marchewki 1 pietruszka pół korzenia selera kilka ziemniaków łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: W garnku zagotować 3 litry wody, następnie włożyć mięso i gotować ok 20 minut. Warzywa obrać, marchewkę okroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, dodać do wywaru. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć najpierw na suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła
Malinowo w kuchniSkładniki: plastry karkówki musztarda rosyjska lub francuska czosnek sól,pieprz Karczek pokroić w plastry jak na grilla,zostawić,nie rozbijać.Każdy kotlet przed zamarynowaniem dziurawić widelcem,wtedy mięso ładnie się zamarynuje,nasiąknie musztardą i jest kruche.Przyprawić solą,pieprzem i czosnkiem i z każdej strony posmarować musztardą.Wstawić na noc do lodówki( ewentualnie parę godzin przed). Tak przygotowane
Niespełnione zdolności kulinarneodporność, dbają o wzrok i chronią przed miażdżycą. 30g pyłku kosztuje 2,95zł i starcza na tygodniową terapię. Trawa żubrówka kojarzyła mi się tylko z alkoholami, jednak dodana do mięsa tworzy cuda! Sucha nie ma zbyt mocnego zapachu, ot takie tam zielsko, gdy wyciągnęłam upieczonego z nią kurczaka po prostu oniemiałam. Zapach powalił mnie na kolana. 10 źdźbeł trawy kosztuje
Gotowanie i blogowaniemasła 2 ząbki czosnku 100g sera gouda od Mlekoma szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska pieprz papryka słodka oliwa Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy z obu stron na oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szpinak smażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, dwóch rozgniecionych ząbków czosnku i 50ml mleka. Schab przykrywamy szpinakiem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
Gotowanie i blogowanieDziś o kilku drobiazgach, które ułatwiają życie w kuchni. Łyżka to chyba obowiązkowa pozycja w każdej kuchni. Podawanie dzięki niej mięsa z sosem czy sałatek jest bardzo wygodne. A czy może być jeszcze wygodniejsze? Fiskars wprowadził do swoich łyżek ulepszenie w postaci wstawienia silikonowej części. Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają
Gotowanie i blogowanieKopytka i kluski śląskie uwielbiam, gorzej z wyciąganiem maszynki do mięsa żeby gładko przerobić ziemniaki. Tłuczkiem jeszcze mi się nie udało zrobić idealnej masy, z pomocą przyszła mi praska. Przymierzałam się do niej długo, ale zawsze wpadało do koszyka coś innego. Po kilkudniowych zabawach z nią, żałuję że tak długo odkładałam jej zakup. Obsługa jest banalnie prosta. Wsadzamy do koszyczka
Gotowanie i blogowanieGalaretki mocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki
Gotowanie i blogowaniepudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią spożywczą i uderzamy w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa - by orzechy były rozdrobione na małe kawałki. Na zdjęciach rozkrojonego tortu widać mniej więcej kawałki orzechów dodałam. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy
Gotowanie i blogowanieCzerwoną cebulę kroimy w pióra, dodajemy ją do naczynia, układamy plasterki imbiru. Całość polewamy sosem sojowym i pieprzem, przykrywamy, odstawiamy do lodówki na 4-5godzin. Przed upieczeniem polewamy mięso oliwą z oliwek. Pieczemy w zamkniętym naczyniu przez 70 minut od momentu nagrzania piekarnika
Gotowanie i blogowaniejest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny czy też inny uroczysty posiłek. Ja niedawno pierwszy raz przygotowałam pieczoną kaczkę, klasyczną, w pomarańczach. Po wyjedzeniu niemal całego mięsa stwierdziłam, że fajnie będzie wykorzystać ją w całości, czyli nie wyrzucać od razu kości. Pierwsza moja myśl - podjąć wyzwanie przygotowania ramenu. Wcześniej miałam okazję jeść go tylko raz, w restauracji
Pora coś zjeśćnajlepiej smakują z czerwonym barszczykiem. To moja wersja, mąż zajada z keczupem. Też pysznie. Dowolność nadzienia oczywiście dozwolona. Mogą być krokiety z kapustą i grzybami albo z mięsem, ja robię zawsze z podsmażonymi pieczarkami i cebulką i cudownie ciągnącym się żółtym serem. Składniki: około 10 placków naleśnikowych 500 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera
na moim stole...Wysp Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby mięso naszło przyprawami. Kawałki indyka panierujemy w rozkłóconym jajku i sezamie, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paski. Na każdym placku
Bajeczna Kuchniacytryna (wyszorowana i sparzona) 3 łyżki esencji waniliowej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pianka: 6 białek 2/3 szklanki drobnego cukru Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło roztopić i przestudzić. Do zmielonego twarogu dodać żółtka i jajka, cukier, esencję waniliową oraz obie mąki. Zmiksować. Wlać sok z połowy cytryny oraz skórkę otartą
Codzienna kuchnia niecodziennaziemniaków 300 startego, żółtego sera Ziemniaki obieram i gotuję przez 20 minut w wodzie. Po przestudzeniu kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej mięso aż zbrązowieje. Dodaję posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Całość smażę przez 3-4 minuty. Wlewam wino i duszę sos przez 2-3 minuty. Następnie dodaję passatę pomidorową i duszę zawartość
Mango PapajaKlasyka polskiej kuchni - bardzo prosty do przygotowania filet z sandacza. Sandacz ma bardzo delikatne, pyszne mięso dlatego nie warto przytłaczać jego smaku nadmiarem przypraw czy dodatków. Ja podałam go bardzo klasycznie - z sosem koperkowym, ziemniakami z wody i surówką z kapusty
Milion Smaków