uboju po sprzedaż szyneczki nie jest mi obcy, w końcu osiem lat pracy w sklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości. SKŁADNIKI: - 1/2 kg piersi drobiowych - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe -1/3 łyżeczki białego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej kolendry - 2 płaskie łyżeczki soli(...)peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka lejącego miodu - 1 większy ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny SPOSÓB WYKONANIA : - Mięso umyć i ususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone , piersi z kurczaka pociąć na niezbyt duże kawałki - Ząbek czosnku dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych
Basia w kuchniZupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry(...)gałązkę kminek 1 łyżeczkę papryka ostra do smaku papryka słodka 1 łyżeczkę sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku mąka - odrobina do posypania mięsa woda ok 4 szklanek (jeżeli będzie za mało zawsze można dolać SPOSÓB WYKONANIA: - mięso myję osuszam, gdy są błony usuwam je, kroję w kawałki
Basia w kuchnidelikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną. Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian(...)wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem warzywnym, a mięso - tofu. Ja dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania! Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób
Tajskie smakitylko z kurczaka (w wersji "gazetowej"- tzn.cienki jak ona i chrupiący), typowych schabowych nigdy nie lubiłam i tak mi już zostało. Właściwie to kotlety można robić z różnych gatunków mięsa, część rodzinki np.uwielbia kotlety z łopatki, są chude i bardzo soczyste, ale to już rzecz gustu. Ponieważ prawie każdy u mnie preferuje inne smaki kotletów, przygotowuję je w kilku wersjach(...)razu, z dwóch rodzajów mięsa. Dla każdego to co lubi, tak się wprawiłam, że w odpowiedniej kolejności przygotowuję je już błyskawicznie. Powstają z kurczaka bez dodatków, z kurczaka z cebulą, z łopatki z cebulą i z łopatki bez cebuli. Odkąd odkryłam w sklepach super panierkę - bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki i 50% lnu) ich przygotowywanie
Smaczne ZdroweSkładniki: mięso indycze 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa gyros 1 opakowanie, oliwa 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso indyka opłukać, osuszyć, ponacinać na aby powstał płat mięsa - na mięsie rozłożyć ząbki czosnku obrane, posypac przyprawą i kucharkiem ciasno zwinąć mięso jak roladę i obwiązać nicią lub sznurkiem - schować zawinięte w workeczku do lodówki
W Mojej Kuchni LubięCiągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane. Niektóre modele grilli firmy Broil King są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest(...)mięsem nie ma zagrożenia zapaleniami. Włoski kurczak z rożna Składniki: 2 całe kurczaki około 1,5 kg każdy do przyprawy: ½ szklanki masła niesolonego (w temp. pokojowej) ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki; oregano drobno posiekanego skórka i sok z jednej małej cytryny 5-6 liści bazylii; drobno posiekanych 2 łyżeczki świeżego rozmarynu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka stołowa białego wina
naRuszcieMielone niekoniecznie muszą być nudne. Zamiast smażenia upieczmy je w piekarniku, będą delikatniejsze, nadziejmy pysznym fetą...zyskają zupełnie nowego smaku Składniki: 60 dag mięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego 10 dag sera feta 3 zabki czosnku sól, pieprz słodka papryka papryczka chili 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę(...)tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa na dłoń , spłaszczamy, nakładamy kostkę sera feta, formujemy kulę, tak postępujemy z każdą porcją mięsa. Gotowe pulpety każdy nadziewamy na zmoczone patyczki szaszłykowe, układamy na ruszcie w piekarniku, zapiekamy na rumiano
Z Majeczką w kuchniCiekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie. Składniki: 3 udka kurze 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól morska z pieprzem młynek Kamis 3 litry wody 3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl 2 liście laurowe(...)ziela angielskie Składniki: Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w krążki, układamy na dnie
Z Majeczką w kuchniJesli macie ochotę na coś pysznego na kanapki,a znudziły się Wam tradycyjnie pieczone mięsa, polecam te roladę. Smakuje wybornie Składniki: 1 kurczak ok 1,2 pierś kurczaka ok 40 dag 1/2 kg pieczarek sól pieprz żelatyna- kilka łyżek Wykonanie: Z kurczaka luzujemy kości. Rozkładamy. Mięso obsypujemy solą, pieprzem oraz żelatyną. Pierś z kurczaka kroimyw drobną kostkę, pieczarki kroimy(...)plastry obsmażamy na oleju, odsączamy, laczymy z piersią kurczaka. Wykładamy na rozłożonego mięso. Składamy w kształt przed zluzowaniem kości, zszywamy.Nakuwamy całe mięso , pieczemy ok godziny. Gorącego kurczaka przyciskamy od góry czymś ciężkim, studzimy
Z Majeczką w kuchniSposób przygotowania: W garnku gotujemy do miękkości udka z kurczaka z 3 liśćmi laurowymi, 3 kulkami owoców jałowca oraz 4 kulkami zioła angielskiego. Ugotowane udka odstawiamy do wystygnięcia, obieramy mięso i mielimy w maszynce do mielenie mięsa. Bułkę namaczamy i również mielimy razem z mięsem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - dodajemy do mięsa. Doprawiamy czosnkiem, majerankiem, dodajemy jajko
Mentor Smakuząbek czosnku i gdy sosik gęstnieje , podlewamy wodą. Po 10 minutach wyłączamy ogień i przelewamy do miseczki, zbierając sos z patelni dosyć dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy. Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu. Delikatnie rozmasowujemy przyprawy(...)mięsie. Możesz użyć dowolnych przypraw. Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu. Rozgrzewamy na patelni ponownie dwie łyżki oleju i kładziemy kawałki mięsa. Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrą Smażymy drugą stronę kolejne 4-5 minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym sosem, zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu dusimy 10 minut. Jeżeli jest
Pasje Jolkimyjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych skrawków nie wyrzucamy . Kroimy na 1 cm plastry, po czym każdy osobno klepiemy tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość. Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK: Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj(...)sztabki. Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik. Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką. DALSZE OSIEM ROLADEK smarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki i marchewki oraz szynkę parmeńską i zwijamy jak wyżej
Pasje Jolkijestem z tych co lubią zupę na rosole, czy wywarze z warzyw lub warzyw i mięsa. Mam wrażenie, że taka zupa jest dużo smaczniejsza. Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam. - dwie średnie marchewki - jedna średnia lub dwie małe pietruszki - połowę pora - połowę małego selera - jedna cebula - 2-3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego - sól,pieprz - jedno udko od kurczaka - kawałek kości wieprzowej na zupę. Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób. Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5-2 godzin. Na początku pojawi się piana, można ją zebrać łyżką cedzakową i wyrzucić, wywar będzie
Pasje Jolkiszans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti ? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej! Składniki (2 porcje) 1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 1 puszka pomidorów 1 duża(...)cebula 1 ząbek czosnku 250g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwek parmezan do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie: Sos: W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez
Kitchens Alphabetpietruszki 100 ml śmietana 18% Wykonanie: Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa i gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza(...)już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christophera