadzać. Na krem(...)nakładamy ponownie warstwę herbatników postępując podobnie jak ze spodnią warstwą. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć wylać ją na wcześniej schłodzone ciasto. Poukładać kolejną warstwę herbatników i ponownie wstawić do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę. Ciasto przechowywać
My simple kitchenkremówki 30% 0,5 opakowania (125 g) serka mascarpone 1 łyżka (10 g) cukru pudru 0,5 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. 2) Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i równomiernie rozprowadzić (można sobie pomóc i wcześniej masę delikatnie podgrzać, ułatwi to jej rozsmarowanie). 3) Kajmak przykryć kolejną warstwą herbatników(...)mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Gotową masę dodać do gorącego mleka cały czas energicznie mieszając, a następnie gotować 2-3 min. 6) Masę budyniową od razu wylać na herbatniki, rozprowadzić i przykryć następną warstwą herbatników. Tak przygotowane ciasto zawinąć filią spożywczą lub aluminiową, schłodzić i odstawić na kilka godzin do lodówki. 7) Kiedy ciasto się dobrze schłodzi
Fitsweet.mewiaderka) 200 g masła 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 ml mleka 2 żółtka 2 op. budyniu wanilinowego bez cukru Dodatkowo: 200-250 g kakaowych herbatników 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl gorącej wody duża puszka brzoskwiń Przygotowanie: Masa serowa: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnuszka. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać również pokrojone w drobną kostkę(...)przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch. Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy poukładać pierwszą warstwę kakaowych herbatników. Na nie wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników i ponownie rozsmarować resztę serowego budyniu. Na wierzch wyłożyć ostatnią już trzecią warstwę herbatników. Ciasto
Nastoletnie Wypiekanieczekoladę i zmiksować. Wsypać pszenicę i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić. Formą (wymiary 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Ps. Ciasto można wykonać na trochę większej formie (25 cm x 25 cm), ale nie za dużej. Na herbatniki wyłożyć jasną masę, a na nią kolejną warstwę herbatników(...)Krok po kroku: 1. Roztopić czekoladę 2. Ubić śmietanę 3. Do śmietany dodać mascarpone 4. Wlać rozpuszczoną czekoladę 5. Masę wymieszać z ziarnami pszenicą 6. Na formę wyłożyć herbatniki i masę 7. Wyrównać masę i wyłożyć kolejną warstwę herbatników 8. Rozpuścić czekoladę 9. Ubić śmietanę kremówkę 10. Zmiksować śmietanę z czekoladą 11. Rozsmarować ciemną masę 12. Posypać ciasto
KuchniaWeDwoje.plkremówki 30% szczypta soli Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na podsypaną mąką deskę i zagniatamy przez chwilę (2-3 minuty). Możemy zrobić herbatniki maślane, lub czekoladowe. Dzielimy ciasto na dwie połowy i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy dokładnie. Każdą część ciasta owijamy folią aluminiową i wstawiamy(...)Forma dowolna. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15-20 minut, aż brzegi herbatników się zrumienią. Możemy je przechowywać (jeśli coś zostanie) w pudełku. Smakują pysznie z mlekiem, herbatą, kawą lub same 🙂 Artykuł Domowe
Niuniokiwiśni bez pestek + 200 ml wody 1 galaretka wiśniowa 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g jogurtu greckiego WYKONANIE Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć warstwą herbatników. W garnuszku zagotować 900 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretki pomarańczowe i dobrze wymieszać. Odrobiną galaretki polać herbatniki, tak aby napęczniały i wypełniły w ten sposób całe dno formy(...)kolejnego garnuszka włożyć wiśnie, wlać wodę, dodać cukier waniliowy i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na warstwę herbatników i włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wyłożyć na niej kolejną warstwę herbatników. Do ostudzonej masy wiśniowej wlać jogurt grecki i dobrze wymieszać. Wylać na herbatniki rozprowadzając równomiernie
Passions hobbies lifełyżce zimnego budyniu – zmiksować. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem. Na wystudzony biszkopt wylać masę budyniową, a na nią ułożyć połowę herbatników. Pierwszą warstwę herbatników wysmarować masą kajmakową. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i bitą śmietanę. Całość posypać słonecznikiem. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Utrzeć jajka(...)Dodać resztę składników 4. Upiec biszkopt 5. Ugotować budyń 6. Zrobić masę budyniową 7. Ubić bitą śmietanę 8. Wyrównać ciasto 9. Na biszkopt wylać masę i ułożyć herbatniki 10. Rozsmarować masę kajmakową, wyłożyć herbatniki, bitą śmietanę i posypać wszystko słonecznikiem Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto toffi Artykuł Ciasto toffi pochodzi z serwisu
