mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:647/1172)

Udka ketchupowo-majonezowe 517

Składniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz

czarrna od kuchni
pasztet z mięsa rosołowego 128

cebula - gałka muszkatołowa, imbir do smaku - 100g masła Wykonanie: Zmielić mięso przez maszynkę dwa razy, namoczyć bułkę w zimnym rosole, a jak nie ma to w zimnym mleku, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać wszystkie składniki (oprócz masła) wyrobić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu położyć masło i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem 120

dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy. Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Majonez, ketchup, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę dokładnie łączymy, polewamy ryż. Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
Kurczak w galaretce owocowej 125

piekarniku, a następnie upiec w piekarniku. Ja udka piekłam w 180st, około godziny. Brzoskwinie z puszki osączamy. Robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy przestygnie wkładamy do lodówki, ale musimy uważać żeby za bardzo się nie zsiadła. Upieczone udka studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i kroimy go w dowolne kawałki. Brzoskwinie z puszki osączamy

Państwo Wojtczuk gotują
Tarta z burakami i serem feta. 130

dziś proponuje Wam tarte właśnie z burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli    Składniki na nadzienie; 2  ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej  15 dag sera feta sól, pieprz , słodka czerwona

Radość kipiąca uśmiechem.
Rolada z polędwicy z suszonymi śliwkami 149

włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso rozłożyć,na całej długości ułożyć  suszone śliwki. Zawinąć roladę i spiąć w kilku miejscach wykałaczkami. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć polędwicę po kilka minut z obu stron. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię do pozostałego po pieczeniu tłuszczu wlać wino,podgrzać,wypłukać zawartość patelni i podlać polędwicę

Kolorowa kuchnia Elki
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 111

farszu kapuściano-pieczarkowego, na to łyżkę mięsa i po całej pieczarce. Posypać natką pietruszki. • Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć aby się skleiło i wyciąć radełkiem ładne kwadraty. • Widelcem ozdobnie docisnąć brzegi pasztecików. • Z resztek ciasta zrobić ozdoby, przykleić na roztrzepane jajko i posmarować całość jajkiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

To co kocham
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM I RUKOLĄ 131

Pieczarki myję i kroję w kostkę lub plastry. Dodaję do mięsa s.. Smażę ok 3min.Mieszam. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam. Ciasto dzielę na 2 części. Ciasto rozwałkowuję cienko. Blachę polewam olejem i posypuję bułką tartą. Ciasto przekładam na blachę. Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym. Posypuję przyprawami i mozzarellą. Dodaję farsz. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Wymiar mojej blachy

Gotowanie Patki
Roladki z polędwiczek wieprzowych 216

patelni mocno rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczki z każdej strony. Rumiane mięso zdjąć z patelni. Do zachowanego wywaru z grzybów dolać tyle bulionu, aby było w sumie 1,5 szklanki płynu i wlać na patelnię zeskrobując z dna wszystkie aromatyczne resztki. W sosie ułożyć polędwiczki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia 20 minut. Po 10 minutach przełożyć polędwiczki

Posadzone i zjedzone
Papryka faszerowana 157

oliwie. Dodać mięso, paprykę słodką i ostrą. Podsmażyć, aż mięso zmieni kolor. Zalać pomidorami, gotować 15 minut. Dodać ryż, kukurydzę, starty ser grana padano. Wymieszać wszystko i doprawić  solą. Połówki papryki nadziewać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na każdej papryce położyć kawałeczki mozarelli

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką 90

Kolejna bezglutenowa, wytrawna tarta - tym razem z mięsem (polędwiczką i słodką, młoda marchewką). Danie bardzo smaczne, syte a jednocześnie delikatne. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: ciasto:  180 g bezglutenowej mieszanki chlebowej NUTRI FREE per pane (klik) 130 g  masła    1 jajko 1/2 łyżeczka soli farsz: 300-400 g pieczonej polędwiczki wieprzowej 2 marchewki 200 g jogurtu greckiego

Kuchnia bezglutenowa
Kopytka z dynią 128

ugotowanych ziemniaków 0,5 kg pure z pieczonej dyni hokkaido ( poradnik: jak przygotować pure ) 2 jajka około 2 szklanek mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Dodatkowo: masło świeży tymianek lub rozmaryn  Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ). Zmielone ziemniaki

kolorowotorcikowo
Gołąbki z młodej kapusty 89

Odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
Łopatka duszona z bazylią i białym winem 126

ząbków czosnku kilka łodyg selera naciowego olej kokosowy Przygotowanie Mięso z każdej strony mocno podsmażyć na oleju kokosowym. Podpaloną na ogniu cebulę, czosnek, seler naciowy, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie włożyć do brytfanki. Podsmażoną łopatkę przełożyć do brytfanki, posypać przyprawami.. wlać wino i wodę. Dusić w piecu przez ok 2,5 godzin w 150 st C.. Smacznego

