planta) mały kieliszek spirytusu cukier puder do posypania Wykonanie;Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka,sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na każdym wykroić małą dziurkę za pomocą zakrętki. Do zimnego oleju dodać spirytus
Anioły w kuchniSernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA
Anioły w kuchnipojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz(...)oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić (nie żałować pieprzu). Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagniatać do momentu, aż będzie elastyczne.Następnie rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi.Gotować ok 3 minuty, od momentu wypłynięcia
Anioły w kuchniśmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową(...)wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem (15 dag), wyłożyć na ser i zapiec na złoty kolor około 15 -20 minut
Anioły w kuchnibardzo do gustu. To moje pierwsze drożdżówki:) Powiem tak...od dzisiaj już nie kupuję w sklepie;) Dla mnie to kolejny ciekawy przepis... no i super zabawa;)Składniki na ciasto; 1 jajko, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cynamonu, 125 g masła, 550 g mąki, 25 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka soli, 70 g brązowego cukru, Składniki na nadzienie; 250 g sera(...)Podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cukier, sól i jajko. Mieszamy. Kolejny krok to mąka. Dodajemy stopniowo cały czas mieszając. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki i znowu odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie
Anioły w kuchniSkładniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie;Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę formułując rant. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.Pieczemy w 200 stopniach 15 minut.Dokładnie
Anioły w kuchnikule mozzarelli, 1 duza cebula, lub 3 dymki, łyżka oliwy z oliwek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz Wykonanie;Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę
Anioły w kuchnidodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut
Anioły w kuchnimarchewki, papryka musztarda, 15 dkg serka smietankowego, 250 ml smietanki kremówki, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz, Wykonanie. Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Na tapętę idą warzywa. Myjemy cukinię., obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później(...)odlewamy. Marchewkę i paprykę myjemy i rówież kroimy obieraczką wzdłóż na paski. Ciastem wykładamy formę na tartę. Smaryjemy musztardą. Nakłuwamy widelcem. Na wierzch kłądziemy fantazyjnie odcisniętą cukinię, marchew i paprykę. W misce ubijamy serek ze śmietanką, jajkami, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy na warzywa. My jeszzce raz posupalismy po wierzchu solą i pieprzem. Tak lubimy;) PIeczemy
Anioły w kuchniWitajcie o poranku:) Jutro już weekend...wiec będzie nowy post...a dzisiaj mamy dla Was zadanie;) Poszukujemy super przepis na ciasto ze śliwkami. Ciasto, które wybierzemy i opublikujemy zdobywa nagrodę...upominek z Tupperware:) Czekamy na przepisy:)Pamietajcie...przepis ma być Wasz
Anioły w kuchniSkładniki; 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 żółtko, 30 g cukru, 15 g drożdży, szczypta soli, 200 g masła, Wykonanie;Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto
Anioły w kuchnipuree dyniowego 2 łyżki oleju 1 jajko Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej wymieszać wszystkie mokre. Połączyć zawartość misek i dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię. Nakładać po sporej łyżce ciasta i smażyć placuszki na złoty kolor w dwóch stron. Podawać ciepłe z miodem, syropem
Sto kolorów kuchniwiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL! Prosto, szybko i pysznie - to cechy charakteryzujące dzisiejszy przepis(...)opcjonalnie). Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy sie ogonków i gniazd nasiennych z pestkami. 3/4 jabłek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy w średniej grubości plasterki - powinniśmy otrzymać po 3 plasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą
Symfonia Smakówubijać na gładką masę .Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu
Kulinarny karnet Christopheranajlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć. Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem
głodny alergik