mięso - 63110 przepisów (strona:1113/4208)

KOTLECIKI MIELONE Z CUKINIĄ 136

kotleciki z cukinią.Z powodzeniem możecie je zrobić dla dzieci,które nie przepadają za warzywami,cukinia nie jest wyczuwalna.Taka mała odmiana od tradycyjnych mielonych,polecam. Składniki:   50dag mielonego mięsa 1 cukinia 1 cebula 1 jajko przyprawy wg uznania: u mnie sól,pieprz,czerwona czubryca i suszone płatki chili Cukinię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jeśli(...)umyć i zetrzeć razem ze skórką.Posypać solą,odstawić na ok 20 min.W tym czasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.U mnie cebulka jest zazwyczaj mielona razem z mięsem w maszynce. Cukinię osączyć z soku,który puściła,połączyć z mięsem i cebulą,dodać jako i pozostałe przyprawy.Formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekana wołowina 198

łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę dodałam cebulę i pomidory. Piekłam 1 godzinę

ClauditteMissCooking
Sos ze szpinaku z kurczakiem, żurawiną i makaronem 177

ostatecznie i tak wszystko stworzy jedno danie. Na nasze danie dla 3 osób potrzeba nam: około 300 g makaronu na spaghetti, pełnoziarnistego.  300-400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka 400 g mrożonego szpinaku 1/3 szklanki mleka 100 g suszonej żurawiny  1-2 ząbki czosnku 3-4 liście świeżej szałwii (opcjonalnie)  zioła prowansalskie czosnek granulowany(...)oleju i osoloną wedle uznania, gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron, aż uzyskamy stopień al'dente.   Gdy nasz makaron zacznie się gotować na rozgrzaną patelnię wkładamy mielone mięso drobiowe, musimy je przysmażyć do złocistego koloru, uważajcie żeby go nie spalić. Na podsmażone mięso układamy szpinak, może być w całości zamrożony, możecie użyć świeżego, ale pamiętajcie aby go dobrze wymyć

Kuba Gotuje
Indyk w marchewce i pomidorach 225

pomidorowego 3 ząbki czosnku  2 szklanki bulionu  olej do smażenia sól do smaku  pieprz do smaku  tymianek do smaku  oregano do smaku  Wykonanie: Mięso wymyć i wytrzeć do sucha. Filet z indyka pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, oprószyć solą, pieprzem, sporą ilością tymianku i oregano- dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na minimum(...)części. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, przełóż cebulę i marchew i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj mięso i smaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej  2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw

Krakowskie smaki Ani
Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów 175

pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól i całość gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas zdejmujemy(...)szumowinę. Po 40 minutach dodajemy warzywa i zieleninę. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy warzywa, zieleninę i mięso. Dolewamy przetarte pomidory, całość zagotowujemy. Mięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy. Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy. Ponieważ ja lubię zupy bez śmietany, pomidorowej nie zabielam. Zupę podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Smacznego

Smak mojego domu
Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami 342

miski i lekko ubić z jajkami. Dodać sól, pieprz biały. Pokroić mozarellę w paski i dodać do masy. Wstawić do lodówki. Pokroić na połowę pomidorki. Umyć i oczyścić mięso, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa przyprawy - zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny. Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić.  Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kebab w chlebku pita 239

chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą(...)Sałatę siekam i odstawiam.  Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie. Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń.  Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 180

widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso z kurczaka drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić połowę w pół plasterki a drugą połowę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni(...)rozpuścić masło , dodać cebulę i podsmażyć , następnie  dodać pieczarki i mięso. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażać około 8 minut. Jajka roztrzepać , dodać śmietankę , pomysł na , usmażone mięso i starty żółty ser. Wszystko dobrze wymieszać i jeszcze przyprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą chilli . Wylać na podpieczone ciasto i zapiekać około 20 /25 minut Wierzch ma być