Gaździnka warzy
KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA 252

Wielkanoc to taki czas, gdy na naszym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Ja, jak zwykle staram się znaleźć zamienniki czerwonego mięsa i w tym roku

Markowy smak
Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem 126

Kuskus świetnie smakuje w połączeniu nie tylko z mięsem, ale i z owocami czy warzywami. Moje ulubione połączenie kaszy kuskus na słodko znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Moja smaczna kuchnia
Sałatka brokułowa z jajkiem 20797

Znana i przez sporo osób lubiana jednak z e względu na sos czosnkowy ma też swoich przeciwników . R obi się ją na prawdę szybko i n

Ala piecze i gotuje
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 219

cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży podlewamy mięso winem (opcjonalnie), a gdy wino odparuje dodajemy pomidory z puszki. 4. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana

W kuchni Katie
Papryka z farszem meksykańskim 131

pół twardo. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym, odsączoną fasolą i zmiksowanymi pomidorami. Przyprawiamy do smaku. Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy ok. 1,5 godz w temperaturze

e-PrzepisyKulinarne
Zupa curry z kurczakiem i grzankami! 191

oliwek - pierś z kurczaka - 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 500 ml wody - 100 ml śmietanki 36% - olej sezamowy - kilka kromeczek bagietki - pistacje - pasta curry green - chili WYKONANIE: Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę, dość sporą kostkę. Mięso obtaczamy w przyprawie curry. W dużym garnku, na maśle i oliwie

SMYKWKUCHNI
Gołąbeczki w kapuście pekińskiej z sosem pomidorowym 129

zagotować trochę wody i partiami sparzyć liście, nie gotować. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem. Brytfankę nasmarować oliwą. W liście kapusty zawijać po po 1 pełnej łyżeczce nadzienia i układać rzędami. Składniki na sos wymieszać  wodą. Oblać gołąbki w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st piec ok 40 min Podać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
,,De volaille z serem i szynką” 289

masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy

Podróż w kulinaria
Kurczak orzechowy – nadziewany 92

przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem ( trudno określić dokładnie ilość, gdyż mięso mielone może być już solone ). Na koniec dodajemy jajko. Całość mieszamy. Kurczaka zszywamy w taki sposób aby powstała duża kieszeń, pozostawiamy kawałek do nakładania farszu. Po włożeniu farszu, zszywały do końca. Kurczaka przyprawiamy z wierzchu solą i papryką. Pieczemy w temp. 190 o C w zależności od wagi

Smaki Ewy
Zapiekanka ziemniaczana z warzywamy i wędzonym kurczakiem 216

dodajemy do pieczarek. Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, farsz pieczarkowo-paprykowy, kurczak wędzony. Na wierzchu polewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem z solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp. 170*C ok. 30 minut. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Kalarepy nadziewane białą kaszą gryczaną i kozim serem 197

skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Mięso i pomidora połączyć z kaszą i startym kozim serem. Trochę sera odłożyć do posypania na wierzch. Tak przygotowanym farszem napełnić z górką wydrążone kalarepy. Ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Papryka faszerowana 135

wycinając kapturek. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek (Dusić ok 5 minut). Pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.Do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać. Paprykę skropić oliwą z oliwek, aby nie wyschła podczas pieczenia. Papryczki wypełnić farszem i piec ok 40 minut w temperaturze

ChilliJemy
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 237

jest  delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru do pieczenia, masa lepiej z niej odchodzi, szczególnie gdy dodatkowo posmarujemy

Kuchenne aromaty
Quiche ze szpinakiem 169

drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną. Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło. Quiche nigdy nie jest słodkie. SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
SCHAB W ZIOŁACH I SAŁATKA Z MOZZARELLĄ! 238

tylko aby odlewać wodę, która się będzie wytwarzać z mięsa). Schab najlepiej zasypać ziołami wieczorem a następnego dnia na obiad będzie idealny.  Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek, połóż gałązkę tymianku. Smaż schab z każdej strony po 2 minuty (Ważne aby nie przewracać schabu w trakcie pieczenia, wtedy wyjdzie Wam twardy, smażymy jedną stronę zamykamy

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z Ugotowanych Warzyw 177

Przygotowanie zapiekanki z ugotowanych warzyw jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw użytych do ugotowania rosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam

Mama Gotuje
Kurczak tandori 155

Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym

Gosia gotuje
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 122

białko ryb przyswaja się w 97 %, podczas gdy białko mięsa w 70-80% poprawiają zdolności umysłowe oraz pamięć i wiele, wiele innych ;) Nie bójmy sie ryb, ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy je 2-3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane na parze, pieczone, duszone bez tłuszczu i grillowane. Rzadziej wybierajmy te smażone

