mięso - 63110 przepisów (strona:2575/4208)

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 205

lodówce, najlepiej wypierać produktu, które dobrze zachowają smak, wygląd i konsystencję.  Robiąc sałatkę, która ma być jednym, pełnym posiłkiem wybieram: zdrowe węglowodany (dowolną kaszę), porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają  ją kolorystycznie.  Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam

Codziennik Kuchenny
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 275

Pradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany

Codziennik Kuchenny
Kluski ziemniaczane z grzybami. 242

samej receptury robi się kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki ciasta

Codziennik Kuchenny
Film na weekend – 3 nietypowe thrillery 158

samego siebie. Film pozwala znaleźć się w rzadkiej sytuacji (przynajmniej dla thriller’ów), w której nie ma zewnętrznego wroga. Oczywistego czarnego charakteru w masce, zajadającego się ludzkim mięsem, lub powoli odchodzącego od zmysłów w kierunku siekiery. W domu są wyłącznie osoby, które znasz, i którym ufasz. Cieszy mnie, że po raz kolejny film buduje napięcie oszczędnie używając muzyki. Więc

Pink Envelope
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 175

Prosta i smaczna surówka, która urozmaici niejeden obiad. Pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań mącznych. Składniki: mała kapusta pekińska spora marchew pęczek koperku 2 łyżki oleju lub oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy nadmiar wody, dodajemy marchew startą na tarce, posiekany koperek, ocet, olej i pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Mielone z oczkiem / Mielone z jajkiem sadzonym 256

pieczone a w środku mają gniazdko z jajkiem sadzonym:). Cieszą oko i podniebienie, polecam jako odmianę dla tradycyjnych, smażonych kotletów. Ważne jest by dobrze je doprawić. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka  4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Dodatkowo:  6 jajek

Szefowa kuchni
Zupa grochowa 237

mnie ochota na tą smaczną zupkę, której nie jadłam od… hmmm… no kilku lat na pewno ;) Zupę grochową popularnie zwaną „grochówką” przyrządza się z łupanego grochu z dodatkiem wędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście nie odważyłam się spróbować). Jest też jedną z potraw

MyCookBook.pl
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 184

formie old-schoolowego fast-foodu. Powracając do Pappatore, ich maczanka to fajne odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie restauracyjna, bo bardziej widziałbym ją w food-trucku, ale nie zmienia faktu

Food Square
Kasza jaglana z cukinią i marchewką zapiekana w papryce 171

pora więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indyk z ajvarem 161

Pozostawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę. Do wysokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy indyka z każdej strony. Podlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( sprawdzamy widelcem ). Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Tak walczę z przeziębieniem 219

czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię alu pieczecie w piekarniku (najlepiej przy okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie cały

Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaki zapiekane z jarmużem 226

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z JARMUŻEM idealnie pasują jako dodatek do białego mięsa.... Artykuł Ziemniaki zapiekane z jarmużem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki 208

Następny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji. W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały

kruche babeczki
jesienny gulasz z piersi kurczaka... 194

potraw w płynie - ile potrzeba umytą i osuszoną pierś podwójną kurczaka pokroić na ok 1,5 cm kostki, obsypać wszystko dobrze mąką, na gorącym oleju zrumienić mięso co jakiś czas mieszając, dodać kucharka dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałeczki kolorowe papryki i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając obieraczką "julienne" poszatkować marchew i dodać do gulaszu

W Mojej Kuchni Lubię
Fit makaron z brokułami, kurczakiem i suszonymi pomidorami 311

wodzie według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokrój w drobną kostkę i przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmaż na niej mięso. Następnie dodaj śmietanę, brokuł, suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez kilka minut. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 140,9 kcal Białko

ale Pysznie