Takie muffiny upiekłam już sama nie pamiętam kiedy ani z jakiej okazji. Przypuszczam, że to C. mnie podpuścił, bo bardzo lubi bananowe wypieki. Często nakupi bananów (promocja była!), a potem nie ma ich kto jeść, bo szybko robią się czarne. A ja takich nie lubię. Do jedzenia ot tak, same w sobie, banany muszą być żółciutkie, a najlepiej na granicy(...)jutro zrób mi więcej, bo wszystkim smakowało.No więc robię. Bo przecież nie ma większej radości, niż gdy wszystkim smakuje, prawda...?Przepis z 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Muffiny z bananami z dodatkiem suszonych moreli smakują naprawdę dobrze. I szybko się je robi. I w ogóle mają same zalety, więc jeśli gdzieś zalegają Wam banany, koniecznie takie upieczcie.Muffiny bananowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny z jagodami należą do moich ulubionych. Smakują mi chyba bardziej niż czekoladowe z czekoladą. Ciasto robię lekko waniliowe. Jeśli nie wyobrażacie sobie muffinów bez czekolady polecam dodać do tych białej czekolady, która cudownie się komponuje smakowo jak i wizualnie z jagodami. Nowy post Blueberry muffin — muffin z jagodami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcezaś wolą w deserze kremy i inne słodkie dodatki. A jak jest z Wami? Jeżeli należycie do drugiej grupy (albo dziś akurat chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś(...)wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać
Słodkie Przyjemnościmnie ostatnio słodyczy, ale nie myślcie sobie, że nie jem nic poza nimi;) Wręcz przeciwnie, dbam o urozmaicanie swojej diety w warzywa i owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem nie popełnię(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą suchych składników, tj. cynamonem, imbirem, otrębami i gałką muszkatołową (ostrożnie z gałką i imbirem, ponieważ w większej ilości ich intensywny smak może zepsuć muffiny). Następnie dodajemy mokrą masę, tj. marchewkową. Dodajemy miód i skórkę z pomarańczy (można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Do formy wkładamy papilotki i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy
Powiedz dietom nieBabeczki idealne na imprezę. Doskonałe dla osób, którym znudziło się słodkie wydanie tego smakołyku. Dwie wersje do wyboru, ale oczywiście można w nich połączyć wszystko, na co macie ochotę.Muffiny z szynką i serem żółtymPotrzebujemy:- 15 dag mąki pszennej- pół szklanki mleka- 2 jajka- pół łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżki stopionego masła- 0,5 papryki- 3 plastry szynki(...)masło. Masę jajeczną przelewamy do mąki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojoną w kwadraciki lub paski szynkę. Doprawiamy pieprzem i chilli. Mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut.Muffiny z serem feta i oliwkami Potrzebujemy:- 15 dag mąki pszennej- pół szklanki mleka- 2 jajka- pół łyżeczki proszku
W poszukiwaniu inspiracjiprzewidział. I teraz ja muszę wymyślić, jak je zjeść... Jakieś pomysły...? Gwiazdami dzisiejszego wpisu są oczywiście pomarańcze. Już następnego dnia zamieniłam część z nich w urocze babeczko-muffiny, które chodziły mi po głowie od dawna. Nie mam pojęcia, skąd mi się wziął ten pomysł, bo żadnego satysfakcjonującego mnie przepisu znaleźć w sieci nie mogłam. W końcu sięgnęłam po Indulgent cakes(...)kandyzowanymi pomarańczami i lodami; u mnie plasterki cytrusów wylądowały na dnie foremek, żeby po upieczeniu dumnie prezentować swoją czerwoną barwę już na wierzchu. Nie zmieniłam samej receptury na muffiny - migdałowo-pomarańczowe, dość ciężkie i nadal słodkie (choć ilość cukru zmniejszyłam o ponad połowę). I tak, w przepisie jest oliwa, nie olej. Czuć jej charakterystyczny zapach podczas pieczenia, i na ciepło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak z papilotek i upiekłam je w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formie na muffiny. Można je również przygotować w specjalnych małych foremkach do babeczek. Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany(...)mokrych przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy - na koniec wsypać mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w masie - formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką - do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości - piec w 175 stopniach przez około 20-22 minuty
