mięso - 63110 przepisów (strona:768/4208)

Gulasz z kaszą gryczaną 204

Składniki:600 g mięsa z szynki wieprzowej, 1 czerwona papryka, 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 ogórek konserwowy, 2 suszone grzybki, mąka do obsypania mięsa, 2 woreczki kaszy gryczanej,sól morska,pieprz czarny.Przygotowanie:   Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pieczarki,ogórki(...)paprykę i grzybki suszone. Podlewamy mięso gorącą wodą, tak by powstał nam sos. Dusimy ok. 40 minut. Na koniec przyprawiamy. Podajemy z kaszą

Aga w kuchni
Chiński kurczak z brokułami 706

Propozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie nie licząc marynowania mięsa można przygotować w pół godziny. Polecam - warto spróbować.  Do dania użyłem: 500 gram filetów z piersi kurczaka, 2 brokułów, 1 sporej marchewki, 6 ząbków czosnku, 4 cm korzenia imbiru(...)łyżek miodu, 6 łyżek sosu sojowego, soku z 1/2 cytryny, 50 ml wódki, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki oleju sezamowego. Klucz do smaku tego dania tkwi w marynacie do mięsa, do której dodałem wszystkie użyte przyprawy. Do miseczki dodałem 2 łyżki stołowe miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i 50 ml wódki. Połowę papryczki chili wraz

Wyprawy kulinarne
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 240

zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na   hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku(...)pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie: Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem ! Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy  mikserem lub ręcznie. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie myjemy i moczymy jelita. Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje

Kulinarne przygody Gatity
Schab ze słoika 363

godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście laurowe i jagody jałowca tłuczemy w moździerzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie je mieszamy, po czym nacieramy nimi mięso. Mięso(...)mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem) i dokładnie zamykamy. Słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika. Mięso w słoiku gotujemy 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku

Kulinarne przygody Gatity
Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) 346

tłusta... Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) Składniki: 1,70 kg podgardla 1,30 kg boczku 0,70 kg wątroby wieprzowej 4  bułki kajzerki 0,5 litra rosołu z gotowanego mięsa 9 dag soli niejodowanej 1 dag pieprzu 7 g majeranku 20 dag cebuli Dodatkowo: grube jelita wieprzowe sznurek bawełniany Wykonanie: Jelita wieprzowe zalewamy zimną wodą i moczymy. Podgardle i boczek(...)mnie gotowały się około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy wątrobę, którą parzymy przez 10 minut. Bułki moczymy w rosole, a następnie odciskamy. Gdy mięso przestygnie, mięso, cebulę i bułki mielimy maszynką używając sitka  o numerze 4,5. Dodajemy rosół i przyprawy, dokładnie mieszamy. Jelita wyjmujemy z wody

Kulinarne przygody Gatity
Chili con carne w wersji light 196

przy większych imprezach ze szwedzkim bufetem, goście sami mogą się obsłużyć i zjeść chili nawet na stojąco  :). Chili con carne  w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa  z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki  przyprawy meksykańskiej do chili(...)carne 1 łyżka oleju do smażenia sól Wykonanie: Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez 5 minut, a następnie dodajemy pomidory i całą zawartość, bez odcedzania

Kulinarne przygody Gatity
Polędwica z szynkowara 186

razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u  Danusi . Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła mi, jak na mój gust, zbyt wilgotna(...)Możliwe też, że to kwestia mięsa. Czasami niestety zdarza się, że mięso w sklepie jest już czymś pompowane.Dodam też trochę więcej soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana. A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę:  schab z warkoczem pieczony w majeranku ,  schab karkowy z pończochy ,  schab pieczony

Kulinarne przygody Gatity
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 247

fasolki szparagowej 150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia  Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała

Kulinarne przygody Gatity
Nie mimozami, a grochówką jesień się zaczyna 258

łycha staje ;) Bo ojciec zawsze taką robi. Męczy się pół dnia z grochem i sitkiem. A ja poszłam na łatwiznę. Ma się w końcu łeb na karku. I blender ;) mięso na wywar (ja miałam jakieś 2 plastry podwędzanego mięsiwa od schabu z lekkim tłuszczykiem) ziele angielskie, liść laurowy szklanka grochu wymoczonego całą dobę marchew ziemniaki 3 małe  majeranek sól(...)pieprz Mięso zagotowałam w 2l zimnej wody (!) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, odszumowując w międzyczasie. Równocześnie przygotowałam ziemniaki i marchew- kolejno, pokroiłam w kostkę, starłam na fasolkowej tarce. Kiedy mięso zmiękło, wyjęłam je, a w jego miejsce wlałam groch i zagotowałam. Wyjęłam liść, ziele, zbędne farfocle i całość zblendowałam na gładką masę. Następnie dodałam marchew i ziemniaki oraz

bastalena
Polędwica dojrzewająca 239

polędwicy wieprzowej cukier 1/4 szklanki sól 1/3 szklanki majeranek, papryka, czosnek granulowany lub świeży podkolanówka do włożenia mięsa Przygotowanie : Mięso umyć pod bieżąca wodą, gdy są błony usunąć je. Osuszyć i włożyć do naczynia, posypać cukrem i pozostawić w lodówce na 16 godz. Po tym czasie umyć pod bieżącą wodą i ułożyć ponownie w pojemniczku (oczywiście myjąc je wcześniej dokładnie(...)wylewając płyn jaki pozostał po 16 godz. leżakowania mięsa w cukrze ) Posypać mięso przygotowaną solą, umieścić w pojemniku i pozostawić w lodówce na 24 godz. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, umyć, osuszyć i obtoczyć w przyprawach i przetrzymać w lodówce na następną dobę Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej

