Na niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić
CiastkozercyJuż od pewnego czasu chciałam zrobić łaciate babeczki (niedawno mnie doedukowano, że mówi się na nie marmurki :). Dzisiaj więc dwukolorowe babeczki – z jasną i ciemną
CiastkozercyNie miałam najmniejszych problemów, żeby znaleźć ładne truskawki do przygotowania tego wpisu dlatego na ciastkożercach oficjalnie uważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne babeczki jogurtowe
Ciastkozercyprostokąt z ciasta na białym i zawijamy jak roladę. Roladę dzielimy na 6-8 części. Otrzymane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub wykładamy do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przyszłe bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki skrapiamy z wierzchu oliwą i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy(...)prostokąt z ciasta na białym i zawijamy jak roladę. Roladę dzielimy na 6-8 części. Otrzymane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub wykładamy do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przyszłe bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułeczki skrapiamy oliwą, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy
Stare GaryMuffinki szpinakowe to smaczna propozycja, która pozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania dziecka (lub własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale
Ciastkozercypołączenie słodkiego karmelu ze słonym bekonem, cebulką, serem żółtym i popcornem :) Idealne jako przekąska lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam na stronie ' Paleta Smaku '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinów: 250 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko(...)smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru
My Culinary ArtAmerykańskie pączki z dziurką czyli donuts lub nieco bardziej po polsku – donuty były na mojej liście już od dłuższego czasu i choć przejrzałam dużo przepisów
Ciastkozercylepszego i zdrowszego - nie tylko na śniadanie, ale też w ciągu dnia jako szybka broń na mały głód. Zdradzę Wam, że używam jej również do wypieku muffin ....są nieziemsko dobre. Jednak przepis na nie innym razem dziś, podstawowy przepis na moją granolę. Niestety nie pokażę Wam zdjęć samej granoli bo, moja rodzina zjadła cała porcję w tak szybkim tempie(...)nigdy tak długo nie udało się jej przetrwać. Ja uwielbiam z jogurtem naturalnym i cynamonem lub świeżymi owocami. Tak jak już wspominałam używam jej też do wypieku muffin ....ale to całkiem inna historia. Smacznego
FarmażonyWiele dekoracji cukierniczych, które znajdziemy na sklepowych półkach można zrobić samemu w domu. Na blogu pojawiły się dotąd wpisy o tym jak zrobić masę cukrową , czekoladę
CiastkozercyŚwięta co raz bliżej i bliżej, a ja ze swej strony proponuję zamiast tradycyjnej babki włożyć do koszyka ze święconką małe babeczki, czyli muffiny. Niewielkie, eleganckie i bardzo smaczne. Polecam:) Składniki: 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jaj 2-3 łyżeczki kakao 4 średniej wielkości jabłka
Ciasteczkowy PotwórDo zrobienia tych babeczek zmotywowała mnie Martyna, której spodobały się opublikowane kiedyś ciasteczka zbożowe :) Dzisiejsze muffinki to takie słodycze w wersji fit: z otrębami, płatkami owsianymi
CiastkozercyPrzepis na szybkie i smaczne babeczki na bazie przepisu Nigelli Lawson. 24 sztuki (2 duże foremki na muffiny po 12 szt.) 250 g mąki pszennej 2 jabłka 125 ml płynnego miodu 60 ml jogurtu pitnego 2 jajka 125 ml oleju roślinnego 125 g cukru trzcinowego + 2 łyżki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu + odrobina(...)składników suchych i szybko wymieszać łopatką. Dodać jabłka i połowę migdałów. Szybko wymieszać. W miseczce wymieszać 2 łyżki cukru trzcinowego i pozostałe migdały. 2 foremki każda na 12 muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Papilotki napełnić do połowy ciastem i posypać cukrem z migdałami. Lekko oprószyć cynamonem i skropić sokiem z cytryny. Piec w 180 stopniach ok. 17-20 minut
Trzeci talerzsię ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: na 8-10 muffinów 70 g masła 70 g cukru 3 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao woda mineralna konfitura wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem(...)wiśniowej i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 – 20 minut. Bajecznie smakują podawane na ciepło! Płynna konfitura będzie wypływać niczym gorąca lawa Smacznego! Post Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnimasę czekoladową oraz ubite jajka z cukrem. Mieszam. Do miski z bananami przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Formę do pieczenia muffinów wypełniam foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniam ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny piekę ok 25 minut w temperaturze 170 stopni. Do ozdoby wykorzystałam cukier puder, oraz budyń
Pause Gotowanie!Jeśli spodobał się Wam pomysł na domowe ciasteczka markizy , dzisiejsze zajączki pewnie też przypadną Wam do gustu. Do ich zrobienia potrzebne będzie kruche ciasto, krem, nieco
Ciastkozercy