ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski
Karo in the KitchenWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem
Humanistka w kuchniMięciutkie babeczki, a na nich śmietankowy krem ukoronowany kuleczkami maltesers. Upiecznie babeczek zajmuje tylko 25 min- dekorowanie można śmiało zaliczyć do przyjemności a nie trudności –
Domowe TortyZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę
Humanistka w kuchniŚwięta to taki czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy i cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy
Kolizje SmakówHALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę(...)łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę
Słodko-Słony Świat Ilonygram cukru 100 gram kefiru cukier waniliowy dodatkowo: Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców Muffinki bardzo czekoladowe Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią czekoladę z masłem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek
Pyza i SurówkaWynika to pewnie z mojego trybu życia, ciągle w biegu, wszystko na szybko. A muffinki w pełni odpowiadają tym standardom. Są łatwe w przygotowaniu i można je jeść w biegu. Kolejna zaleta jest taka, że można do nich dodać praktycznie wszystko. Na słodko, z kremem, z owocami, ale również na słono! Tu także mamy szerokie pole do popisu. Podstawowy przepis
two broke sistersMuffinki reniferki Muffinki reniferki Wesołe, włochate- a przede wszystkim pyszne stadko reniferków! Nasze jeleniowate stworzonka zrobione są z czekoladowej babeczki, śmietankowego kremu, marcepanowych oczu, czekoladowego nosa i precelkowych poroży ! Nie muszę Was chyba przekonywać że robienie tych babeczek to świetna zabawa, która kończy się pyszną, słodką ucztą. SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao(...)Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki, nos i doczepiamy precelkowe rogi. Nie wiem dlaczego- ale mi dużo bardziej podobają się te bez buziowe reniferki ( jak na zdjęciu głównym ). Może dlatego, że wtedy tak wszystko
Domowe TortyPyszne, mięciutki, obłędnie pachnące kawą i wanilią muffinki. Szybkie, proste ale wyborne. Długo pozostają świeże. Idealna propozycja dla wielbicieli kawy i chałwy. Serdecznie polecam;) Składniki: 200 gram maki pszennej 40 gram kakao 1,5 łyżki kawy cappuccino 1.5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego 3/4 szklanki cukru(...)wrzenia ani zagotowania się śmietanki. Krem wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Po tym czasie krem przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Za pomocą worka cukierniczego i tylki nakładamy na wystudzone muffinki. Wykonanie muffinków: Do miski wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier i wymieszać. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek
Krakowskie smaki AniMini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków(...)łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny 6 truskawek przekrojonych na 4 części Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków czekoladowych : ½ słoiczka marmolady np. brzoskwiniowej 1 duża łyżka kremu czekoladowego typu nutella 1 duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą) 1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki) garść dowolnych orzechów pokrojonych drobno Mąkę przesiać z proszkiem
Trzeci talerzdość zresztą często się ostatnio pojawiających - słodkościach z kremem przyszedł czas, gdy wszyscy największą ochotę mają na suche, ucierane ciasta, zwykłe babki i klasyczne muffinki. To ciasto, mimo że proste zarówno w smaku, jak i produkcji, jest niesamowite. Cudownie wilgotne, pachnące słodkim karmelem i bananami. Pyszne i na pewno do powtórzenia :) Składniki 3 banany pokrojone w plasterki
Słodkie inspiracjeproste do zrobienia, idealnie smakują z golden syrupem (można go zastąpić miodem).Zapraszam!#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musli #5 Wafelki w czekoladzie i pszennej posypce #6 Muffinki truskawkowe z musli Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpóźniej musli zaczyna absorbować płyny i nasz napój automatycznie gęstnieje.Wcześniejsze przepisy znajdziecie poniżej:#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musli #5 Wafelki w czekoladzie i pszennej posypce #6 Muffinki truskawkowe z musli #7 Tropikalne racuchy Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsmaczne, to jeszcze bardzo syci, dzięki dużej ilości błonnika.Zapraszam!Wcześniejsze przepisy znajdziecie poniżej:#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musli #5 Wafelki w czekoladzie i pszennej posypce #6 Muffinki truskawkowe z musli #7 Tropikalne racuchy 8# Koktajl z truskawkami Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść