mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:182/298)

Pesto bazyliowe 144

bazylii, o wiele smaczniejsze niż to sklepowe. Najlepiej sprawdza się jako sos do ulubionego makaronu, ale może być również dodatkiem do wielu innych potraw.Składniki:2 szklanki świeżej bazylii3 ząbki czosnku2 łyżki szklanki orzechów piniowych1/2 szklanki oliwy z oliwek1/2 szklanki startego parmezanusól, świeżo mielony pieprz Orzechy pinii podprażyć na suchej patelni. Do blendera wrzucić bazylię, orzechy, czosnek, parmezan

wyzwania kuchenne
Makaron z grzybami po włosku 138

makaronu  wstążki długie Lubella 80 dag grzybów leśnych-u mnie prawdziwki i czerwone kozaki 4 szalotki 3 ząbki czosnku ½ ostrej papryki chili ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej ¾ szklanki śmietany kremówki 150 ml białego pół wytrawnego wina 2 łyżki  masła Szczypta suszonego rozmarynu Szczypta suszonego tymianku Pęczek świeżej natki pietruszki do posypania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz(...)doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić , połączyć z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawać. Ps. Lampka schłodzonego białego

Wanilia i Kardamon
domowy paprykarz z makreli z groszkiem, marchewką... 148

Składniki: ryż 150 gram, kostka rosolowa 1 sztuka, cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka mielona 2 łyżki, pieprz czarny

W Mojej Kuchni Lubię
ryż z marchewką,pieczarkami,mozarellą w papryce... 164

Składniki: ryż ugotowany 2 szklanki, marchewka ugotowana 3 sztuki, pieczarki 30 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka czerwona 7 nieduże

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantne stripsy z polędwiczek drobiowych 89

okazuje świetnym dodatkiem do serowego makaronu po amerykańsku . Fakt nie jest to jedzenie fit i nie polecam tak sobie dogadzać codziennie ale raz na jakiś czas , sama radość Bardzo proste w wykonaniu , dość szybkie , a na pewno wystarczająco smaczne ,żeby pokusić się o ich przygotowanie Składniki : 0,5 kg polędwiczek drobiowych 2 łyżki mielonego chilli 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)sól do smaku ciasto : 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kartoflanki woda gazowana 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru dodatkowo : mąka pszenna do obtaczania około 1 szklanki woreczek Polędwiczki myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy z solą , chilli i czosnkiem . Pozostawiamy na około godzinę lub na całą noc w lodówce . W osobnej misce łączymy

Ogrodnik w podróży
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 139

jest za bardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam W woku rozgrzać tłuszcz, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, potarty na tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia. Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć. Do woka(...)razie potrzeby doprawić solą. Dodać bambusa i plasterki kasztana pokrojone w małe paski. Kasztany można ominąć. Dodając kasztany wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany) Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć. Dodać

Kuchnia Pokoleń
Tagliatelle Festaiola w sosie śmietanowym z borowikami, szpinakiem i boczkiem 180

boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący. Całość podałam z wiórkami parmezanu. Mmmm... mówię Wam, to danie to prawdziwe niebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie Tagliatelle Festaiola Agnesi(...)świeżych 120 g młodego szpinaku 6-8 plasterków wędzonego boczku 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju roślinnego  1-2 ząbki czosnku sól pieprz grubo mielony parmezan  Przygotowanie: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, smażyć na oleju przez 5-7 minut, dosolić.  Na patelnię dodać masło, kiedy się roztopi, dodać szpinak i starty

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti po sycylijsku 215

resztek makaronu z wcześniejszych posiłków.  Ze względu na niechlubne pochodzenie postanowiłam zrobić z niego torcik, bo w smaku jest to królewskie i baaardzo smaczne danie i w pełni zasługuje na taką właśnie formę podania!  Mam nadzieję, że moja koncepcja Wam się spodoba. Składniki (na formę o średnicy 24 cm): 2 bakłażany 500 gramów mielonej wołowiny 2 duże(...)czosnkiem, papryką oraz oliwkami pokrojonymi w kółeczka. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawić majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Wymieszać, chwilę podsmażyć, odstawić. Zagotować w garnku wodę na makaron, posolić, ugotować makaron al dente. Odsączyć na sicie.  Kolejno podsmażyć bakłażany na oliwie z oliwek, na złoty kolor. Odkładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Włączyć piekarnik, ustawić

Garniec Magalie
Duszona karkówka w cebuli 136

swój sposób może ją podawać, samą z pieczywem zjadać, lub z makaronem, ziemniakami czy różnymi kaszami, do tego tylko sałatki czy surówki przygotujcie i smakami się delektujcie. Składniki: 2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg), sól himalajska do smaku, kminek cały, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, ok. 800 g białej cebuli

Moniki Smakołyki
Zupa dyniowa z soczewicą 131

Dodaj dynię i soczewicę. Dolej bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieloną kolendrą i kurkumą. Gotuj około 25 minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj. Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem. Zupę możesz podać z makaronem. Ja użyłam makaronu somen. Smacznego! #myAmbition Artykuł Zupa dyniowa z soczewicą pochodzi

Moja pasja smaku
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 121

imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia  Zupa pomidorowa z mintajem   Marzena  Zielony koktajl pełen zdrowia   Magdalena  Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku   Marta Łosoś na serowym szpinaku   Dorota  Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym

Magiczne Życie Marty
Aromatyczna zupa z ciecierzycy 238

curry, lubczyku i kolendry (ciężko jest znaleźć w sklepie kolendrę mieloną, ale można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej.  Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze przez 30 minut.  Można podawać zupę z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Ja jednak nie pokusiłam na żaden dodatek - zupa z ciecierzyca wyszła

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Spaghetti bolognese 207

Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g mielonej łopatki 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki) 1 cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska  pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego żółtego sera 500 g makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 332

kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym(...)chilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego lub mrożonego groszku1 garść czarnych oliwek2 łyżki oliwy40 g sera fetaKurczak2 piersi kurczaka (około 400 g)1 czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa Tom Kha Goong (ต้มข่ากุ้ง) 164

liście kafiru 1 dymka  1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy

Tajskie smaki