muffiny - 9030 przepisów (strona:243/602)

Babeczki z choinkami 287

Babeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku ( można zobaczyć ją tu ). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku. Potrzebne będą: Babeczki

Ciastkozercy
Pierniczki na kubek 154

U mnie sezon na pierniki rozpoczął się już na początku grudnia i ciągle trwa :) Tak jak przy wielkanocnych mazurkach umawiamy się z rodziną i przyjaciółmi na

Ciastkozercy
Angry Birds - edycja świąteczna 144

  Jeśli spodobały się Wam babeczki Angry Birds, które już kiedyś pojawiły się na blogu, przedstawiam Wam świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków :) Dziś Czerwony, następne czekają

Ciastkozercy
Kokosowe bałwanki 246

W tym roku obiecałam dostarczyć trochę słodyczy na kiermasz świąteczny w podstawówce, jeden z pomysłów, który na pewno tam trafi to dzisiejsze kokosowe bałwanki. Do ich

Ciastkozercy
Krótki poradnik lukrowania 252

U mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu ) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików

Ciastkozercy
Idealnie czekoladowe muffinki 127

serii piekę w weekend. Idealne połączenie gorzkiej czekolady i kokosu. Kilka razy koleżanka wracając z pracy w kawiarence przynosiła ze sobą muffinki, a raczej ze względu na wielkość powinnam napisać muffiny. Były tak czekoladowe i rozpływające się w ustach, że postanowiłam je odtworzyć, a ten przepis to wynik moich poszukiwań, które dalej trwają :). Na blogu jest już przepis na najprostsze(...)muffinki , który warto mieć pod ręką gdy goście w drodze. Tutaj jest trochę więcej zabawy z przesiewaniem mąki no i mleczko kokosowe nie zawsze mamy pod ręką, ale smak, wygląd, zapach no i czekolada... Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 gorzka czekolada

NA MOIM TALERZU
Czapeczki Mikołaja 153

Dzisiejsza propozycja to prosta i śliczna słodka przekąska na Mikołaja, która na pewno spodoba się wszystkim dzieciom. Malutkie czekoladowe lizaki w kształcie czapeczek Mikołaja z cukiereczkami

Ciastkozercy
Jajka w chlebowych kokilach 110

wykorzystać kromek pieczywa tostowego jako jadalnej "kokili". Inspiracją do tego było francuskie danie o wdzięcznej nazwie Croque Madame . Wyszło znakomicie. Co więcej, danie można wykonać w formach na muffiny, wykonując za jednym zamachem 12 porcji dla całej rodziny. Czas na zapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 4 kromki(...)sól morska 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany świeży szczypiorek do posypania starty parmezan lub Grana Padano do posypania Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 200 °C.  Kokile lub formy na muffiny posmarować masłem. Chleb również posmarować (z 1 strony). Każdą kromkę umieścić w osobnej kokili lub otworze, stroną z masłem do góry, robiąc miejsce na jajko na środku. Chleb zapiec

Food Square
muffinki cynamonowe z jabłkami 88

misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja. Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki. Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy(...)minut. Potem ostrożnie wyjmujemy muffinki i układamy na metalowej kratce do studzenia ciasta. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 176

Już kiedy piekłam tartaletki z agrestem wymyśliłam, że z resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie(...)dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe... Marcepanowe muffinki z agrestem na creme fraiche Składniki: (na 9 sztuk) suche: 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 35 g cukru 80 g marcepanu mokre

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Imbir z gruszką w najprostszej formie 140

naprawdę zajęta, nie miałam czasu ani siły na żadne skomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które(...)imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie! Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkami Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 80 g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu mokre: 2 jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 116

grubości. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w 100 st. C. przez 2 godziny, w połowie suszenia obrócić. Jeszcze plastyczne plastry przełożyć do formy na muffiny, żeby uformować płatki. Suszyć w 100 st. C. przez 30-60 minut, aż przestaną być miękkie. Ostudzić w piekarniku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do 3 dni (potem mogą zacząć łapać(...)wilgoć). Ciastka pokruszyć, wymieszać z wiórkami i rozpuszczonym i przestudzonym masłem.  Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść na dnie.  Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Serek zmiksować z mlekiem kokosowym i połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec partiami dodając pozostały cukier. Delikatnie wmieszać łyżką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój pierwszy spływ kajakowy. I muffinki dla alergików 100

kawę do rodziców C. Jak już napisałam wyżej - podobało mi się ogromnie, i mam nadzieję, że za rok znów wybierzemy się na spływ.  W ramach przepisu mam dzisiaj muffinki. Smakują inaczej - mąka ryżowa ma charakterystyczną strukturę; muffinki smakują jak z dodatkiem kaszy manny. Przepis, z myślą o alergicznej siostrze C., znalazłam na opakowaniu mąki ryżowej. Smakowały. Minimuffiny ryżowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe dla gości 143

niedługo wszystko będzie jasne i dopięte na ostatni guzik, i do stycznia pozostanie mi tylko doskonalenie duńskiego akcentu... Dzisiaj mam dla Was ciasto idealne na takie chwile. Zainspirowały mnie muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka(...)cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać do formy i włożyć do piekarnika. W tym czasie można ogarnąć mieszkanie i/lub siebie, i od progu

Pożeraczka, czyli raz adobrze