Muffiny z płatkami róży w cukrze i czekoladą Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: - płatki róży w cukrze (u mnie Polska Róża)- gorzka czekolada Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki
Kuchnia co dniamuffiny są fantastycznym pomysłem zarówno na słodki deser po niedzielnym obiedzie, jak i też słodkości na imprezę urodzinową czy też inne przyjęcie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością się skusi , a potem może nawet sięgnie po dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BABECZKI: ( 12 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * olej Kujawski – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * jajko(...)miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową. Nie przerywając miksowania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – miksujemy kilkanaście sekund – tylko do połączenia składników. Wylewamy porcjami do formy na muffiny wyłożonej papilotkami – masa ma sięgać 3/4 wysokości
Ostra na Słodkocukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez
Słodka Stronacukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Na środek każdej babeczki wykładamy niewielką ilość konfitury wiśniowej
Słodka Stronacukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, dodajemy sok z cytryny. Następnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez
Słodka Stronasera białego2 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki płatków migdałowych2 łyżki mielonych migdałów4 łyżki kajmakuSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce mieszamy ser z wanilią, mąką i zmielonymi migdałami. Obie masy łączymy.Do foremek na muffiny wkładamy papilotki, na ich dno wysypujemy po łyżeczce płatków migdałowych - lekko ugniatamy. Gotową masę serową wylewamy do wcześniej
Słodkie PrzyjemnościSkładniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 świeży granatSkładniki na kruszonkę:50 g
CiastkozercyŚwiąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i bardzo smaczne! Polecam nie tylko na Mikołajki :) Składniki: Na 12 - 14 szt.: 330 g bananów bez skórki (2 -3 duże banany) 175 g daktyli 100 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć jednorazowymi papilotkami. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda przykryła je. Odstawić by napęczniały. Następnie zmiksować wraz z wodą na gładką masę. Zmiksowane daktyle wraz
maniapieczeniaczęść zamroziłam, a drugą - zjedliśmy podczas niedzielnego śniadania. 'angielskie muffiny' Składniki (na ok. 20-25szt): - 4-4,5 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) lub 25g świeżych - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - 1,5 szklanki mleka - 3,5 łyżki rozpuszczonego masła - 1 jajko Mleko podgrzać. Odlać 1 szklankę. W pozostałym mleku rozpuścić drożdże z cukrem(...)łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę (4 szklanki) przesiać do miski, dodać sól, jajko, masło, mleko i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od ręki. W razie konieczności podsypywać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok 10-13mm*. Za pomocą szklanki wyciąć krążki
CookYourselfMam wrażenie, że blogosferę opanowały przygotowania do Świąt. I dobrze. Każda podpowiedź na przygotowanie karpia mile widziana ;) Weekend pewnie u Was równie pracowity jak u mnie
W kuchni wieczoremwanilii, kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUrocze pancakes'y, które aż chce się zabrać na drugie śniadanie do szkoły... lub ewentualnie zjeść od razu po przygotowaniu :) Składniki: 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1
Chocolate Muffin BlogSzybkie w przygotowaniu naleśniki ziołowe z kremowym serkiem śmietankowym, przełożone plastrami wędzonego łososia lub włoskiej szynki parmeńskiej z dodatkiem świeżej sałaty. Czy może istnieć lepsza przekąska
Chocolate Muffin BlogSkładniki: jajka 3 sztuki, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona
W Mojej Kuchni Lubięktóra sprawia , że na jednej z całą pewnością nie skończymy ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) MUFFINY: * mąka pszenna – 100 g * proszek do pieczenia – łyżeczka * masło – 40 g * duży owoc kaki – 1 szt * cukier – 40 g * brązowy cukier – 20 g * małe jajko – 1 szt KRUSZONKA: * cukier – 40 g * mąka – 1 czubata łyżka * zimne
Ostra na Słodkoostro np. z mięsem . Tym razem przygotowałam muffiny z czarną porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 300 g czarnej porzeczki Wykonanie: Porzeczki umyć i oczyścić. Mąkę, cukier
Mama Gotujesuchych składników dodajemy bardzo miękkie masło, mieszamy. Wlewamy śmietankę 30% i mleko, ciągle mieszając. Na koniec wbijamy jajka. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się tworząc jednolite, dość gęste ciasto. Do przygotowanych foremek (wysmarowanych masłem i obsypanych delikatnie mąką) oraz papilotek na muffiny wkładamy ciasto naprzemiennie z masą serową (do 3/4 wysokości foremek, ciasto bardzo wyrasta). Przygotowane babeczki sernikowe wkładamy
Słodkie okruszkiszczypta sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 6 truskawek Przygotowanie: Najpierw łączymy suche składniki. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Łączymy wraz z mokrymi składnikami. Potem łączymy wszystko. Rozlewamy do foremek (papilotek) na muffiny. Zapełniamy ciastem około 3/4 foremki . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Słodkie okruszkiDzisiaj kolejny wpis dla łasuchów :) Muffiny z białą czekoladą i żurawiną.Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 85 g masła 200 ml mleka 2 jajka żurawina 100 - 150 g białej czekolady Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masło roztapiamy, ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy
Taste Of My Day