Powiedz dietom nie
Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, rucolą, kiełkami i ogórkiem konserwowym 209

drogą! Składniki (na dwie porcje): 4 kromki razowego chleba (piekę sama :)) 150 gram piersi kurczaka (marynuję w soli, pieprzu i przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej

Mango Papaja
Faszerowane bakłażany 158

podpiec w piekarniku, żeby zmiękła im skórka. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i ziemniaki.  Wszystko mieszamy i napełnimy nimi bakłażany. Na wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią.  Formę smarujemy olejem i możemy podlać odrobiną sosu pomidorowego, żeby nam sie nie przypaliły bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez

Zainspiruj się kuchnią
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą 197

łyżeczki mielonego pieprzu cayenne - świeżo mielony pieprz - szczypta soli Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy na noc do marynaty.     Następnego dnia obsmażamy polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem, chwilę smażymy. Polędwiczki z cebulkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni

Sajkofanka smaku
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami 234

wysmarować masłem) układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą, pieczarki, ziemniaki, mięso...itd. aż do zakończenia składników. Ser zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Po czym ser ze śmietaną wyłożyć na wierzch zapiekanki Piekarnik nagrzać do 200 C. Zapiekankę wstawić na środkową półkę i piec 20 min. pod przykryciem. Kolejne 20 min. piec bez przykrycia

IMPRESJA SMAKU
Calzone 28672

mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego

kulinarnyswiatdomi
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 179

pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy ok. 15 min. Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy. Papryki przekrawamy na połówki. Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min. Trzemy na tarce ser i mieszamy

Ostra na Słodko
Domowy sos barbecue 225

Wariacja na temat sosu BBQ.  Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1452

mięsa. Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na szerszą część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez

Taste Of My Day
Pierś z kurczaka w cieście majonezowo-musztardowym 357

kurczaka  przyprawa  udko pieczone Składniki na ciasto:  2 jajka  2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej  2 łyżki majonezu  2 łyżki musztardy  wegeta Pierś  z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie i  odstawić na 1 godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć

Moje domowe kucharzenie
Smaki Turcji: papryka faszerowana 263

osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń i gniazda nasienne, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, każdą paprykę wypełnić farszem, przykryć wierzchołkami. Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż papryka

Gorący kąsek
Pulpeciki z brukselką 153

rozdrabniamy widelcem (można też zmielić ją razem z mięsem). Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt mokra dosypujemy trochę bułki tartej. Formujemy placki, którymi oblepiamy brukselkę, obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 º przez około godzinę

Gotuj z Misiem
Roladki z kurczaka z greckim farszem 371

filet tak aby od brzegu było około 1 cm mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie się wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano. Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne

Czerwona Porzeczka
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 712

zdrowego. Wśród fast food'ów wypatrzyłam restaurację Stary Młyn i wiedziałam, że muszę tam zjeść obiad :-) Było bardzo miło i pysznie, na pewno tam wrócę !   Wytrawne pierogi z pieca Ciasto: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź mieszanka: 400 g żytniej razowej i 100 g pszennej; 250 ml mleka 2%; 2 łyżki masła roztopionego bądź oliwy z oliwek(...)mięso, przyprawiam i farsz gotowy. Nigdy nie liczę ile minut to trwa, po prostu zrób to intuicyjnie :-)        Wyrośnięte ciasto na pierogi wyrabiam w dłoni: odrywam małą kulkę i formuję płaski krążek. Następnie dodaję farsz i sklejam widelcem :-)         Po ułożeniu wszystkich pierogów na blasze, smaruję je żółtkiem i posypuję koperkiem. Do rozgrzanego pieca

Życie na widelcu
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 113

blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy, plasterki mogą nachodzić na siebie. Oprószyć je solą i pieprzem i skropić delikatnie oliwą z oliwek. Wstawić na górną półkę piekarnika i grillować ok 6-7 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6-7 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe(...)smażymy. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. sos beszamelowy: Z mąki i masła smażymy jasną zasmażkę, rozprowadzamy zimnym mlekiem, wlewając je stopniowo i cały czas

Prosto i Smacznie z Anetą
Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach 132

tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu z obu stron. Układamy je na ziemniakach i cebuli. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (do ładnego zrumienienia ziemniaków i mięsa

