Moja przygoda z daniem zaczęła się od wielkiego zdziwienia, kiedy to kawałek zimnego, ziemniaczanego placka dostałam do kawy (w jedenej z kafejek w Barcelonie)! Pomyślałam wariacto
Mama z miastawyjąć mięso z brytfanki i pozostawić na 10 min. do ostygnięcia, po czym pokroić w plastry jak na zdjęciu Wymieszać keczup z sosem powstałym w czasie pieczenia mięsa , zagotować, jeśli trzeba doprawić do smaku i polać nim roladę. Temp. pieczenia 160-180 *C, około 70 min. Tę pieczeń można też przyrządzić na kuchence na wolnym ogniu. Wówczas trzeba(...)opadniętą szczeną...Sama jeszcze nie zdążyłam zrobić. Jak dla mnie nie jest to "prosta potrawa", ale smaczna, stąd ten przepis na moim blogu... Adam podpatrzył przepis z książki "Domowe obiady dla całej rodziny" ( z niemieckiego przełożyła Aldona Zaniewska
Proste Potrawysoczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej
VioletoweKucharzenieParę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na schab w sosie własnym , który możecie przygotować w zwykłym garnku. Jeżeli cenicie swój czas i lubicie aromatyczne sosy to
UgotowaćDzisiaj na obiad świetna alternatywa dla steków wołowych. Jeżeli lubisz mięso, a niekoniecznie przepadasz za rybą, ten obiad Cię powali na łopatki. Ryby jeść trzeba! I koniecznie spróbuj, za nim powiesz, że nie lubisz. Porcja dla 2 osób Składniki: 2 steki z tuńczyka (grubość ok 2 cm, waga jednego ok 180g) oliwa sól i pieprz Ciekawe rozwiązania
Niezły Młynekniedzielę na obiad zrobiłam gulasz wołowy. Jem w sumie niewiele mięsa i jeśli robię cokolwiek mięsnego na obiad, to bardziej ze względu na męża i dzieci. Oni są wyjątkowo mięsożerni. A ja mogłabym poprzestać na plasterku dobrej szynki w kanapce, a zamiast gulaszu do kaszy, wolę samą kaszę ze szklanką zimnego mleka. Czytaj więcej
bistro mamaobiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka słodka 1-2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz odrobina mąki Mięso umyć
UgotowaćSkładniki : batat fasola filet z kurczaka olej lub masło do smażenia ulubione zioła do kurczaka sos chili tajski Przygotowanie : Fasolę i batat ugotować Filet z kurczaka
Proste PotrawyDzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis z użyciem szybkowaru - schab w sosie pieczarkowym. Danie idealne na niedzielny obiad. Jeżeli macie schab, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe to wypróbujcie poniższy przepis. Jeżeli nie macie pieczarek to możecie spróbować przygotować schab z warzywami lub w sosie własnym. Składniki: co najmniej 0,5 kg schabu 100 g pieczarek, np. brunatnych(...)czerwonej cebuli (lub 1 mała) sól, pieprz papryka słodka mąka pszenna 100 ml śmietany 30% olej do smażenia Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić z obu stron (solą, pieprzem oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić
Ugotowaćcebulką dymką i korniszonami, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę :) źródło: niezawodna książka „Gordon Ramsay
Moja Delicjapotrawka to efekt "sprzątania" zamrażarki :) a przy tym doskonały sposób na szybki obiad. Szczególnie jeśli do jej przygotowania użyjemy mięsa z rosołu - wtedy to już ugotuje się ekspresowo :) wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym :) może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :) Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę(...)litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad). Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus i w tym momencie możemy zestawić garnek, ponieważ
Kolorowy Przepisownikskładniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,
Proste PotrawyDzisiaj dwa kulinarne święta, dzień rogali marcińskich i dzień gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się
Bernika - moj kulinarny pamietnikZrazy z tego przepisu są naprawdę kruche i mięciutkie, a sos jest bardzo aromatyczny. Danie to należy do pracochłonnych, ale od święta warto się "pomęczyć", aby zjeść iście królewski obiad 😉 U nas w domu zawsze były podawane z kaszą, najczęściej gryczaną. A Wy z czym podajecie zrazy? Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny(...)smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w słupki. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mięso myjemy i osuszamy. Zarówno wołowinę, jak i wieprzowinę kroimy na 4 plastry mniej więcej równej grubości - razem powinniśmy mieć 8 plastrów mięsa. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej
Kuchnia MagdaLenyPulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem…
UgotujmyTo.plSkładniki : filet z kurczaka 4-5 średnich pieczarek 2-3 plastry sera żółtego pół średniej papryki - u mnie żółtej ewentualnie 2-3 suszone śliwki - wcześnie je
Proste Potrawy