białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest(...)średniej prędkości miksujemy i dodajemy powoli bardzo miękkie masło, kawałek po kawałku, licząc do 10-15 po każdym wrzuconym kawałku. Za ten czas masło zdąży się prawidłowo zmiksować. Zeskrobujemy krem z boków misy do środka. Nie bójcie się jeśli krem zacznie się robić wodnisty. Najpierw zacznie się robić rzadki, później będzie wyglądał jak miksowany twaróg, dopiero na koniec miksowania
Karo in the Kitchenwypieków. Dowiecie się z niego jak upiec ciasto bez masła, mleka i jajek. Poznacie kilka podstawowych przepisów na wegańskie białko czy też wegański krem śmietankowy. Drugi rozdział to zbiór przepisów mini-formacie. Znajdziecie tu śniadaniowe muffinki, brownies w orzechami pekan czy też tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę
Moja pasja smakuBabeczki Ferrero Rocher to muffinki z mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli. Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki
Słodka Stronamąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować.Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan-fix, łyżka cukru waniliowego, starta czekolada do posypania
Z miłości do słodkościWitam Was kochani!Tak jak obiecałam wczoraj, prezentuję Wam przepis do którego możecie wykorzystać pulpę rabarbarową, która pozostanie Wam po przygotowaniu sorbetu.Po co ją wyrzucać, skoro
Pora coś zjeśćNaprawdę smaczne i delikatne babeczki z dodatkiem masła orzechowego. Jego smak i zapach jest bardzo wyczuwalny zarówno w cieście, jak i w kremie do dekoracji. Wielbiciele masła orzechowego będą zachwyceni ;) Z ciastami jest bardzo podobnie jak z urządzaniem mieszkania. I tu i tu trzeba sporo pracy i wiele interesujących pomysłów, by efekt końcowy zachwycił i domowników i gości. Na szczęście(...)Zmniejszyć obroty miksera i na przemian dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z masła orzechowego: 50 g masła 75 g kremowego masła orzechowego 25 g cukru pudru 75 ml śmietany kremówki Śmietanę ubić
Domowa cukiernia EwyPyszne, pachnące pomarańczami i ukoronowane delikatnym, pomarańczowym kremem, zrobionym na bazie kremówki i mascarpone . Dodana do babeczkowego ciasta, starta skórka z pomarańcza sprawi, że pomarańczowy aromat
Domowe Tortyblacky WYKONANIE Serniczki: Twaróg mielimy, mieszamy z jajkiem, cukrem, wiórkami i śmietaną oraz budyniem. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, w każdej układamy po 1 ciastku, zalewamy masą serową do pełna. Pieczemy ok 25-30 min w 160 stopniach. Studzimy. Krem: W ¼ szkl. wrzątku rozrabiamy żelatynę. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, przekładamy do szprycy, dekorujemy serniczki. Kilka
słodki bratekcałkiem przyjemnej cenie. Udało mi się zrobić całkiem duży jej zapas :-). Jeden przepis z chorizo na blogu już jest, czyli śniadaniowe muffinki jajeczne z chorizo. Czas na drugi przepis , czyli pieczarki nadziewane chorizo, szpinakiem i kremem z orzechów nerkowca. Najpierw przygotowywałem je z myślą o grillu, ale ostatecznie wyszło jako danie do piekarnika. Sprawdzi się idealnie jako przystawka lub danie
PaleoLifezrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło bajecznie. Przepis na muffinki znajdziecie: tutajSkładniki na małą formę o średnicy 20 cm:ciasto:1 szklanka przesianej mąki tortowej1/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1 jajko1 dojrzały(...)średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.Krem:Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić na 20 minut do lodówki.Polewa:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).Torcik:Na cieście
Bon Appetit MałgorzatyDziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka:1 szklanka mąki2 żółtkałyżeczka proszku do pieczenia100g masła1 łyżka cukru pudru1 łyżka kakaoKrem:tabliczka(...)pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut.2. Krem: W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania
Szefowa kuchnitrzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Około 5 minut posypujemy muffinki skórką z cytryny i dalej pieczemy. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we prepare the dough. We mix together(...)about 30 minutes. About 5 minutes, we sprinkle with lemon peel muffins and bake further. Just before serving, we sprinkle a powder sugar muffins, enjoy your meal! Przepis na krem cytrynowy / Recipe for lemon cream
Projekty ze smakiemczubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka sody Składniki na krem twarożkowy: 60 g masła 100 g cukru pudru 250 g twarogu półtłustego CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka(...)muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Twaróg blendujemy na gładko lub przeciskamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków. W misie miksera umieszczamy masło i miksujemy, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia składników. Krem
My Culinary ArtNiedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu :DSkładniki : 0,5 kg mąki pszennej, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 0,25kg cukru, 400 ml mleka, 150 ml oleju, 2 jajka, budyń ( proponuję waniliowy ) Przygotowanie: Gotujemy budyń(...)znowu 1 łyżkę masy kakaowej, ważne aby całość nie przekraczałą 3/4 wysokości foremki. Pieczę przez ok. 20 min w temp. 180st.C ( oczywiście bez termoobiegu).Pyszności. Składniki na krem: 150 g serka kremowego typu Philadelphia 150 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru cynamon 1/4 łyżeczki Masło trzeba utrzeć do białości. Stopniowo dodaję cukier puder, cały
Mechanik w kuchniczas na degustację babeczek, które zaoferowałam się przynieść do kawy ;) Delikatne, puszyste ciasto, udekorowane kakaowym kremem śmietanowym, z dodatkiem czekoladowych kropelek. Pyszności! Jedne z lepszych muffinek, które jadłam, szczególnie krem oszałamia smakiem ;) Bardzo polecam! :) Składniki: 125 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g miękkiego masła 200 g jogurtu greckiego(...)zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem czekoladowy: 150 ml śmietanki 36 % 1 - 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao groszki czekoladowe Śmietanę ubić na sztywno
Domowa cukiernia Ewy