Kolorowy Przepisownik
TAURUS 114

zakładu. Budowa rozpoczęła się w 1992. Przez kolejne lata zakład rozrósł się wielokrotnie. To, co zobaczyliśmy po przyjechaniu na przyzakładowy parking, to duży nowoczesny zakład przetwarzający około 20 ton mięsa dziennie. Cała nasza blogerska wycieczka zaproszona została do gabinetu właściciela, gdzie z w gablotach znajduje się imponująca kolekcja nagród, wyróżnień, pucharów i medali. Na zdjęciu dumny (bo ma, z czego(...)produktów garmażeryjnych. - Nagrody w konkursie na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2007 za szynkę swojską pilzneńską, Perła 2008 dla golonki podkarpackiej z Pilzna i Perła 2010 za pasztet pieczony z dziczyzną, Perła 2011 za kiełbasę swojską pilzneńską. - Znak PDŻ (Poznaj Dobrą Żywność) szynki swojskiej pilzneńskiej, kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, polędwicy paradnej i kiełbasy wachmistrza drobiowo - wieprzowej. 15 produktów jest

królestwo garów
Schab pieczony w mleku 132

jaką Wam dziś przedstawiam. Zalety tego schabu? Soczysty, kruchy, smaczny, robiący się właściwie sam ;-) nic dodać, nic ująć... Pamiętajcie tylko, by czosnek był polski, nie chiński, bo tego w pieczeni zupełnie nie czuć... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu  4 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżki soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz (ilość(...)schab z każdej strony (wystarczy, że powierzchnie tylko się "oparzą" gorącym tłuszczem), a następnie przekładamy go na cebulę. Całość zalewamy mlekiem, tak by było go do 2/3 wysokości mięsa. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Upieczony schab możecie wyjąć z naczynia, ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki, by stępiał i łatwiej było

Czary - gary w kuchni
Pojemniki plastikowe 135

Przed nami najwspanialszy czas w roku, Boże Narodzenie. Zanim zasiądziemy do stołu, czeka nas spore wyzwanie. Sprzątanie kuchni, aby z przyjemnością później gotować, piec, lepić pierogi i dekorować pierniczki. Co zrobić, aby czas przygotowań do Świąt przebiegał w spokoju i porządku, pomimo ilości produktów i nawału pracy? Nawet najmniejsza kuchnia, jeśli jest mądrze zorganizowana, będzie przyjemnym pomieszczeniem do pracy(...)walki z brzydkim zapachem w lodówce to już przeszłość. Pojemniki próżniowe Dafi Vacuum posiadają silikonową uszczelkę, która gwarantuje wyjątkową szczelność. W takich pojemnikach można przechowywać nie tylko owoce, warzywa, mięsa i wędliny, ale także produkty mleczne i moje ulubione, miksowane niemal codziennie koktajle. To doskonale rozwiązanie dla każdego, który ceni porządek w lodówce. Na jakich zasadach działają takie pojemniki

Moja smaczna kuchnia
Blue Cactus – recenzja restauracji 132

świata w Warszawie jest amerykańska Tex Mex. Paradoksalnie jest to jedna z najstarszych kuchni jakie można było tu zjeść i dość dopasowana do polskich gustów, gdzie ceni się grillowane mięso. Matecznikiem tych smaków jest Blue Cactus, restauracja na Mokotowie, która istnieje już od 20 lat. Do tej pory znałam to miejsce głównie z hucznych imprez firmowych w Iguanie, więc(...)papryczkę habanero (ogień, tylko dla fanów pikantnych smaków), quesadillę, czyli tortillę z serem oraz pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież nie przyszłam do amerykańskiej knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu

Ugotowane pozamiatane
Produkty Blue Dragon - testowanie 127

pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata.  W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak doskonale skomponował się z mięsem(...)kurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka kokosowego Dodatki: 2 woreczki ryżu Przepis: Kurczaka umyć i osuszyć czystą ściereczką. Następnie mięso nacieramy jedną łyżeczką przyprawy masala chicken, 1 łyżeczką pieprzy czarnego oraz jedną łyżeczką soli i marynujemy w przyprawach przez godzinę. Do rondla dodajemy 3 łyżeczki oleju i smażymy kurczaka

Emcia Pichci
Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie. 234

powinna przykryć w połowie mięso). Pałki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Chrupiące pałki z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego .  Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Smacznego

Słodkie okruszki
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1817

cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy mak do dekoracji Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i kawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem - dodać jajka oraz śmietanę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić przez 1-2 godz(...)suchy mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie (co najmniej przez 1 godz.), ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak oraz aromat lub ekstrakt migdałowy (lub inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie

Smakołyki Bereniki
Pieczona frittata z warzywami i szynką 2654

Wasz mężczyzna twierdzi, że nie ma obiadu bez mięsa to znaczy, że jeszcze tego nie wie. Po x latach wreszcie przyznano mi rację, że warzywa mogą być smaczne, a mięsa wcale nie musi być w obiedzie, ewentualnie jako niewielki dodatek. Byle tylko ta teoria pozostała teraz na dłużej. A jak tam Wasi mężczyźni kontra warzywa? A może są panowie, którzy(...)Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami.  Dodać starty ser żółty i podsmażone warzywa z szynką. Ewentualnie jeszcze posolić i popieprzyć.  Masę jajeczną przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania