cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy suszonym oregano. Całość mieszamy. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które
Kredowe Menujeść. Nie tylko suszone i marynowane ale i smażone. Zachęcam do przygotowywania samodzielnie takich grzybów podczas jesiennych zbiorów, bo teraz smakują one równie wyśmienicie. SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Uformować mięsne kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru. W garnku zagotować bulion
Kuchnia w opałachgołąbków. Myślę, że taka forma jest wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu. A smak, mmmmm pycha. Cały farsz nabiera aromatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki umyć i usunąć z nich
Kuchnia w opałachbędziesz się nudzić. Danie składa się z kilku elementów. Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną
Gotuj z NatkąPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki". Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych
Kuchnia Pełna Pasjisię bardziej aromatyczna. Przekonacie się już po otworzeniu słoiczka :) Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 0,5 szklanki wody - przyprawy: majeranek, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól, zioła, - przyprawa do pasztetów Mięso mielimy i wyrabiamy z przyprawami i wodą. Napełniamy nim słoiczki, zakręcamy i gotujemy prze 2 godziny. Prosty i bardzo smaczny pomysł na inną wersję kiełbaski
Zdrowie na języku :Pdań i nadal będą się super prezentować. Kotleciki wyszły pyszne! Aromatyczne i lekko ostre za sprawą świeżej bazylii i świeżej papryczki chili. Polecam! Składniki: - 200 g chudego, mielonego mięsa wołowego - pół świeżej papryczki chili - kilka listków świeżej bazylii - pieczarki w zalewie Barmar - 1 białko - 3 łyżeczki otrąb (u mnie gryczane) - sól, pieprz Chili i bazylię należy drobno pokroić. Mięso
Zdrowie na języku :PZapraszam :) Moja rodzinka uwielbia sosy więc swoje Chilli Con Carne przygotowałam w wersji rzadszej .Składniki :Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe .1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów2 cebule1 papryka czerwonaOkoło 3 szklanek bulionu wołowego
Sama słodycz i szczypta chiliMakarony są czymś co cieszy wśród mojej gromady zawsze ogromnym powodzeniem. Spaghetti bolognese to coś co zawsze znika, niezależnie od apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci
Magiczna kuchnia DariiDo gustu najpierw przypadła mi nazwa, a później przepis znaleziony u Nigellissimy.Mizza wyglądem przypomina pizzę, ale jak początek nazwy wskazuje - zamiast drożdżowego ciasta mamy mięso mielone.To
bistro mamaSiostra zapiekanka popularnego w Anglii "Sheperd's pie".Wystarczy zamienić ziemniaki na makaron i nowe danie z mięsem mielonym gotowe.Odwołuję się do kuchni angielskiej nie bez powodu. To właśnie stamtąd przywiozłam przepis na Greek Pasta Bake.Uwielbiałam czytać angielskie magazyny kulinarne,oglądałam je z namaszczeniem, a rodzina, u której pracowałam nie przywiązywała do nich zbyt
bistro mamaDanie, które powstało w pewien deszczowy dzień, kiedy nie mogłam wyjść na zakupy. Zmuszona do siedzenia w domu, przejrzałam zawartość szafek, lodówki zamrażarki. Nic do siebie
bistro mamatyle mi bliski, że pokusiłam się o degustację. Były to naleśniki z mięsem i warzywami. Naleśniki, które wyglądały jak naleśniki. Nadzienie zgodnie z opisem z mięsem i warzywami. Mięso mielone, solidnie przyprawione curry i złagodzone śmietaną. Nie porwała mnie ta kompozycja, a i porcja była taka, że zmęczony wędrowiec zdecydował się wtedy na zamówienie kolejnej potrawy, bo wbrew
W kuchni wieczoremkojarzył ze sceną z filmu "Zakochany Kundel" a Wam? Zapraszam na Spaghetti Bolognese" Składniki na 4 porcje słodka cebula 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego 500 ml przecieru pomidorowy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonej bazylii 2 ząbki czosnku duże opakowanie spaghetti 150 g startego parmezanu
Słodkie Przyjemnościbyć przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :)Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwekMała cebulka ½ liścia selera naciowego 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa ząbek czosnku kilka listków tymianku i szałwiiduże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny
Słodkie Przyjemności