Ileż razy odrobina słodkiego sosu zmienia smak znanych potraw. Sos waniliowo-mleczny jest szybki w przygotowaniu i nadaje się do wielu dań, np. kakaowych naleśników , placuszków , lodów, ciast. Gdzie i jak go wykorzystamy zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Składniki: 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego) 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka wanilii lub pół laski wanilii
Słodkie okruszkiłyżka oleju 6 dużych jabłek Sposób wykonania : Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę (oprócz jabłek oczywiście ). Jabłka obrać z skórki i pokroić na cienkie plasterki,dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać łyżką. Wykładać łyżką (około 2 łyżki ) na rozgrzany tłuszcz lub olej i formować niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać ciepłe np. posypane cukrem pudrem.Smakuj
Przepisy i porady kulinarnecukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem i na górę wyłożyć odsączone owoce ( mandarynki i ananasy ). Piec 40 minut w temperaturze 200 C. Upieczony placek posmarować podgrzaną,przetartą przez sitko konfiturą
Przepisy i porady kulinarnejuż całkowicie margaryna się nam rozpuści wsypujemy do niej czekoladę połamaną na drobne kawałki. Dalej mieszamy cały czas,aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą oblewamy nasze ciasta i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. W ten sposób przygotowana polewa zawsze nam się uda i nie zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,, Możemy zrobić też
Przepisy i porady kulinarneteż zęby,a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają je. Truskawki najlepiej jeść na czczo, wtedy organizm lepiej przyswaja zawarte w nich witaminy. Doskonałe na soki,dżemy,kompoty i ciasta
Przepisy i porady kulinarnemasy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego
Przepisy i porady kulinarneposypania Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier puder, amoniak, margarynę. Wymieszać z mąką , tłuszcz posiekać nożem. Dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy i tyle mleka aby ciasto dało się zagnieść. Nie powinno być ani za twarde ani za wolne. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać
Przepisy i porady kulinarneosolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek. Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę
Przepisy i porady kulinarne