mięso - 63110 przepisów (strona:1109/4208)

Spaghetti Bolognese po mojemu 163

nieco go okroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti  oliwa z oliwek(...)ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu  Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki oraz obrane ze skóry

Kuba Gotuje
Zupa serowo kalafiorowa 189

oliwy z oliwek • 1 pierś z kurczaka • przyprawy można dodać domową vegete Sposób przygotowania 1. • Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę Podsmażyć na oliwie wyciągnąć  z patelni mięso dodać por smażyć aż się zeszkli dodać potarte na grubej  tarce marchew pietruszkę wszystko razem chwilkę przesmażyć  przełożyć do garnka zalać wodą ok 2 l dołożyć kalafior Zagotować(...)zupę dodać mięso  gotować aż wszystko zmięknie doprawić ulubionymi przyprawami  ja dodałam domową przyprawę uniwersalną  2. Gdy warzywa i mięso zmięknie Dodać do zupy serki topione i śmietanę  gotować aż serki się rozpuszczą często mieszać Dodać posiekane zioła

W królestwie smaków Beaty
Spaghetti Bolognese po mojemu 172

nieco go okroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti  oliwa z oliwek(...)ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu  Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki oraz obrane ze skóry

Kuba Gotuje
naleśniki grillowane z mięskiem warzywnym... 224

szklanki, jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, marchew 2 średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku(...)może być gęsta tylko lejąca-jeśli trzeba to dodać mleka lub mąki tortowej, odstawić na 30 minut marchew, paprykę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać do mięsa, i pozostałych składników, dokładnie wymieszać z olejem i odstawić do lodówki aby mięso się zamarynowało smakami składników w rondlu podsmażać farsz mieszając co jakiś czas, gdy będzie gotowe wsypać tartą bułkę

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski z mięsem 222

Kiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane mięskiem. Wybrałam ostatnia opcje :) Dawno nie było, a uwielbiamy te kluseczki w naszym domu. Jest przy nich odrobinka pracy, ale jak ma się dodatkową parę rąk w dodatku w postaci męskiej to całość(...)dużo czasu :) Składniki na około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie...to proste !
Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami 253

charakter i smak ! Zdecydowanie :)   Składniki: udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko tyle, aby pokryć wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Możemy dodać kostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa(...)będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego  i podzielonego na części brokuła. Razem gotujemy ok 10 - 15 minut. Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy.  Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika, kleksami jogurtu oraz grzankami.  SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Fajitas z kurczaka 208

dodatki na osobnych talerzach. Dzięki temu biesiadnicy mogą sami nakładać sobie jedzenie na talerze i zwijać tortille. Smacznego Fajita – jest to rodzaj potrawy kuchni meksykańskiej składającej się z grillowanego mięsa podawanego na tortilli z cebula, papryką i innymi warzywami oraz dodatkami takimi jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser. Danie to było znane już w latach 30-tych XX wieku(...)pograniczu Stanów Zjednoczonych (Teksasu) i Meksyku, jednak ówcześnie przyrządzano je jedynie z wołowiny. Podobnie dziś fani tradycyjnej fajity podają ją jedynie z mięsem wołowym, a tortille z innym rodzajem mięsa uważają za osobne dania. Zdjęcia autora

Codzienne Gotowanie
Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem 172

trawy cytrynowej sól cytryna czerwona papryczka chili dymka olej  chlebek nan/ryż Drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć na oleju, aż cebula będzie miękka.  Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości.  Mięso dodać do przesmażonej cebuli, smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać curry, sól i cuker, dolać(...)gotować na małym ogniu około 10-15 minut.  W międzyczasie na drugiej patelni przesmażyć ziemniaka, (można delikatnie posypać go niewielką ilością tymianku) gdy się zrumieni, przełożyć go do mięsa, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut aż wszytko będzie miękkie.  Podawać z chlebkiem nan lub ryżem. Curry nałożyć na talerz, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili, dymką oraz

Codzienne Gotowanie
Kotleciki z indyka z buraczkiem i fetą 233

moje ulubione składniki - buraczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały(...)ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz  Przygotowanie : W misce wymieszać mięso, buraczek (pokrojony w drobną kosteczkę), koperek, pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta jest dość słona). Dodać fetę, a jeżeli masa mięsna jest zbyt sucha dodać odrobinę wody. Wilgotnymi rękoma formować kotlety. Ponieważ nadal staram się nie jeść

Codzienne Gotowanie
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 237

aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu(...)części.  Gdy bakłażan będzie upieczony, wyjąć go z piekarnika i pozwolić mu nieco ostygnąć. Następnie delikatnie wydrążyć nieco miąższu (około połowy - 3/4) nieco go rozdrobnić i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć farsz do bakłażanów.  Na blachę wlać sos i wrzucić pokruszone laski cynamonu. Przykryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym -przepis 256

cicho. Już szybko nadrabiam. :) Dziś będzie ulubione danie mojego męża. Ryż z sosem słodko- kwaśnym. Piszę ryż, gdyż mimo tego, że uwielbia mięso, w tym daniu mogłoby kompletnie nie istnieć. Połączenie kilku składników daję nam wyśmienity smak słodko- kwaśny. Kolejnym atutem tego dania są kolory oraz różne formy i konsystencje składników. W sam raz na jesienne zachmurzenie oraz zimno. SKŁADNIKI(...)naszego sosu. Całość chwilę podgotujemy do połączenia wszystkich smaków. Tak przygotowany kurczak z naszym sosem podajemy z naszym ulubionym ryżem, posypujemy świeżym szczypiorkiem, można zajadać.  Mój M uwielbia mięso, ale do tego sosu mogło by mięso nie istnieć. Stoi z łyżeczką i wyjada sos z garna. :) A może Wy macie ulubione danie, które namiętnie wyjadacie z garnka? Chętnie poczytam

Basia w kuchni
Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami 560

lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze cząstki. Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków, Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki, na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny

Wanilia i Kardamon
Roladki z indyka faszerowane paluszkami surimi 191

SKŁADNIKI: 400 g mięsa z indyka (sznycle 4 szt.) 8 paluszków surimi 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżeczka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy myśliwskiej  oscypek - warkocze (kilka serowych nitek) PRZYGOTOWANIE: Sznycle należy rozbić tłuczkiem aby stały się cienkie. Należy jednak uważać aby nie uszkodzić struktury mięsa. Mięso z jednej strony natrzeć musztardą wymieszaną z kolendrą, położyć

ClauditteMissCooking
Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem, kurczakiem i grzybami Mun 284

Sałatka z mojego ulubionego ryżowego makaronu o łagodnym smaku, z nutą curry, słodkim ananasem i kurczakiem. Pyszna:) Składniki: paczka (20 dkg) makaronu ryżowego cienkie nitki 40 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka kukurydzy słoiczek kiełków fasoli Mung puszka ananasa garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g) łyżeczka curry sól do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa(...)Oczyścić z ewentualnych zgrubiałych części i gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na cienkie paski. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić na krótsze kawałki. Mięso pokroić na cienkie paseczki, dodać sos sojowy, curry i sól do smaku. Usmażyć (ok. 3-4 minuty). Przestudzić. Dodać do makaronu razem z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem, grzybami

Maślane ciasteczko