selera, zalewamy dwiema szklankami wody. Całość przegotowujemy. Takim wywarem zalewamy kurczaka ułożonego w żaroodpornym naczyniu tak, by cały został przykryty,a na wierzch kładziemy gałązkę natki selera. Naczynie zamykamy. Mięso wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około godzinę. Danie smakuje fantastycznie z podanymi oddzielnie frytkami i zasmażaną kiszoną kapustą (do której również polecam użyć koncentratu ;) ). Prawdziwie
Kuchenna Kontrrewolucyauzyskać napój o średniej słodkości) 1. Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, za to bez ogonków, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Taką miazgę umieszczamy w dużym słoiku. Jabłka nie powinny zajmować w naczyniu więcej, niż połowę litrażu, ze względu na to, że w trakcie fermentacji masa "rośnie" i w pewnym momencie
Kuchenna Kontrrewolucyapieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na maśle szklimy cebulę, do której następnie dorzucamy starte ogórki. Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym
Kuchenna Kontrrewolucyanastępnie gotujemy przez kwadrans w wywarze wołowym. Cebulę siekamy bardzo, bardzo drobno i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby odcedzamy, kroimy w malusieńką kostkę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i dorzucamy je do zeszklonej na patelni cebuli. Przesmażamy wszystko razem przez około 3 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z bułka tartą. 2 . Z podanych składników zagniatamy ciasto
Kuchenna Kontrrewolucyapieprzem cytrynowym. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Papryczkę kroimy w cienkie krążki i dorzucamy do wywaru razem ze startym imbirem. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa, to jest około godziny. Podajemy z natką pietruszki i kaszą lub ryżem
Kuchenna Kontrrewolucyapotrzebują długiego czasu na osiągnięcie miękkości. W normalnym garnku gotujemy je powyżej godziny, w szybkowarze, około 30 minut na małym ogniu, od momentu pierwszego puszczenia pary. Po ugotowaniu wykładamy mięso i kroimy w plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może
Kuchenna Kontrrewolucyajajko pół łyżeczki soli 1 słoiczek wiśni z zalewy 2 łyżki oleju rzepakowego Ugotowane i wystudzone do temperatury pokojowej ziemniaki przeciskamy przez praskę, bądź mielimy przez maszynkę do mięsa. Przekładamy je na stolnicę. Robimy zagłębienie, w które wbijamy jedno jajko i wsypujemy sól. Dobrze wyrabiamy, na bieżąco dodając mąkę pszenną i kilka łyżek ziemniaczanej. Ciasto nie może być zbyt twarde
Kuchenna Kontrrewolucyapłuczemy w zimnej wodzie, większe kawałki kroimy na pół i wycinamy z niej ewentualne włókna. Przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy zimną wodą, wlewając mniej więcej drugie tyle ponad, co mięsa i wsypujemy około dwóch łyżeczek soli. Po zagotowaniu wody zbieramy brunatną szumowinę i zmniejszamy gaz do minimum. I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich
Kuchenna KontrrewolucyaSztuka mięsa była moją pierwszą akcją organizowaną na Durszlaku i muszę przyznać, że jestem lekko przerażona, jak i zawiedziona. Przede wszystkim tym, że użytkownicy nie czytają w ogóle zasad uczestnictwa! Paszteciki nie należą przecież do mięsnej pieczeni. Jednak mimo wszystko, akcję uważam a udaną. Prawidłowych przepisów pojawiło się 54, w tym paręnaście naprawdę ciekawych i oryginalnych. Zapraszam więc do kolejnej
Kuchenna Kontrrewolucyaprzygotować dzień przed planowanym podaniem. Myjemy ja i osuszamy, po czym kroimy w małą kostkę i zasypujemy przyprawą curry oraz połową łyżeczki soli wymieszaną z 4 łyżkami oleju rzepakowego. Mięso dokładnie marynujemy w przygotowanej przyprawie i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, przyprawioną pierś wkładamy na rozgrzaną patelnię i na bardzo małym ogniu podsmażamy. Powinna być ona ledwo ścięta
Kuchenna Kontrrewolucyanajwiększa wada? Potrafię przegadać każdego, na każdy temat. :D 8... i zaleta? Pozytywny upór. 9. Ulubione ciasto? Każde, byle nie było słodkie. ^_^ Najlepsze to takie z kapusty i mielonego mięsa. 10. Czy chciałabyś wystąpić w telewizji - gdzie (program, serial, film... 997) ? Moim marzeniem jest grać w filmach kostiumowych... (XIX wiek i wcześniej). -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Do zabawy nominuję blogi: http://lubieessc.blogspot.com/ http://avelinawkuchni.blogspot.com
Kuchenna Kontrrewolucyadoprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego i przyozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące
Kuchenna Kontrrewolucyawątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej
VioletoweKucharzenieporcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby
Poezja smakuwigilię, wspólnie z mamą. Wcześniej jakoś się obawiałam ciasta pierogowego, ale sama nie wiem czemu. Przecież pierogi są szybkie do przygotowania, smakują wszystkim i z wszystkim (obojętnie czy nadziane mięsem, owocami). Dzisiejsze pierogi przygotowałam z myślą o łasuchach takich jak mój Mąż i jego kuzynka, którzy uwielbiają nutellę. To świetna propozycja na letni obiad lub deser. Do przygotowania
Szybko Tanio Smacznie