Proste Potrawy
Cheeseburger 253

dlatego, że wiem, co do takiej kanapki wkładam, ale też dlatego, że po jej zjedzeniu nie czuję, że muszę znów napadać na lodówkę. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 130 g mięsa mielonego (tradycyjnie powinniśmy użyć wołowiny, ja jednak użyłam w połowie wieprzowego a w połowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche) - połowę czerwonej cebuli - ogórek konserwowy - 2 bułeczki hamburgerowe(...)cienko pokrojonego wędzonego bekonu - 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania) - 2 - 3 listki sałaty lodowej - oliwa z oliwek - ocet winny - musztarda - ketchup - majonez - sos worcester - sól morska - pieprz  Mięso mielone dzielimy na równe cześci. Z każdej z nich wilgotnymi dłońmi formujemy kule, które następnie spłaszczamy. Odkładamy na chwilę do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do miseczki, dodajemy odrobinę

W mojej holenderskiej kuchni
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 239

Dzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie  czasochłonne ale warte swego smaku :) Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice  SKŁADNIKI 1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie) 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 25 dag pieczarek 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 duża cebula pęczek natki pietruszki masło sól, pieprz, wegeta, słodka papryka FARSZ(...)Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.  Pieczarki kroimy w drobne plasterki. Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku. Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę i przyprawiamy solą  i pieprzem.  Wszystko dokładnie mieszamy. PRZYGOTOWANIE Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien. Przecinamy wzdłuż, pozostawiając

Moje Kuchenne Rewelacje
Cytrynowe hamburgery 234

Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować bardzo nietypowe hamburgery. Kotlety szykujemy mieszając mięso wraz z tymiankiem, twarożkiem i... startą skórką z cytryny. Składniki te nadają bardzo ciekawy, unikatowy, a zarazem intensywny smak. Idealne dla kobiet dbających o linie, gdyż zawierają znacznie mniej kalorii niż tradycyjne hamburgery. Dodatki dobieramy sobie wedle upodobań, aż stworzymy idealną kompozycje dla każdego z nas. Potem pozosaje(...)tylko zajadanie ze smakiem ;) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Przygotowanie mięsa: 400g mięsa mielonego (najlepiej z indyka) Łyżeczka musztardy Skóra z ¾ cytryny 2 łyżki twarożku ziarnistego Świeże listki tymianku Sól, pieprz Hamburgery: 4 bułki (takie jakie lubimy, mogą być np. grahamki) 2 pomidory Ogórek konserwowy Sałata Żółty ser (i każdy inny dowolny dodatek jaki lubimy w hamburgerach

Kolizje Smaków
Domowy Hamburger z otrębami 217

Wiem, wiem tradycyjny hamburger nie ma w sobie żadnych dodatków. Składa się z czerwonego mięsa doprawionego solą i pieprzem. I faktycznie jeśli mamy dobrej jakości mięso nie potrzebuje ono żadnych dodatków. Idealnie kiedy mamy wybrany kawałek np. łopatki, który zmielą nam w sklepie lub sami zmielimy w domu. Wówczas możemy przygotować pyszny usmażony lub upieczony na ruszcie hamburger. Aczkolwiek(...)dzisiejszych czasach ze względu na wygodę, jak i nie powiem cenę, kupujemy gotowe mięso mielone. Sieci sklepów często kusza nas różnymi promocjami cenowy na tego typu produkty i niejednokrotnie jej ulegam. Cena jest wówczas dużo mniejsza niż np. łopatki, a wiadomo jak cena niższa to różnie z jakością tego mięsa bywa. Jednakże, abstrahując już od jakości, w mięsie takim

Kolizje Smaków
Bitki w sosie pomidorowym 215

Pyszne bitki w pysznym sosie pomidorowym..do przyprawiania dodałam specjalną przyprawę do wieprzowiny , która jeszcze bardziej podkreśliła smak mięsa.Przyprawa do wieprzowiny jest oparta na bazie ziół i jest bez żadnych sztucznych dodatków tzn.bez barwników..oraz nie zawiera glutaminianu sodu.. Mięso podsmażyłam na patelni ..dodałam resztę dodatków..nakryłam patelnię pokrywą ...i w sumie prawie do patelni nie zaglądałam(...)trzeba uważać, aby była dostateczna ilość wody, aby mięso się nie przypaliło]. Ilość składników wedle gustu i apetytu.. schab lub polędwica cebula susz warzywny lub świeże warzywa pomidory z puszki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz listek, ziele bulion  Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania