mięso - 63110 przepisów (strona:1120/4208)

Smażona nototenia 200

pewnej promocji w supermarkecie. Lata, które mi umknęły już nie powrócą i cierpię z tego powodu niezmiernie. Nototenia jest tak smaczna jak urocza jest jej nazwa. Białe mięso bez problemu odchodzi od ości (ości dużych, bo tych małych i złośliwych nie uświadczymy). To dopiero początek mojej nototeniowej podróży, więc po prostą ją usmażyłam dla poznania smaku, niemniej sądzę, że można(...)tutaj przynieść więcej szkód niż pożytku. Potem musimy rybę pozbawić łusek i porządnie umyć. Następnie zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na czas jakiś (30 minut - 1 godzina). Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne. Pozbędziemy się także nieprzyjemnych zapachów i posmaku, które mogą towarzyszyć produktom mrożonym. Po wskazanym czasie, rybę wyciągamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dopiero przed samym smażeniem

Życie zamknięte w smaku
Kapusta kiszona z kaszą 205

kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy około 1 godziny, od czasu(...)czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie ugotowane, dodajemy kaszę. Kaszę sypiemy na górę potrawy i od tego czasu już nie mieszamy. Wlewamy tyle wody, aby kasza była przykryta. Gotujemy 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu czy nie należy dolać wody. NIE MIESZAMY! Po upływie tego czasu kapusta z kaszą jest gotowa. Podajemy z ziemniakami.  Jeżeli podgrzewamy to danie

Życie zamknięte w smaku
Zupa krem z cukinii z kiełkami oraz sosem chilli z limonką i kolendrą 203

pieprzu czarnego - sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy(...)obrany czosnek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do całkowitej miękkości wszystkich składników. Następnie zupę miksujemy na gładko. Doprawiamy słodką śmietanką i solą (jeżeli jest to potrzebne). Podajemy z posiekanym mięsem indyczym, kiełkami i jogurtem, ułożonymi w centralnej części talerza. Wokół tej kompozycji, doprawiamy sosem chilli z limonką i kolendrą. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety 330

mazurskie ziemniaczane kotlety. Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule Sól, pieprz łyżka(...)masła Olej Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy

Smaki Ewy
Mielone z niespodzianką 200

Mięso mielone daje nam wręcz nieograniczone możliwości. Zapewne najczęściej pojawia się smażony kotlet mielony. Ten, który dzisiaj prezentuję jest pieczony w piekarniku z niespodzianką w środku. Pracy mało a efekt interesujący. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowo – wołowego ) 8 sporych pieczarek Sól, pieprz Wykonanie: Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowane mielone zawijamy umytą, pieczarkę z obciętą

Smaki Ewy
Nadziewany wyluzowany kurczak 189

jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy(...)bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp. 185 o C-190 o C. Gdy skórka

Smaki Ewy
Pulpety w pomidorach 161

wystarczy zamknąć ją w słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki 2 marchewki Kawałek korzenia pietruszki 1 cebula woda Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w wywarze, gotujemy kilka minut, następnie  dodajemy pomidory z puszki i jeszcze gotujemy ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa i nierozgotowane pomidory

Smaki Ewy
Spaghetti pomidorowe 169

Oczywiście najważniejszym elementem w tym przepisie jest sos a jak ugotować makaron każdy  potrafi. Składniki: Makaron typu spaghetti Woda, sól 1 łyżka oliwy/ oleju Ser ok. 500 gram mięsa mielonego Sos 500 gram świeżych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli Po jednej łyżeczce : oregano, tymianku, bazylii ¼ łyżeczki(...)pokrojone pomidory oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 6 -7 minut od czasu do czasu mieszamy. Na koniec całość miksujemy ( można użyć blendera ). Na patelni podsmażamy mięso mielone i dodajemy do niego przygotowany sos. Dusimy jeszcze razem kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany makaron podajemy z sosem i posypujemy startym serem. Możemy oczywiście

Smaki Ewy
Zapiekanka cukiniowa z kuskusem a la lazania 180

już kolejna propozycja przygotowania cukinii. Efektowna, warstwowa zapiekanka na rodzinny obiad. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 1 duża cukinia Opakowanie kaszy kuskus 4 pomidory ( spore ) Ok. 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Vegeta Ser tarty Ketchup Wykonanie: Cukinię obieramy a następnie tą samą obieraczką cukinię ścieramy na długie paski tak długo(...)cienką warstwą zobaczymy nasiona. Paski posypujemy vegetą i odstawiamy. Pomidory parzymy i usuwamy skórkę. Kaszę kuskus na chwilę zalewamy osolonym wrzątkiem i odcedzamy. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno warstwę cukinii, pomidory które lekko solimy i przyprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem. W dalszej kolejności układamy kaszę kuskus, mięso mielone i cebulę

Smaki Ewy
Żurek z jajkiem na wędzonce 200

Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni ) jajka Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do wywaru(...)żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy ponownie do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Oddzielnie gotujemy jajka. Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na cztery części. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kiełbasa słoikowa 192

Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia ), odkładamy ok ½ kg ładnych kawałków i kroimy je na kostkę ok. 2 cm ( wkładamy do oddzielnej miski. Mięso zasypujemy solą peklującą do jednej miski(...)łyżkę do drugiej 1łyżeczkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( można zostawić na noc ). Następnego dnia część mięsa mielimy, łączymy z niezmielonym, dodajemy 100 ml zimnej wody, pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek i sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest od naszych preferencji. ( można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa

Smaki Ewy
Krupnik – zapomniana zupa 190

przepadałam...  Mimo to gorąco go Wam polecam. Składniki: 2 ½ l wody 3 marchewki 1 pietruszka 3 – 4 ziemniaki Kawałek korzenia selera 1 cebula Ok. 200 gram mięsa Niewielka ilość boczku wędzonego 100 gram kaszy jęczmiennej Liść laurowy Ziele angielskie Natka selera i pietruszki Sól, pieprz Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, szumujemy. W czasie kiedy gotuje się mięso, przygotowujemy

Smaki Ewy
Klasyczna zupa grochowa na wędzonce 846

grochu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam na chłodne dni. Składniki: 3 l wody ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. ) ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) ok. 250 kiełbasy typu śląska 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy(...)marchew, seler, pietruszkę, całą cebulę wkładamy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ewentualnie dodatkowo solą, pieprzem i sporą ilością majeranku ( ok. 2 łyżek ). Gotujemy do miękkości. W czasie gotowania wyjmujemy mięso i wędzonki, kroimy, obieramy i ponownie dodajemy do zupy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pomidorowy indyk z pieczarkami 119

inaczej. Składniki: 500 gram udźca indyka bez kości 250 gram pieczarek 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 łyżki ketchupu Czerwona delikata Sól Pieprz Czosnek granulowany olej Wykonanie: Mięso lekko przyprawiamy czerwoną delikatą, dodajemy łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki czosnku i ketchup. Całość mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania. Cebulę kroimy w plasterki, pieczarki na mniejsze kawałki ( mniejsze na połowę(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i pieczarki. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem do miękkości ( możemy dodać szklankę wody )Podczas gotowania sprawdzamy, czy mięso nie przywiera do patelni i obracamy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Nadziewana pieczeń wołowa 142

Sól, pieprz Wykonanie: 2 ząbki czosnku ucieramy z solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną majeranku. Nacieramy tym słoninę, owijamy w folię i zostawiamy do zamarynowania ( najlepiej na noc ). Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pozostałą solą, zielem angielskim i majerankiem. Warzywa obieramy. Jedną marchewkę kroimy w słupki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Słupkami marchewki szpikujemy mięso. Obkładamy pozostałymi warzywami(...)słupki pokrojoną słoniną i zrumieniamy na smalcu ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia do pieczenia, ponownie dokładamy warzywa, podlewamy bulionem, pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry, sos miksujemy, doprawiam solą i pieprzem. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy