pomidorów szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego 200ml mleka kokosowego sól, pieprz, świeże listki bazylii dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) groszek ptysiowy lub mini mozarella Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w garnku, przesmażyć przeciśnięty ząbek czosnku, dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory i około szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zredukują(...)Dodać pół puszki mleka kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na gładko. Serwować z groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli
Pyry na GazNajzwyklejsze bułeczki pszenne, które upiekłam w związku z alarmowo nisko ilością pieczywa w domu oraz dużym leniem utrudniającym wyjście do piekarni. Zrobiłam je w rozmiarze mini i tylko tak sobie tłumacz ę , że chwilę po upieczeniu wciągnęłam aż trzy, tak na sucho, bez niczego. Po prostu nie mogłam się oprzeć tej chrupiącej skórce i mięciutkiemu miąższowi :) Składniki(...)mini bułeczek: (inspiracja: " Smakowe Kubki ") 650 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 8 g drożdży instant 0,5 łyżeczki cukru ok. 450 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli mak/sezam do posypania W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i cukrem. Wodę podgrzać, aby była letnia, dodać do niej oliwę i sól, wymieszać. Następnie
Simply FoodCiasto drożdżowe masą kokosową z dodatkiem wanilii i mleczka kokosowego wysmarowałam, w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam. Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować, więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam(...)prostokąty pokroiłam i mini roladki z nich zrobiłam. Czas na ich przygotowanie maksymalnie zmniejszyłam i jeszcze obiad ugotować zdążyłam. Takie drożdżówki do szkoły, pracy czy na imprezę będą w sam raz, malutkie, smaczne, do zjedzenia na dwa, jeden raz. Składniki: nadzienie: 300 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 200 ml mleka kokosowego 100 g cukru
Moniki Smakołykichcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze mocniej intensywny ser cheddar a do tego nutka intrygującego estragonu. Wbijacie mini krakersy i imprezowy jeżyk gotowy! Nie zapomnijcie o świeżo zmielonym pieprzu dookoła kul z pastą :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 70g łososia wędzonego na gorąco bez skóry(...)sera cheddar dojrzewającego 18 miesięcy (może być mniej ale wtedy mniej intensywny smak) 1 łyżeczka miękkiego masła Pół ugotowanego jajka szczypta soli himalajskiej szczypta estragonu suszonego mini krakersy Przygotowanie: 1/ Łososia, ser i jajko szatkujemy bardzo drobno - przekładamy do miski 2/ Dodajemy sól, estragon i ciepłe masło i zagniatamy, najlepiej dłońmi na zbitą konsystencję. 3/ Pastę nakładamy na gałkownicę
Kuchnia PROzdrowotnajajko 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki sody 50 g corn flakes (klasyczne) marki Lubella 50 g czekoladowych kropelek 50 g mini marshmallow Przepis: Masło wraz z cukrem umieszczamy w mikserze i miksujemy ok. 3 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy jajko i miksujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól - mieszamy całość do połączenia składników. Następnie dodajemy płatki corn flakes, mieszamy i dodajemy mini marshmallow - ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą np. łyżki do lodów, formujemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce
Emcia Pichcirównych pasków. Pojedyncze kabanosy układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon. Delikatnie spłaszczamy i kroimy na 8 równych części, na mini rolad ki. Roladki układamy stroną łączenia ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika(...)pieczemy ok. 15-20 min. Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno. Smacznego
Moniki Smakołykiolej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 3 jajka 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka masła lub tłuszczu kokosowego 5-7 łyżek śmietanki kremówki mini pianki marshmallow lub dowolnej posypki Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Cukinię umyłam i starłam (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Wyłożyłam na sicie i odstawiłam(...)momentu uzyskania polewy. Jeśli wydaje ci się za gęsta (dla mnie była ok) dolej dodatkową łyżkę kremówki i wymieszaj. Polewą oblałam wystudzone muffiny, na końcu posypałam je piankami mini marshmallow. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeracji zmiany szablonu organizuje mini rozdanie :) do wygrania: - drewniany świecznik - podgrzewacze - mini paleta :) A co należy zrobić aby wygrać prezent ? Wystarczy obserwować i zostawić komentarz z chęcią udziału w zabawie. To są warunki konieczne. Dla dodatkowych punktów, które biorę pod uwagę i dodaje losy to: +1 Lubię na Facebooku + 1 baner na blogu Wzór: Obserwuje: Lubię: Baner: Zapraszam