KuchniaWeDwoje.plcukru pudru 2 opakowania śmietan fix konfitura jagodowa MASA ZWYKŁA 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan fix DODATKOWO 40 dag truskawek 8-10 paczek herbatników woda sok malinowy 2 opakowania galaretki truskawkowej Na dno brytfanny bądź formy wyłożyć maczane w wodzie z sokiem malinowym herbatniki. 500 ml śmietany ubić z cukrem pudrem(...)śmietan fix, dodać do niej konfiturę jagodową i nadal ubijać. Większą część przygotowanej masy wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Truskawki pokroić na połówki i wyłożyć na masę jedna obok drugiej. Przykryć pozostałą częścią masy. Wyłożyć ponownie herbatniki maczane w wodzie z sokiem malinowym. 250 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi
Gotuję Testujęgalaretki truskawkowe 500ml gorącej przegotowanej wody 36 herbatników (lub tyle, żeby utworzyć trzy warstwy) Wykonanie: WARSTWA TRUSKAWKOWA - formę wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników, luki wypełniając kawałkami ciastek - truskawki oczyścić, odszypułkować, przełożyć do naczynia, rozdrobnić blenderem na mus - do musu dodać sok z cytryny, wymieszać - do miski przełożyć jogurt grecki, cukier(...)się składników - masę jogurtową odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia - należy często mieszać masę i sprawdzać stan zgęstnienia, żeby nie stężała za bardzo - lekko zgęstniałą masę delikatnie przełożyć na herbatniki, wyrównać, ponownie schłodzić do lekkiego ścięcia się masy (ma być lekko klejąca, ale nie płynna) - na taką częściowo ściętą masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, całość ponownie schłodzić WARSTWA
Smakołyki BerenikiKoniecznie musicie wypróbować! Sycący, obłędnie czekoladowy i słodki sernik Prince Polo! Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Spód z herbatników: 250 g kakaowych herbatników 80 g masła 1 łyżka mleka Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć z wiaderka) 200 g jogurtu greckiego 1 szkl cukru 4 duże jajka(...)czekolady 1 łyżka naturalnego kakao Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła Dodatkowo: ok. 13 wafelków Prince Polo Przygotowanie: Spód z herbatników: Masełko stopić, a herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub tak jak ja- przy pomocy wałka. Do ciastek dodać roztopione, jeszcze ciepłe masełko oraz łyżkę mleka. Wyrobić rękami
Nastoletnie Wypiekaniejabłka – 1,5 kg * mleko – 1 szkl * masło – 100 g * cukier – 100 g * budyń waniliowy – 2 op * galaretka cytrynowa – 2 op * herbatniki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę wykładamy folią spożywczą , pokrywamy warstwą herbatników. Ser miksujemy z masłem i cukrem. Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka, a następnie wlewamy do masy serowej(...)miksujemy. Całość gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Do gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, wylewamy na ciasto, pokrywamy resztą herbatników. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Pozostałe serniki gotowane na blogu
Ostra na Słodkoniedzielnej kawki, albo też na rodzinną imprezę. Gwarantuję , że każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Ps. lepiej od razu ukroić sobie 2 kawałki ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 26 ) * herbatniki – 300 g 1 WARSTWA: * galaretka jagodowa – 2 op * borówki – 200 g 2 WARSTWA: * mleko – 700 ml * masło – 50 g * cukier – 0,5 szkl * budyń(...)śmietan fix – 2 op * cukier puder – 3 łyżki * kokos – 50 g DODATKOWO: * borówki + maliny – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na blachę wyłożoną folią spożywczą kładziemy warstwę herbatników. 1 WARSTWA: Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy rozgniecione borówki i miksujemy aż galaretka napowietrzy się. Tak przygotowany wylewamy na herbatniki, odstawiamy do lodówki
Ostra na SłodkoProste w przygotowaniu, choć czasochłonne - trzeba trochę poczekać, aż kasza manna i mus truskawkowy ostygną, a potem poprzekładać kolejne warstwy. Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu, kiedy herbatniki odpowiednio nasiąkną i całość idealnie się połączy. Ciasto kroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś galaretka i owoce(...)truskawek (użyłam mrożonych - 2 opakowania) 0,5 szklanki wody 3/4 szklanki cukru (lub kilka łyżek więcej według uznania) 7 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody DODATKOWO: 300 g herbatników (użyłam Petitki) 200 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 650 ml wrzątku WYKONANIE: MUS TRUSKAWKOWY : Truskawki (zamrożone) wrzuć do garnka, dolej 0,5 szklanki wody, cukier i zagotuj. Rozgnieć je widelcem
Słodko-Słony Świat Ilonymleko. Gotujemy około 1 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Całość miksujemy 2 minuty. Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę budyniową. Rozprowadzamy ją na całej powierzchni i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Masa kajmakowa: Masę kajmakową studzimy, przekładamy, przełożyć do wyższego naczynia i miksujemy kilka minut(...)stanie się jednolita i rzadsza. Masą równomiernie smarujemy drugą warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy trzecią warstwę herbatników. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z 5 łyżkami cukru pudru, dodajemy ostudzoną żelatynę. Ubijamy na sztywną masę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch ścieramy schłodzoną
Humanistka w kuchni