Sama słodycz i szczypta chili
Obiad po polsku. Mięsny vs Wegański schabowy. 207

pieprz olej/smalec Wykonanie: 1. Schab w temperaturze pokojowej pokrój na porcje. 2. Kotlety ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i dokładnie roztłucz kamieniem*/tłuczkiem 3. Zdejmij folię. Oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. 4. Przygotuj panierkę -jajko rozbełtaj w głębokim talerzu -na płaski talerz wysyp mąkę tartą 5. Opanieruj mięso. Bułka-jajko-bułka. 6. Na patelnię(...)wlej niewielką ilość oleju/wrzuć smalec. 7. Na mocno rozgrzaną patelni ułóż mięso 8. Po chwili zmniejsz ogień. Smaż 2-3 minuty z każdej strony *Bo w każdy prawdziwy facet ma tłuczek lub kamień... Ekspertem od schabowych jest P. Przepraszam Mamo. Dałaś przepis,no ale.... Ja wolę jednak smażyć boczniaki ;) Którą opcję wolicie

Fiolka w kuchni
Izmir Kofte 204

ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo(...)passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć z obu stron. Wyłożyć

Fabryka pomysłów
Pieczarki faszerowane mięsem i natką 213

jutrzejsze drugie śniadanie do pracy, ale tak ładnie pachniały, że zostały szybko spałaszowane ;) Składniki (na 6 pieczarek): pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance ) 100 g mięsa mielonego z indyka pół pęczka natki pietruszki małe jajko jalapeno sól pieprz olej Oderwać nóżki pieczarek. Wrzucić do malaksera. Pokroić natkę na kawałki. Wrzucić do malaksera. Z jalapeno usunąć gniazda(...)nasienne. Papryczkę w kawałkach wrzucić do malaksera. Ciastko pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Malakser włączyć na wolne obroty i miksować aż pieczywo będzie naprawdę drobne. Dorzucić mięso mielone. Zmiksować, aż składniki się połączą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do środka pieczarkowych kapeluszy włożyć łyżeczką farsz. Ułożyć papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia polanym łyżką oleju. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pierożki z mięsem. 190

Dzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni"  w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto(...)włożyć w folię i do lodówki przynajmniej na godzinę, karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy,  mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy

Kuchnia Beaty
pierś kurczaka z cukiną i makaronem 213

makaronu 1 cukinia 1 niewielki por 1 papryka 1 bakłażan 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól,pieprz pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą, oraz pieprzem i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojonego w plastry pora i szklimy(...)czasie wyjmujemy pierś kurczaka z lodówki i kroimy ją na niewielkie kawałki. Do zeszklonego pora dodajemy, drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy minutę i dodajemy  mięso kurczaka. Całość przesmażamy kolejne pięć minut i dodajemy pokrojonego   w kostkę bakłażana.  W oddzielnym, dużym garnku, gotujemy makaron. Mięso z warzywami dusimy pięć minut, później dodajemy pokrojoną w paski paprykę, c ałość

Miód i pieprz
KURCZAK MEGA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY – na ostro! 289

dziś mam dla Was przepis na kurczaka – takiego mega soczystego i mega chrupiącego! Jeszcze bardziej niż tego z KFC , którego tak polubiliście! Mięso zamarynowane wcześniej w jogurtowej marynacie z dodatkiem chili i czosnku , a potem panierowane w pokruszonej ( nie startej! ) bułce tworzy fantastyczne danie, które z całą pewnością każdemu posmakuje! Może nie jest dietetyczne i nie jest(...)dodajemy przyprawy, sól, pieprz, paprykę oraz chili i posiekany czosnek – wszystko razem dokładnie mieszamy i zostawiamy do zamarynowania. Bułkę kroimy w kosteczkę ( miąższ + skórka ), odrobinę solimy. Zamarynowane mięso odsączamy, a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i pokrojonej bułce – dociskamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Smacznego

Ostra na Słodko
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym i grzybami leśnymi. 204

Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem grubo zmielonym. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.Najlepiej na noc. Polędwiczkę przekrój pod skosem. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym lub smalcem (1,5 łyżki) Przed położeniem mięsa na patelni każdy kawałek potraktuj tłuczkiem, ale delikatnie. Smaż 3 minuty , nie dłużej. Przewróć na drugą stronę i dodaj posiekaną(...)jedną cebulę z ziołami( kilka listków liścia laurowego, szałwi i tymianku ). Zmniejsz ogień aby cebula się nie zjarała . Teraz smaż około 6 minut, nie odwracaj mięsa,dodaj trochę masła, jeżeli jest za sucho na patelni., zamieszaj ewentualnie w cebuli. Wstaw ziemniaki pokrojone w kostkę.Dosól! Po tym czasie wlej na patelnię śmietanę, posól do smaku. Jak masz dodaj również kurki

Pasje Jolki