W Moim Magicznym Domuprzygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli pomidor czerwona cebula garść mini grzanek ( można je uprażyć na patelni z odrobina masła lub kupić gotowe) sól, pieprz 4 listki bazylii papryka ostra i słodka w proszku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy(...)plastry i razem z roszponką oraz warzywami wkładamy do miski. Oliwę razem z papryką słodką, ostrą, bazylią oraz solą i pieprzem miksujemy i polewamy nią sałatkę. Podajemy z mini grzankami, które możemy wymieszać z sałatką. Smacznego
ChilliJemymnie to ja jeden kawałek i dosyć, Młody uwielbia słodkie, więc pewnie resztę pochłonie maksymalnie do jutra rana. Ten deser chodził za mną od dawna, powstrzymywał mnie tylko brak mini marshmallow, ale gdy tylko takie pianki wpadły w moje ręce, w pierwszej wolnej chwili zrealizowałam moją zachciewajkę. Przepis pierwotnie pochodzi od Nigella Lawson, jest również na Moje Wypieki , tam właśnie(...)przygotowanie tej "wyboistej drogi" :) Składniki: 125 g masła 300 g gorzkiej czekolady 3 łyżki golden syrup 200 g ciastek maślanych (u mnie Bonitki z Biedronki pełnoziarniste) 100 g pianek mini marshmallow cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do rondelka włożyłam masło i wlałam golden syrup. Rozpuszczałam na bardzo małym płomieniu. Jak masło zaczęło się rozpuszczać wsypałam połamaną na kosteczki
Blondynka Gotujedomu mam wielkich zwolenników pizzy i staram się ją przygotowywać w różnych wydaniach. Tym razem są to mini pizze z wołowym mięsem z posmakiem pomidorów. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody Farsz: 1 cebula(...)Następnie dodajemy mielone mięso i pokrojonego w kosteczkę pomidora i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Farszem napełniamy mini pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut
VioletoweKucharzeniePorzeczki czerwone myślę, ze jeszcze można znaleźć - dlatego dziś polecam Wam mini babeczki z kominem napełnione przepysznym dżemem z czarnej porzeczki. Kto lubi czarne porzeczki? Zapraszam! Składniki; 5 dag masła 5 łyżek cukru kryształu cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki gęstej śmietany 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ok pół kg czarnych porzeczek(...)Dosypujemy cukier (ilość ustalamy sami)i dwie łyżki wody aby się nie przypaliło i smażymy do momentu aż masa porzeczkowa będzie już lekko gęsta. Dziurki w babeczkach po mini kominach napełniamy dżemem. Jeśli mamy inne foremki dżem wykładamy na wierzch babeczki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Każdy kto odwiedza mojego bloga doskonale zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo urzekły mnie mini deserki. Miniaturowe serniczki czy inne słodkości, idealne jako porcja dla jednej osoby. Tak piękne, wręcz kochane. Takie drobne, śliczne przyjemności. W sezonie na maliny musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Składniki (na 2 mini serniczki) Potrzebne Ci będą obręcze cukiernicze o średnicy
Mango PapajaPyszna propozcyja na letni deser. Czyli mini serniczki ze śliwakmi. Pycha! Gorąco zachęcam do korzystania z letnich owoców. Mini serniczki ze śliwkami Składniki: (około 8-10 sztuk) spód: około 10 sztuk kakaowych herbatników/ ciastek 2 łyżki masła masa: 250 g twarogu / sera jak na sernik 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo : kilka sztuk śliwek cukier
Smaki Nataliiskładniki: 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) 2 średnie cukinie 2 cebule 1 ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów bez skórki lub 3 duże mięsiste pomidory 1 opakowanie sera mozzarella mini (150 g) zioła prowansalskie ok. 1 łyżeczki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do farszu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia oliwa do skropienia blaszki(...)pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Wstawiamy blaszkę z cukiniami do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i zapiekamy około 15-20 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię