Przysięgam Wam, że nie pamiętam, jak wygląda słońce. W Danii nastał sezon mgieł - Londyn niech się schowa! Od rana do wieczora, cały dzień powleczony jest mlecznobiałą
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkim świecie wypieków :) Od samego patrzenia człowiekowi cukier skacze :) *** Muffiny czekoladowe *** 150 g masła • 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej lub gorzkiej ) • 300 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki kakao • 1 szklanka cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 duże jajka • 170 ml mleka ( lub kubeczek jogurtu naturalnego ) 1.Mieszamy składniki w dwóch(...)kompieli wodnej i dodajemy do masy )4. Przekładamy masę do foremek i pieczemy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez około 25 min ( jeśli wydaje się wam że muffiny są gotowe wcześniej zróbcie Test suchego patyczka
ciemna strona patelnicukrem (wysokie obroty, 3 minuty).Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym jajku i ciągle mieszając. Do masła dodaj 1/3 ilość mąki z proszkiem i tyle samo mleka. Postępuj przemienne przez kolejne dwa razy. Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj łyżka do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika
AZgotuj!łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać
Ciastka - domowe słodkościrabarbar kroimy 1/2 centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem
Smakowite DaniaDziś podrzucam przepis na najprostsze, a jednocześnie cudownie miękkie, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej. Błyskawiczne w przygotowaniu - zawsze się udaje i długo utrzymuje
Chocolate Muffin BlogDodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku.Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać drewnianą łyżką masę do foremek. Piec
Czarnawisienkaciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego
Projekty ze smakiemmożna użyć również mrożonych owoców. Muffiny upiekłam na piknik "pod chmurką", zniknęły, nawet nie wiem kiedy. Dobrze, że je w domu przed wyjazdem sfotografowałam :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka startej cukinii ze skórką (użyłam żółtej) 3/4 szklanki oleju 2 duże jajka 2/3 szklanki kwaśnej śmietany(...)trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Na koniec wyłożyć połówki czereśni i jeszcze raz wymieszać całość. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek i piec muffiny ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone
Czerwień i błękitWrzucamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. Olej, jajko, maślankę i ekstrakt z wanilii mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Płynne składniki wlewamy do rabarbaru z cukrem. Mieszamy. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Uzupełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką
Made By Mom And Sonśniadanie - przepyszne muffiny z soczystymi borówkami, mięciutkie, wilgotne, mało słodkie, a przy tym bajecznie proste w przygotowaniu. To będzie dobry dzień, deszczowa aura mi niestraszna :) Składniki (na 12 szt.): 225 g mąki pszennej 115 g mąki pszennej razowej typ 2000 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1 jajko 1 duży, bardzo(...)jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać. 4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników. 5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem muffiny można
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 50 g drożdży 1 jajko 100 g masła (lub margaryny) 0,5 tabliczki
CiastkozercyProste, szybkie i mięciutkie zaraz po upieczeniu. Idealne dla początkujących oraz tych, którzy poszukują sprawdzonego i niezawodnego przepisu na te świąteczne ciasteczka :) Składniki: 300g mąki pszennej
Chocolate Muffin BlogMuffiny i babeczki to desery, które błyskawicznie zdobyły u nas popularność. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można wybierać patrząc na to co zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki(...)ubiciałyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Mikserem utrzeć margarynę z cukrem.Dodać jajka, jogurt i mleko, wymieszać na gładką masę.Dodać sodę i mąkę, wymieszać na gładką masę.Dodać czekoladę i wymieszać.Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut aż włożony drewniany patyczek będzie suchy. Muffiny będą brązowe na wierzchu.Przez czas pieczenia ubić śmietanę z cukrem waniliowym.Upieczone maffinki ostudzić na kratce
W kuchni wieczoremdnie każdego wgłębienia ułożyć wędlinę, a na niej pomidory i oliwki. Na wierzch rozbić jajko, posypać solą i częścią ziół (zostawić trochę do posypania po upieczeniu) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika, delikatnie podważać muffiny łyżeczką. Posypać resztą ziół. Podawać z sałatą i np. bagietką
Bulliookazało się, że najważniejszego brak :D upsss... Chwila improwizacji.... i są! Równie pyszne muffiny z nektarynkami! Tzn. BYŁY ;] Składniki na 15 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 2 jajka M/L 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 4 nektarynki płatki migdałów do posypania
Ze smakiem i z pasjąjajko 70 ml mleka 70 g masła Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkiem, mlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao
Bulliospróbować ich w innym wydaniu. Poszperałam w internecie i znalazłam podstawowy przepis na muffiny do których dodałam tylko ( w tym przypadku) szynkę, żółty ser i szczypiorem. Co myślicie o takim zestawieniu? Składniki: 0,5 szkl. mleka, 1,5 szkl. mąki, 2 jajka, ok. 2 łyżki roztopionego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, ok. 150g szynki
Pudełko rozmaitościmuffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.Składniki:2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki oleju3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)1,5 szklanki mąki pszennejpo pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowejSposób przyrządzenia:W misce ubijamy jajka
upichcic