mielone pieczarki - 2077 przepisów (strona:64/139)

Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 173

vent  z pieczarkami brunatnymi.     Składniki na 10 sztuk:   - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- 1 jajkoDodatkowo:- 750g brunatnych pieczarek- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- ok. 60ml wina Marsala- 200ml słodkiej śmietanki- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- 1 łyżeczka masła- masło klarowane (do smażenia)  Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy(...)cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dokładnie oczyszczone pieczarki kroimy na ćwiartki, a większe na ósemki, dodajemy do cebuli. Po chwili solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Podsmażamy całość, w następnej kolejności dodając wino Marsala. Smażymy, aż wino odparuje (2-3 min), następnie wlewamy

mojewypiekiinietylko
Pasta jajeczna. 567

małosolny kawałek białej części pora(2cm), albo mał a szalotka szczypiorek 2 średnie plasterki ulubionej szynki sól, pieprz świeżo mielony majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki  drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Beaty
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 342

niecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka większych pieczarek śmietankowy serek topiony opakowanie "Pomysłu na...Serowy garnek" sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Każdy z nich(...)podsmażyć na oleju w garnku, do ładnego zrumienienia. Do pulpetów dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojonego w plasterki pora. Wszytko razem smażyć jeszcze przez kilka minut. Do garnka wlać 500 ml zimnej wody, śmietanę oraz "Pomysł na...". Dobrze wymieszać, dodać surowy makaron, serek topiony i całość zagotować. Od czasu do czasu mieszać. Po zagotowaniu gotować danie jeszcze przez

Pasja Smaku
KREM PIECZARKOWY, BEZGLUTENOWY 159

jako część obiadu. Z podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni. Składniki: - 500g pieczarek - 3 większe ziemniaki - bulion warzywny lub mięsny (u mnie 400ml warzywnego) - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - słodka śmietanka (można pominąć lub dać roślinną) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego(...)obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Dołożyć pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażyć chwilkę, zalać bulionem, dorzucić pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki, przykryć i gotować ok.10-15 minut. Następnie dodać tymianek. Zdjąć z palnika i zblendować na gładki krem. Uzupełnić gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, śmietanką, zamieszać. Ja otrzymałam 2 litry zupy-krem. Podawać

Smaczne Zdrowe
Zupa z kurczaka z pieczarkami 184

grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki do podania Instrukcje(...)zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części. Po odszumowaniu

Kulinarna Pokusa
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 168

dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki, niezbyt tłustego 2 jajka opcjonalnie bułka tarta do pulpecików słoiczek koncentratu - 200g pieprz, sól, czosnek granulowany, słodka i ostra czerwona(...)papryka w proszku, łyżka majeranku tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Pieczarki umyć, pociąć na plastry o grubości około 2-3 mm. Wrzucić do dużego garnka, podlać tłuszczem i posolić. Podsmażać aż stracą smak surowizny. Pieczarki powinny puścić wodę - powinno jej być choć na minimum ich pół wysokości. Jeżeli nie puściły wody to trzeba podlać je do połowy wysokości gorącą wodą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zasmażana kapusta słodka z kwaśną 133

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała  główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki mąki po szczypcie tymianku papryki ostrej kminku i cząbru sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Główkę kapusty szatkujemy, następnie gotujemy. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Do garnka wkładamy ugotowane, odcedzone z wody oba rodzaje(...)kapusty, dodajemy smalec ze skwarkami, umyte i pokrojone w plastry pieczarki przyprawiamy przyprawami, smażymy na wolnym ogniu często mieszając około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy do smażonej kapusty, dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy na gorąco z pieczywem. Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak z patelni z warzywami 314

smak... Poza tym danie nie jest drogie, a naje się nim cała rodzina;)  Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku.   Przygotowanie(...)Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać

Z miłości do słodkości
szybkowar-kacze udka pyszne z kapustą i pieczarkami... 181

Składniki: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 1/2 kg, masło do smażenia 1 łyżka, udka z kaczki 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka skórę ponacinać na udkach i zrumienić na maśle, przełożyć na talerz na tym tłuszczyku podsmażyć pokrojone pieczarki, wsypać kapustę kiszoną, wlac przyprawę w płynie, wodę i wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem 159

obiad. 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 marchew 1 cebula 100 g ryżu 50 g kurek 100 g pieczarek 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 10 liści kapusty 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 1 łyżeczka bazylii Sól Pieprz 1.        Kurki oczyścić, pieczarki pokroić  w kosteczkę. Wszystko(...)Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia. 5.        Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 6.        Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć

VioletoweKucharzenie
Pasztet z soczewicy i pieczarek 138

miękka.Cebulę kroję w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku.Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce do mięsa.Do masy dodaję jajko oraz otręby, doprawiam przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie ,mieszam na jednolitą

Magiczna kuchnia Darii
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 247

Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z morszczuka świeże lub rozmrożone ok 200 g mrożonych różyczek brokułów ok 200 g mrożonych różyczek kalafiora 5-6 większych pieczarek (ok 150 g) ok 50 g sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek śmietany 18% 2 kopiaste łyżeczki musztardy stołowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka koperku suszonego lub posiekanego świeżego(...)kalafior. Ugotuj na lekko twardo. Odcedź. Ułóż w naczyniu na rybie i pomiędzy nią. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę, musztardę i mąkę. Dodaj koperek, wymieszaj. Przypraw dwiema szczyptami soli ziołowej i po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli lub pieprzu, wg uznania. Wstaw

Anioszek w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 184

mięsem mielonym. Danie dość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu(...)około 0,5 centymetrowe plastry i posypujemy sola. Odstawiamy na około 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bakłażany przez około 3 minuty z każdej strony. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy również na patelni. Odkładamy na bok. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 12-15 minut, tak aby były jeszcze nieco twarde. Studzimy i kroimy

Mania Gotowania
DIETETYCZNE DE VOLAILLE NADZIEWANE MOZARELLĄ, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI (OK. 120 KCAL W JEDNYM!) 1796

dobry nie tylko dla będących na diecie. Co zatem potrzebujemy? SKŁADNIKI NA DWA DE VOLAILLE: 2 sznycle z filetu z indyka (ok. 170g) 20g mozzarelli 15g pieczarek 10g papryki przyprawy: papryka słodka (mielona), papryka ostra (mielona), pieprz, zioła prowansalskie Zaczynamy od zamarynowania sznycla. Na deskę wysypuje przyprawy tworząc mieszankę i starannie obtaczam w niej sznycle (można delikatnie natłuścić(...)godziny, aby mięso przesiąkło zapachem. Po upływie tego czasu zabieram się do faszerowania roladki. Zaczynam od mozzarelli - kruszę na drobne kawałeczki ok. 10g na roladkę. Następnie kroję w paski pieczarki i paprykę i układam na sznyclu posypując nieco solą i pieprzem. Takie sznycle zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. Teraz kolej na duszenie. Do patelni (lub garnka) nalewam nieco wody

All My Fit Life
sos pieczarkowy z kolendrą... 137

Składniki: pieczarki 70 dag, cebula 2 sztuki, masło 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, natka kolendry suszona Royal Brand 1 łyżka/suszona nieduże pieczarki obrać, pokroić w cienkie pół talarki, cebulę pokroić w kostkę na maśle zeszklić

W Mojej Kuchni Lubię