Smakołyki Berenikidobre wyszło, bo zamiast siedzieć z nosem w monitorze spędzałam czas z Rodzinką. Nieco ucierpiał blog, ale już, już nadrabiam - mam w zanadrzu same pyszności. Po pierwsze - muffiny z jagodami.Upiekłam je na podróż do Polski. Jakoś tak mam, że w samochodzie, jak mi się nudzi, muszę jeść. Najlepiej, żeby było słodkie. Poza tym musi być niekłopotliwe, niekruszące się(...)zbędnych papierów. Dlatego muffiny są rozwiązaniem idealnym. Upiekłam je w silikonowych foremkach, nie musiałam się więc bawić w wyciąganie z papilotek. Ideał po prostu! Miałam resztkę kwaśnej śmietany, szukałam więc przepisu, który pozwoli mi ją zużyć. Przejrzałam internet, ale nic nie znalazłam. Sięgnęłam więc po sprawdzone niejednokrotnie źródło: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. A tam, proszę bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocą nabrałam ochoty na coś słodkiego. W związku z tym, że byłam naprawdę zajęta, nie miałam czasu ani siły na żadne skomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego(...)drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli80 g jasnego brązowego cukru2 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzechoć bratanek C. namiętnie zlizywał bezę, a resztę oddawał najbliżej znajdującemu się dorosłemu.Polecam Wam ogromnie te słodkie maleństwa, będą świetnym deserem, a jednocześnie uroczą ozdobą stołu.Czekoladowe mini muffiny z bezą włoskąSkładniki:(na 28 sztuk)140 g mąki orkiszowej30 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli60 g ciemnego brązowego cukru1 jajko150 ml jogurtu naturalnego45 ml oleju100 g czekolady(...)cukrem.Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem i olejem.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladą, wymieszać.Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Cukier zagotować z wodą i cynamonem. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie". Ale jaka miła niespodzianka! W piekarniku rosło ładnie. Jakby tego było mało, w domu roznosił się piękny zapach czekolady. Mmmm:) Potem zrobienie frostingu, który super podbił smak całej muffiny. Musicie spróbować! Same muffiny mimo tej ilości cukru nie są takie słodkie, jakbyśmy się spodziewały! Naprawdę! Od siebie dodałam do ciasta suszone daktyle, taka mała, smaczna niespodzianka w środku:) Przepis(...)Wykonanie: Serek i masło miksujemy razem na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder, a na końcu sok z limonki. Frosting przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone muffiny. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePoczątkowo z tego przepisu robiłam ciasto marchewkowe... Ale stwierdziłam pewnego wieczoru, że skoro można zrobić ciasto, to dlaczego nie muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki(...)żółtka jaj, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy białka z szczyptą soli i cukrem białym na sztywną masę. Delikatnie przekładamy pianę z białek do ówczesnej masy i mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do 3/4 wysokości, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Z tego przepisu wychodzi około 17 muffinów. Smacznego
Piekę, bo lubięcyklu "Słodkie środy" zapraszamy na rabarbarowe muffiny. Rabarbarowe szaleństwo jeszcze w pełni więc warto skusić się na małą słodkość. Osobiście bardzo lubię muffinki z racji tego, że po pierwsze są szybkie w przygotowaniu, a po drugie nie trzeba kroić ich na kawałki. Kiedy przygotowałam je pierwszy raz mąż sceptycznie podszedł do pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się(...)złudne to wrażenie bo szybko znikały kolejne :) Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 125 g margaryny 2 jajka 250 ml mleka rabarbar (zużyłam jeden długi pęd) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesypujemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiucierane, dziś dla odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :)Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekaszklanka malinpół szklanki(...)wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych malin i zalewamy łyżką ciasta na które ponowie układamy kilka sztuk świeżych owoców - tym razem czereśni. Przygotowujemy kruszonkę
Słodkie Przyjemnościzimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki na 24 niewielkie babeczki(użyłam standardowej formy na 12 muffinów)Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:500 g mąki pszennej200 ml mleka100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82%3 jajka50 g drożdży1 łyżeczkę cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia(...)przyprawy. Sos zagotowujemy i jeśli jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy. Jeśli natomiast zgęstnieje za bardzo, dolewamy trochę mleka. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Studzimy.Metalową formę do muffinów natłuszczamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. 1 cm grubości (może też być ciut cieniej). Wykrawamy z niego krążki o ok. 9 cm średnicy, którymi wylepiamy zagłębienia na babeczki (nie trzeba dociskać
Ratunku obiad