Makiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików
Słodka Stronamięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista (γεμιστά - czyt. jemista)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki (σαγανάκι) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki
Chilli Czosnek i Oliwamakaronu. Ilość pesto przygotowana z poniższych składników wystarczy na 3 porcje makaronu. SKŁADNIKI Liście bazylii (1 doniczka) 1 ząbek czosnku 25 gram startego parmezanu 2 czubate łyżki orzeszków piniowych 60 ml oliwy z oliwek extra virgin sól morska – odrobiona pieprz świeżo mielony WYKONANIE Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodając sól morską pamiętajmy że parmezan jest słony
OstryKęsłyżek oliwy smakowej np. z chili * makaron * natka pietruszki Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Ułożyć na talerzach. Ma oliwie usmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać mieszankę warzyw. Poddusić do miękkości. Na masło wrzucić pieczarki, poddusić. Wszystko połączyć. Wyłożyć na talerze. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ozdobić posiekaną natka pietruszki
Magiczne Życie Martysmakują wyśmienicie. Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, ¼ świeżego brokułu, 50 g zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki(...)niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Kuleczki obtaczamy w czarnym sezamie. Brokuły gotujemy na parze. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al. dente i odcedzamy. Makaron łączymy z pesto, dodajemy różyczki brokuł, kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Całość ozdabiamy listkami bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiobiadu z makaronu się zabieramy. 🍴🍜 Na al dente zawsze go gotujemy i na różne sposoby podajemy. Szybko, tanio, bez wielkiego kombinowania i już można zabierać się do zjadania. Polecam wypróbować, a czas zaoszczędzony na przyjemności zachować. 💏💓💃💪 Składniki na ok. 3 porcje: pasta: 100 g zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżeczki kaparów, pieprz czarny mielony do smaku(...)miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na suchej patelni prażymy słonecznik, (4 łyżeczki pozostawiamy), który dodajemy do przygotowanej pasty. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Pastę podgrzewamy na patelni i dodajemy do niej makaron, delikatnie mieszamy tak, aby pasta obtoczyła makaron. Spaghetti podajemy z świeżą rukolą
Moniki Smakołykimówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki(...)masła ok. 10 suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy
Kulinarna Pokusaporcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta i zielona) * ostra papryczka- 1/2 szt. * marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- do posypania * czarny sezam(...)głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy, przełożyć mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać pokrojone warzywa wraz z czosnkiem i smażyć 5 minut- często mieszając. W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego, dodać orzeszki ziemne oraz imbir i całość ponownie podsmażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotową chińszczyznę posypać
Kraina Miodem Płynącaproponuję pasztet z kaczki z pistacjami. W skład pasztetu wchodzi cała kaczka – razem ze skórą i tłuszczem, dzięki czemu pasztet nie jest suchy, dodatkowo jest trochę mięsa mielonego i wątróbki, oraz pistacje, które nadają fajnej, lekko chrupiącej struktury. Mięso jest przed upieczeniem surowe, więc inaczej niż w naszym klasycznym polskim pasztecie i całość się lekko kurczy podczas gotowania(...)cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny orientalny rosół z kaczki gotowy. Pasztet z kaczki z pistacjami Drukuj Prep time 30 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 30 min Pasztet z kaczki na sposób francuski. Z dodatkiem mięsa mielonego, wątróbki i pistacji. Author: Cooking for Emily
Cooking for EmilyPożywne danie - w sam raz na obiad. Można je podać z makaronem lub ziemniakami - u mnie tym razem w pierwszej wersji. Składniki:Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pieczarkowy: 10-15 szt. pieczarekpół dużej cebuli0,5 l bulionuziele angielskieliść laurowy3 łyżki mąkiśmietana(...)minut. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju.Pulpeciki rzucić do sosu i pogrzać. Podawać z makaronem lub ziemniakami. Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy
Pasja Smakuduże porcje): 500 g mielonej łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka naturalnej Vegety (warzywa i przyprawy, bez glutaminianu sodu i soli) 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku 1 duża cebula 1 kg marchewki 70 g koncentratu pomidorowego pół płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 3 czubate łyżeczki oregano 1 duży ząbek czosnku makaron spaghetti
Smak mojego domuzmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem z makaronem i studzimy. Do wystudzonego farszu wbijamy jajko i mieszamy całość, najlepiej dłonią. Naszykujcie płaski garnek lub patelnię z ciepłą wodą i czystą bawełnianą ściereczkę. Ściereczkę należy lekko zwilżyć(...)kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU
Karo in the Kitchenpiersi kurczaka 150 g makaronu gryczanego soba 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 papryczka chili (ostra) 1 łodyżka trawy cytrynowej 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 dymka 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sól morska, świeżo mielony pieprz Do posypania: Pokrojony szczypiorek Przepis(...)dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do zupy dodajemy makaron soba i gotujemy ok 5 minut do miękkości. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem świeżego szczypiorku. Po zjedzeniu zupy w te upały pragnienie idealnie ugasi zielona herbata marki SOTI Natural
Emcia Pichcizdecydowanie Wam je polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego (drobnego) 250 g 1 główka młodej kapusty + sól do gotowania 12 dużych pieczarek około 150 g kiełbasy jałowcowej* 2 małe kiełbasy śląskie* 1 duża czerwona cebula 3 czubate łyżeczki przecieru 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu 3 szczypty soli ziołowej Skworcu czarny mielony pieprz do smaku – u mnie Skworcu(...)Następnie dodajemy młodą kapustkę i przecier, mieszamy. Doprawiamy całość solą ziołową, czosnkiem, słodką papryką i pieprzą (pieprz dodajemy stopniowo, mieszamy i próbujemy). Całość podsmażamy, mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazankowy, znów mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem, próbujemy opcjonalnie doprawiając do smaku. Smak jest najlepszy, gdy nasze a la łazanki lekko przestygną. Podajemy – u mnie w towarzystwie zielonej pietruszki
Słodkie okruszki